• Посилання скопійовано

Віртуальна валюта: Нацкомфінпослуг застерігає

Нацкомфінпослуг доводить до відома учасників ринків інформацію щодо заборони використання та розповсюдження «віртуальної валюти/криптовалюти (Bitcoint, Litecoint, Ripple, OneCoint та ін.) в Україні

Віртуальна валюта: Нацкомфінпослуг застерігає

Згідно з Конституцією України (стаття 99), Цивільним кодексом України (стаття 192), Законом України «Про платіжні системи та переказ коштів в Україні (стаття 3) та Декретом Кабінету Міністрів України від 19.02.1993 № 15-93 «Про систему валютного регулювання і валютного контролю» (стаття 3) гривня як грошова одиниця України є єдиним законним платіжним засобом в Україні, приймається усіма фізичними і юридичними особами без будь-яких обмежень на всій території України для проведення переказів та розрахунків.

Згідно статті 1 Декрету Кабінету Міністрів України від 19.02.1993 № 15-93 «Про систему валютного регулювання і валютного контролю» іноземна валюта – іноземні грошові знаки у вигляді банкнотів, казначейських білетів, монет, що перебувають в обігу та є законним платіжним засобом на території відповідної іноземної держави, а також вилучені з обігу або такі, що вилучаються з нього, але підлягають обмінові на грошові знаки, які перебувають в обігу, кошти у грошових одиницях іноземних держав і міжнародних розрахункових (клірингових) одиницях, що перебувають на рахунках або вносяться до банківських та інших фінансових установ за межами України.

Згідно з частиною другою статті 32 Закону України «Про Національний банк України» випуск та обіг на території України інших грошових одиниць і використання грошових сурогатів як засобу платежу забороняються.

Нацкомфінпослуг звертає увагу учасників ринку фінансових послуг, що Національний банк визначає структуру валютного ринку України та організовує торгівлю валютними цінностями на ньому відповідно до законодавства України про валютне регулювання (стаття 7 Закону України «Про Національний банк України»).

Враховуючи вищевикладене Національний банк України, своїм листом від 10.11.2014 року наголосив на тому, що розглядає «віртуальну валюту/криптовалюту» Bitcoint як грошовий сурогат, який не має забезпечення реальною вартістю і не може використовуватися фізичними та юридичними особами на території як засіб платежу, оскільки це суперечить нормам українського законодавства.

 Європейське банківське управління (European Banking Authority) закликало банки Європейського Співтовариства утриматися від операцій з криптовалютами, оскільки вони не мають будь-якого забезпечення та не контролюються державними регуляторами жодної країни, до створення системи регулювання цих операцій з метою запобігання зловживанням та легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, і фінансуванням тероризму.

Враховуючи вищевикладене, Нацкомфінпослуг застерігає фінансові установи та посередників фінансових послуг утриматися від операцій та володіння криптовалютами, у зв’язку з ризиком втрати коштів, які використовуються в операції.

Звертаємо увагу споживачів фінансових послуг, фінансові послуги можуть надаватися лише фінансовими установами, які внесені до державних реєстрів фінансових установ, що ведуться  відповідними державними органами.

Перевірити інформацію про юридичних осіб, які були внесені Національною комісією, що здійснює державне регулювання на ринку фінансових послуг до Державного реєстру фінансових установ можна на сайті Нацкомфінпослуг у рубриці «Державний реєстр фінансових установ/Комплексна інформаційна система» (http://www.kis.nfp.gov.ua/).

Джерело: Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг

Рубрика: Фінанси і банки/Валюта і цінні папери

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Валюта і цінні папери»