• Посилання скопійовано

Нова інструкція з ЄСВ: коротко про головні зміни

Очікувалось, що в новій Інструкції буде роз'яснено ті проблемні питання, які виникли у платників ЄСВ після внесення змін з 01.01.2015 р. Та на жаль, бухгалтери отримали не роз'яснення, а дублювання норм Закону про ЄСВ

Нова інструкція з ЄСВ: коротко про головні зміни

Слідом за затвердженням нових форм звітності з ЄСВ та Порядку їх подання (див. “Звітуємо з ЄСВ за травень по-новому”), Мінфін наказом від 20.04.2015 р. № 449 затверджує й нову Інструкцію про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (далі – Інструкція №449). 

Очікувалось, що саме в ній буде роз'яснено ті проблемні питання, які виникли у платників ЄСВ після внесення змін до Закону про ЄСВ з 01.01.2015 р. Та на жаль, як і в попередній Інструкції, бухгалтери отримали не роз'яснення, а переважно дублювання норм Закону про ЄСВ.

Зокрема, так і залишилися без відповіді питання:

- щодо нарахування ЄСВ, якщо база нарахування (крім винагороди за цивільно-правовими договорами) не перевищує розміру мінімальної зарплати, встановленої законом на місяць, за який нараховується заробітна плата (дохід). Так, у загальному випадку, згідно ч. 5 ст. 8 Закону про ЄСВ, сума ЄСВ розраховується як добуток розміру мінімальної зарплати, встановленої законом на місяць, за який нараховується заробітна плата (дохід), та ставки ЄСВ, встановленої для відповідної категорії платника за умови відпрацювання повного календарного місяця. Інструкція № 449 визначає, що зазначена норма не застосовується до працівників, яким надано відпустки без збереження зарплати відповідно до пункту 18 частини першої статті 25 Закону про відпустки. Також в Інструкції № 449 немає відповіді на те, як бути, якщо працівник відпрацював неповний місяць, був прийнятий або звільнений в середині місяця. Все ж таки, на нашу думку, такі норми і правила слід було встановлювати у законі, а не у підзаконному акті;

- щодо застосування понижуючого коефіцієнта. Наприклад, не роз’яснено правила зворотного розрахунку понижуючого коефіцієнта,  питання щодо врахування інвалідів та їхньої зарплати у розрахунку понижуючого коєфіцієнта (див. лист ДФСУ від 09.04.15 №12518/7/99-99-17-03-01-17). 

Натомість в новій Інструкції зазначено, що фізособи – підприємці на загальній системі оподаткування та особи, які провадять незалежну професійну діяльність, більше не зобов’язані щоквартально сплачувати авансові внески з ЄСВ. Тепер вони сплачуватимуть ЄСВ на підставі річної декларації – перші до 10 лютого, а другі – до 1 травня року, наступного за звітним (п. 5 розділу IV Інструкції).

Окрім того, Інструкція № 449 у п. 15 розділу VIІ вимагає додаткового документа для звільнення платників ЄСВ, які перебувають на обліку у фіскальних органах, розташованих у населених пунктах, де проводиться АТО (визначених переліком КМУ), від виконання обов’язків (зокрема, щодо нарахування, сплати ЄСВ, подання звітності), а також від застосування штрафних санкцій за невиконання обов’язків платників ЄСВ. Такі звільнення застосовуватимуться за період з 14.04.2014 р. і до закінчення АТО на підставі заяви, поданої в довільній формі не пізніше 30 календарних днів із дня закінчення АТО, та сертифіката торгово-промислової палати. Закон про ЄСВ не вимагає подання такого сертифіката. Згідно з нормами цього закону потрібна тільки заява (п. 9-4 розділу VIII Закону).

В Інструкції також уточнено порядок застосування штрафних санкцій за несвоєчасну сплату (несплату, неперерахування), донарахування ЄСВ за періоди до 01.01.2015 р. Окрім того, додано  нові норми щодо списання боргу (недоїмки) зі сплати єдиного внеску у випадку ліквідації юрособи — платника єдиного внеску; смерті фізособи, оголошення її померлою, визнання її в судовому порядку безвісно відсутньою або недієздатною.

Нова Інструкція набере чинності з дня її опублікування, яке планується в «Офіційному віснику України» від 29.05.2015 р. № 40.

 Юлія Єгорова

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»