• Посилання скопійовано

Попри наявність найманих працівників, ФОП заповнює книгу обліку самостійно

Я працюю на єдиному податку, на 2 групі. Хочу відкрити другу торгову точку (магазин). Торгую промисловою групою товарів. Що мені потрібно зробити? Чи потрібна друга книга обліку?

Відповідно до пп. 4 п. 299.11 ст. 299 ПКУ у свідоцтві фізичної особи — підприємця — платника єдиного податку зазначається місце провадження господарської діяльності.
У разі зміни місця провадження господарської діяльності, видів господарської діяльності заява подається платниками єдиного податку першої і другої груп не пізніше 20 числа місяця, наступного за місяцем, у якому відбулися такі зміни (п. 298.5 ст. 298 ПКУ).
У разі зміни місця провадження господарської діяльності заява подається платниками єдиного податку третьої групи разом з податковою декларацією за податковий (звітний) період, у якому відбулися такі зміни (п. 298.6 ст. 298 ПКУ).
До раніше виданого свідоцтва платника єдиного податку в день подання платником єдиного податку заяви органом державної податкової служби вносяться зміни щодо провадження господарської діяльності (пп. 3 пп. 299.12 ст. 299 ПКУ).
За бажанням платника єдиного податку раніше видане свідоцтво може бути замінено у разі наявності у такого платника податку обставин, визначених у п. 299.12 цієї статті, та отримано нове свідоцтво у порядку, визначеному ст. 299 ПКУ. До отримання нового свідоцтва платник єдиного податку здійснює господарську діяльність на підставі раніше виданого свідоцтва, яке повертається органу державної податкової служби у день отримання нового свідоцтва (пп. 299.13 ст. 299 ПКУ).
Оригінал свідоцтва платника податку зберігається у платника податку та пред’являється працівникам контролюючих органів, яким надано відповідні функціональні повноваження на проведення перевірки. Копія свідоцтва платника податку повинна розміщуватися на робочому місці найманого працівника (пп. 299.14 ст. 299 ПКУ).
Відповідно до вимог ст. 296 ПКУ книгу обліку доходів ведуть платники єдиного податку першої і другої груп та платники єдиного податку третьої групи, які не є платниками податку на додану вартість.
Книгу обліку доходів і витрат ведуть платники єдиного податку третьої групи, які є платниками податку на додану вартість.
Форми книги обліку доходів і книги обліку доходів і витрат (далі — Книги) та порядки їх ведення затверджено наказом Міністерства фінансів України від 15.12.2011 р. №1637 (далі — наказ №1637).
При цьому нормами ПКУ та наказу №1637 не передбачено ведення Книг окремо найманими працівниками фізичних осіб — підприємців — платників єдиного податку.
У разі використання найманих працівників фізичні особи — підприємці у графі 2 Книг за підсумками робочого дня зазначають суму коштів, яку отримали наймані працівники протягом робочого дня.
Тобто не зважаючи на використання найманих працівників, Книги заповнюються фізичною особою — підприємцем самостійно.
Враховуючи вищезазначене, Книги зберігаються безпосередньо у фізичної особи — підприємця — платника єдиного податку.

Джерело: ДФС у м. Києві

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ФОП на єдиному податку»