• Посилання скопійовано

Підписано Закон про податковий компроміс

Внесено зміни до Податкового кодексу щодо особливостей уточнення податкових зобов’язань з податку на прибуток та ПДВ у разі застосування податкового компромісу

Підписано Закон про податковий компроміс

Закон від 25.12.2014 р. № 63-VIII "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей уточнення податкових зобов’язань з податку на прибуток підприємств та податку на додану вартість у разі застосування податкового компромісу" повернуто з підписом Президента у вівторок, 13 січня. Про це йдеться у повідомленні на сайті ВРУ.

Таким чином, розділ XX Податкового кодексу доповнено новим підрозділом 9-2, яким податковий компроміс визначено як режим звільнення від юридичної відповідальності платників податків та/або їх посадових (службових) осіб за заниження податкових зобов’язань з податку на прибуток підприємств та/або ПДВ за будь-які податкові періоди до 1 квітня 2014 року з урахуванням строків давності, встановлених статтею 102 ПКУ.

Платник податків, який вирішив скористатися цією процедурою, під час дії податкового компромісу за такі податкові періоди має право подати відповідні уточнюючі розрахунки ПЗ з податку на прибуток та/або ПДВ, в яких визначає суму завищення витрат, що враховуються при визначенні об’єкта оподаткування податком на прибуток підприємств та/або суму завищення ПК з ПДВ. Зверніть увагу, що до затвердження форми уточнюючого розрахунку для застосування податкового компромісу можна подати уточнюючий розрахунок за діючою на час подання формою як окремий документ (з поясненням мотивів його подання для застосування податкового компромісу та з переліком (описом) операцій, щодо яких здійснено уточнення показників податкової декларації).

Подати уточнюючі розрахунки або заяви  можна протягом 90 календарних днів з дня набрання чинності цим підрозділом.

Законом також визначено, що сума заниженого ПЗ з податку на прибуток підприємств та/або ПДВ сплачується в розмірі 5% такої суми. Тобто 95 % суми заниженого ПЗ вважаються погашеними, штрафні санкції не застосовуються, пеня не нараховується.

Процедура досягнення податкового компромісу триває не більше ніж 70 календарних днів з дня, наступного за днем подання уточнюючого розрахунку.

Подання платником податків уточнюючого розрахунку за періоди, щодо яких не була проведена документальна перевірка, може бути підставою для проведення документальної позапланової перевірки. Рішення про таку перевірку контролюючий орган приймає протягом 10 робочих днів з дня, наступного за днем подання уточнюючого розрахунку. Якщо ж платника податків повідомили про відсутність необхідності проведення такої перевірки, то сума задекларованих зобов’язань вважається узгодженою.

Сплатити податкові зобов’язання, визначені в уточнюючому розрахунку та/або податковому повідомленні-рішенні, потрібно протягом 10 календарних днів з дня, наступного за днем узгодження.

Якщо ж платник податків розпочинає процедуру адміністративного та/або судового оскарження податкового повідомлення-рішення, прийнятого контролюючим органом за результатами документальної позапланової перевірки, податковий компроміс не застосовується.

У разі досягнення податкового компромісу перевірки щодо податку на прибуток підприємств та/або ПДВ за уточненими операціями у наступних періодах за цими податками контролюючими органами не проводяться.

Податковий компроміс застосовується до правовідносин, що виникли до 1 квітня 2014 року, та поширюється виключно на податкові зобов’язання з податку на прибуток підприємств та/або ПДВ незалежно від того, проводилися перевірки контролюючих органів чи ні за такі періоди.

 Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Закони та підзаконні акти

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Закони та підзаконні акти»