• Посилання скопійовано

Адміністрування податків і зборів: 10 пропозицій від НАБУ

Податківці розглянули пропозиції Незалежної асоціації банків, повязані з проблемними питаннями адміністрування податків і зборів (зокрема, електронним адмініструванням ПДВ)

Адміністрування податків і зборів: 10 пропозицій від НАБУ

Як ми повідомляли раніше, НАБУ звернулася до ДФСУ з кількома пропозиціями щодо вирішення проблемних питань, які виникають в процесі адміністрування податків і зборів. Свою відповідь податківці озвучили у листі від 03.12.2014 р. № 136/6/99-95-42-03-16. Розглянемо детальніше.

Пропозиція 1. Забезпечити подання форми № 20-ОПП в електронному вигляді.

Подання повідомлень за ф. № 20-ОПП в електронному вигляді із накладанням ЕЦП засобами сервісу "Електронний кабінет платника податків" заплановано та буде реалізовано за наявності фінансування.

Пропозиція 2. Спростити процедуру проведення зустрічних звірок, оскільки усі необхідні документи надаються  при проведенні перевірки.

Зустрічні звірки не є перевірками і проводяться з метою отримання податкової інформації даних госпсуб’єктів щодо платника податків. Можливість проведення таких звірок дає змогу здійснювати контрольно-перевірочні заходи шляхом виявлення суб’єктів підприємництва з найбільшими ризиками несплати податків, що, своєю чергою, призводить до зменшення кількості перевірок та мінімізує втручання у бізнес. При цьому податківці звертають увагу, що кількість таких перевірок й так зменшилась майже удвічі.

Пропозиція 3. Спростити процедуру отримання квитанцій при надсиланні електронної звітності.

Спрощення процедури отримання платниками податків квитанцій щодо поданої ними звітності вже реалізовано в Електронному сервісі «Електронний кабінет платника податків», а саме:

  •  звітність приймається пакетом (декларація зі усіма додатками);
  • надається одна квитанція, у якій платник повідомляється про прийняття органами ДФС поданої ним звітності;
  • час очікування квитанції - декілька секунд після відправлення декларації.

Пропозиція 4. Повернути в ПКУ колишню норму, яка дає підставу відображати в звітності податкові накладні, заповнені з порушенням порядку (внести зміни до абз.13 п. 201.10 ПКУ).

Пропозиція щодо формування податкового кредиту на підставі скарг на постачальника суперечить принципам системи електронного адміністрування ПДВ, тому ДФСУ її не підтримує (читайте також "Податківці проти права на податковий кредит, коли накладна заповнена з помилками").

Пропозиція 5. Порядком адміністрування ПДВ передбачити можливість внесення незначних змін до зареєстрованих податкових накладних

Податківці категоричні: з моменту запровадження податкових накладних напрацьована достатня практика, яка дозволяєне допускати помилок при їх заповненні. Із запровадженням електронного адміністрування ПДВ податкова накладна складатиметься виключно в електронній формі, що мінімізує можливість допущення технічних помилок.

6. Передбачити порядком адміністрування ПДВ можливість вільного доступу в режимі on-line до ПДВ-рахунку та порядок інформування платника про недостатню кількість коштів на ПДВ-рахунку. 

Порядок електронного адміністрування ПДВ передбачає, що платник податку має можливість отримувати у ДФС інформацію про стан свого рахунку в системі електронного адміністрування податку. Пропозиція стосовно реалізації сервісу оповіщення платника податку на додану вартість про зняття з ПДВ-рахунку коштів для здійснення оплати податку на додану вартість підтримується.

Пропозиція 7. Внести зміни до п. 1.2 статті 16-1 підрозділу 10 розділу XX ПКУ щодо визначення бази оподаткування військовим збором, зокрема по виплатах за цивільно-правовими договорами.

Податківці повідомляють, що у ВРУ зареєстрований законопроект «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо усунення неузгодженостей при стягненні військового збору» (реєстр. № 5047 від 09.09.2014). У разі його прийняття будуть створені правові підстави для обчислення та стягнення військового збору з доходів з джерелом виплати з України у формі заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат і винагород, у тому числі за цивільно-правовими договорами, які включаються до фонду оплати праці.

Окрім того, ДФСУ направлено до Мінфіну проект УПК щодо оподаткування доходів фізичних осіб військовим збором.

Пропозиція 8. Створити єдиний інформаційний ресурс для розміщення рішень всіх органів місцевого самоврядування (місцевих рад), пов'язаних зі змінами в адмініструванні плати за землю.

Таку пропозицію фіскали вважають слушною. Проте створення такого ресурсу не належить до компетенції ДФСУ. Управління у сфері оцінки земель здійснює центральний орган виконавчої влади з питань земельних ресурсів.

Пропозиція 9. Внести зміни до п. 118.2 статті 118 ПКУ (нову редакцію НАБУ додає у своєму зверненні).

Оскільки ця норма застосовується лише у випадках порушення вимог щодо здійснення видаткових операцій за рахунком платника податків, податківці вважають доцільним залишити діючу редакцію без змін. До того ж, діюча сума штрафу є превентивною мірою для запобігання невиконання вимог Податкового кодексу України. Зменшення суми штрафу може спричинити збільшення кількості порушень.

Пропозиція 10. Уточнити термін «відокремлений підрозділ» (внети зміни до ст. 133.1.5 ПКУ)

ДФСУ звертає увагу, що зареєстровано проект Закону України № 5079, яким, зокрема, передбачено реформування справляння податку на прибуток. Зокрема:

  • скасовується 32 обмеження по врахуванню витрат (на навчання, маркетинг, рекламу, відрядження, благодійність, страхування, в тому числі добровільне медичне страхування працівників, та інше);
  • встановлюється єдиний термін подання річної декларації з податку на прибуток - до 1червня наступного календарного року замість 1 березня та скасовується подання квартальної декларації з цього податку;
  • підвищується з 10 до 20 млн грн максимальний розмір річного доходу для платників, які не повинні сплачувати щомісячні авансові внески з податку на прибуток;
  • до переліку платників податків з податку на прибуток не включено відокремлені підрозділи.

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»