• Посилання скопійовано

Відшкодування витрат на відрядження, понесених за власні кошти

Чи виникає об’єкт обкладення податком на доходи фізичних осіб у працівника бюджетної установи, якщо аванс на відрядження або під звіт не видавався, а Звіт про використання коштів, виданих на відрядження та під звіт, подається для відшкодування витрат, понесених за власні кошти?

Статтею 121 КЗпП передбачено, що працівники мають право на відшкодування витрат та одержання інших компенсацій у зв’язку зі службовими відрядженнями. Питання щодо оформлення службових відряджень регулюються Інструкцією №59, а відшкодування витрат на відрядження — Постановою №98.
Відповідно до пп. 165.1.11 п. 165.1 ст. 165 Податкового кодексу до загального місячного (оподатковуваного) доходу платника податку не включаються кошти, отримані на відрядження або під звіт і розраховані згідно з п. 170.9 ст. 170 цього Кодексу.
Згідно з пп. 170.9.2 вищезазначеного пункту Кодексу Звіт про використання коштів, виданих на відрядження або під звіт, подається за формою, встановленою центральним органом ДПС, до закінчення п’ятого банківського дня, що настає за днем, у якому платник податку:
завершує таке відрядження;
завершує виконання окремої цивільно-правової дії за дорученням та за рахунок особи, що видала кошти під звіт.
Відповідно до п. 2 Порядку №996 Звіт про використання коштів, виданих на відрядження або під звіт, подається до закінчення п’ятого банківського дня, що настає за днем, у якому платник податку завершує таке відрядження або завершує виконання окремої цивільно-правової дії за дорученням та за рахунок податкового агента платника податку, що надав кошти під звіт. Разом зі звітом подаються документи в оригіналі, що засвідчують вартість понесених у зв’язку з відрядженням витрат.
Згідно з п. 15 розділу І Інструкції №59 підтвердними документами, що засвідчують вартість понесених у зв’язку з відрядженням витрат, є розрахункові документи відповідно до Закону про РРО та Податкового кодексу. У разі відрядження за кордон підтвердні документи, що засвідчують вартість понесених за кордоном у зв’язку з таким відрядженням витрат, оформлюються згідно із законодавством відповідної держави.
Отже, якщо направлення працівника підприємства у відрядження оформлено відповідно до вимог Інструкції №59 і працівник, який витратив власні кошти на відрядження, подав Звіт про використання коштів на відрядження згідно з Порядком №996 та підтвердив вартість понесених витрат відповідними документами, йому відшкодовуються витрати на відрядження. При цьому сума відшкодованих витрат не включається до загального місячного (оподатковуваного) доходу такого працівника.

Джерело: Вісник. Офіційно про податки

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»