• Посилання скопійовано

Підприємець може підтвердити зв'язок витрат із госпдіяльністю додатковими документами

Для підтвердження витрат можна розробити власну форму подорожнього листа, акта тощо

Підприємець може підтвердити зв'язок витрат із госпдіяльністю додатковими документами

Якщо підприємець на загальній системі оподаткування є платником ПДВ, він зобов'язаний керуватися не лише ст. 177 ПКУ, а й враховувати норми розділу V ПКУ. Особливістю обліку підприємця — платника ПДВ є те, що він у складі витрат не враховує суми ПДВ, що входять до ціни придбання товарів (послуг), і це підтверджується п. 177.3 ПКУ. Цікаво, що ця норма застосовується незалежно від того, відобразив у складі ПК з ПДВ підприємець суми податку чи ні (1). В обліку документально підтверджені витрати, які повинні бути пов'язані з отриманням доходу у підприємницькій діяльності, відображають у графі 5, 6 або 8 Книги обліку доходів і витрат (2).

А тепер проаналізуймо, чи має право підприємець на витрати та ПК з ПДВ, що пов'язані з використанням автомобіля.

Природа виникнення таких запитань зрозуміла, адже, на погляд контролюючого органу, оскільки майно (у т. ч. автомобіль) є приватною власністю фізособи і не може вважатися основним засобом такого підприємця за нормою ст. 325 ЦКУ, витрати з придбання такого майна та суми ПДВ не відображаються в обліку підприємця (це тема іншої статті (3)). Але щодо витрат у зв'язку зі здійсненням безпосередньо господарської діяльності підприємця, то тут потрібно враховувати вимогу п. 177.4 ПКУ. Згідно з цим пунктом, витрати — складова операційних витрат, яка визначається за:

 п. 138.4 та п. 138.6 — 138.9 ПКУ — витрати, що формують собівартість товарів (послуг), з урахуванням ввізного мита і витрат на доставку та доведення до стану, придатного для продажу;

— пп. 138.10.2 ПКУ — адміністративні витрати, зокрема оренда легкових автомобілів, придбання ПММ, стоянка, паркування легкових автомобілів;

 пп. 138.10.3 ПКУ — витрати на збут, зокрема витрати на транспортування, інші послуги, пов'язані з транспортуванням продукції (товарів);

 пп. 138.10.4 ПКУ — інші операційні витрати.

Потрібно пам'ятати, що визнання витрат підприємця залежить від отриманого доходу та документального підтвердження. Отже, датою визнання витрат є дата отримання доходу. Такою датою є дата отримання коштів або дата підписання документа, який свідчить про, наприклад, бартерні розрахунки чи отриманий безоплатно товар (роботи, послуги).

Щодо ПДВ з правом відображення у складі ПК, то тут слід керуватися основною вимогою п. 198.3 ПКУ: мета придбання, наприклад пально-мастильних матеріалів або послуг з ремонту автомобілів, — це подальше використання в оподатковуваних ПДВ операціях у межах господарської діяльності. Відповідно, підприємцю треба подбати про документальне підтвердження зв'язку витрат на паливо з госпдіяльністю, а не з особистою метою, та про наявність належно оформлених ПН або їх замінників — касових чеків (4). Датою відображення ПК з ПДВ, на відміну від відображення витрат, є дата першої події: оплата придбаних товарів (послуг) або їх отримання, згідно з п. 198.2 ПКУ.

Якими ж документами підприємець може підтвердити зв'язок витрат із госпдіяльністю? Якщо це витрати з придбання ПММ чи оплата послуг паркування, наявності розрахункових документів на оплату буде замало. Адже є ризик, що такі витрати зроблені з особистою метою. Визначення терміна «господарська діяльність» наводиться у пп. 14.1.36 ПКУ, мета такої діяльності — отримання доходу і зв'язок безпосередньо з видом діяльності, що її здійснює підприємець. Підтвердити такий зв'язок допоможуть додаткові документи. Наприклад, можна розробити власну форму подорожнього листа, акта тощо. Не зайвим буде скласти розпорядчий документ, у якому зазначити, що понесені витрати протягом робочого часу, зокрема касові чеки з придбання ПММ (у чеку проставляється час здійснення операції), враховуються в обліку підприємця.

 --1--

Певна річ, що у підприємця, не зареєстрованого платником ПДВ, до складу витрат включається вся сума з урахуванням сплаченого податку.

--2--

Форму Книги та Порядок її ведення затверджено наказом Міндоходів від 16.09.2013 р. №481.

--3--

Статтю «Основні засоби у підприємця» читайте у «ДК» №40/2014.

--4--

Загальна сума у чеку не може перевищувати 240 грн за день з урахуванням ПДВ (пп. «б» п. 201.11 ПКУ).

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»