• Посилання скопійовано

Проект коаліційної угоди передбачає скасування ПДВ-рахунків

Припускається, що коаліційною угодою, яку оприлюднив «Блок Петра Порошенка» буде скасувано положення закону № 1621‐VII щодо запровадження системи електронного адміністрування податку на додану вартість (ПДВ ‐ рахунків)

Проект коаліційної угоди передбачає скасування ПДВ-рахунків

У рамках реформи податку на додатну вартість нова коаліція, яка має бути створена в парламенті, планує скасувати положення закону №1621‐VII щодо запровадження системи електронного адміністрування податку на додану вартість (ПДВ ‐ рахунків). Про це йдеться в робочій версії коаліційної угоди, яку оприлюднив «Блок Петра Порошенка».

Крім того, в документі передбачено «забезпечення адміністрування податку на додану вартість з забезпеченням прав платників податку, вчасним його відшкодуванням», «встановлення гарантій відшкодування ПДВ, зокрема строків такого відшкодування та відповідальність податкового органу за їх недотримання», «реформування системи адміністрування податкових накладних».

Хочемо зауважити, що водночас на сьогодні вже існує затверджена нормативна база, створена спеціально для роботи системи електронного адміністрування ПДВ: 

-  Закон України  „Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України” від 31.07.2014 р. № 1621-VII, яким передбачено встановлення системи електронного адміністрування ПДВ, яка, як планується, має запрацювати вже з 01.01.2015 р.;

-  Постанова КМУ від 16.10.2014 р. № 569, якою затверджено порядок електронного адміністрування ПДВ (визначено, в якому банку і в якому порядку будуть відкриватися ПДВ-рахунки, як підтверджуватиметься документально ліміт реєстрації податкових накладних, новий порядок реєстрації розрахунків корегування до податкових накладних тощо, які мають діяти з 01.01.2015 р.). 

І на сайті ДФСУ, у розділі „Регуляторна політика” ще с початку листопада розміщені ще два проекти нормативних актів, пов’язані із зазначеною ПДВ-реформою:

-  наказ про затвердження порядку визначення відповідності платника податку критеріям, які дають право на отримання автоматичного бюджетного відшкодування податку на додану вартість;

- наказу про затвердження нової форми податкової накладної і розрахунку коригування, створених із урахуванням змін, які заплановано з 01.01.2015 р. 

Зрозуміло, що відмінити заплановані зміни легше, ніж їх запровадити. Але визначитися із цим ВРУ, Президент і Кабмін мають якомога скоріше. Адже, на відкриття ПДВ-рахунків, а головне, на підготовку і тестування нового програмного забезпечення, яке дозволить працювати за умов електронного адміністрування ПДВ в масштабах цілої країни, часу залишається не так вже і багато. 

 

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: Finbalance

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»