• Посилання скопійовано

У графі 2 зведеної податкової накладної зазначається дата її складення

Такий висновок податківці зробили у черговому листі. Хоча ще недавно стверджували, що у цій графі слід зазначати дату виникнення податкового зобов’язання, тобто дату надходження попередньої оплати за товари/послуги

У графі 2 зведеної податкової накладної зазначається дата її складення

Як заповнюється у зведеній податковій накладній графа 2 «Дата виникнення податкового зобов’язання»? З одного боку, правило першої події — загальне правило визначення податкового зобов’язання із ПДВ, з іншого боку — зведена податкова накладна орієнтується виключно на факт поставок, а не отримання грошових коштів.

У листі від 28.09.2015 р. №22394/10/28-10-06-11  податківці пояснюють, що для тих платників податку, які реалізують товари/послуги за бюджетні кошти, і в частині зведених накладних правило першої події ніхто не відміняв. Податківці рекомендують уже на етапі першої події визначати ПЗ з ПДВ. На їхню думку, у графі 2 зведеної накладної платник ПДВ має вказати дату виникнення податкового зобов’язання, тобто дату надходження попередньої оплати за товари/послуги. Докладніше про це в аналітичній статті тут >>>

Та ось уже в  листі від 08.10.2015 р. №21400/6/99-99-19-03-02-15 податківці надають іншу консультацію, вже не виділяючи, яких випадків складання зведеної податкової накладної вона стосується. Посилаючись на пункт 18 Порядку заповнення податкової накладної, вони роблять висновок, що  у графі 2 зведеної податкової накладної проставляється дата її складання.

Справді, п. 18 цього Порядку містить норму, згідно з якою дата складання зведеної податкової накладної зазначається у графі 2. Але решта норм цього Порядку щодо правил складання зведеної податкової накладної вже давно застаріли. Адже цей Порядок було востаннє змінено ще у січні 2015 року. А зміни в ПКУ щодо нових правил складання зведеної податкової накладної набрали чинності з 29.07.2015 року. 

Тому, на нашу думку, спиратися на хоч і діючий, але застарілий нормативний документ у своїх роз’ясненнях, недоречно. Сподіваємося, що найближчим часом податківці затвердять нову форму податкової накладної та порядок її складання, який буде відповідати поточний редакції ПКУ і надасть остаточну відповідь на це та решта запитань щодо складання податкових накладних та додатків до них. 

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»