• Посилання скопійовано

Інструкцію з обліку ПДВ буде змінено

На сайті Мінфіну з’явився проект наказу, відповідно до якого будуть внесені зміни до Інструкції № 141. Розглянемо, що саме буде змінено

Інструкцію з обліку ПДВ буде змінено

Відповідно до проекту наказу (завантажити) буде уточнено пп. 1.3 Інструкції №141, а саме: в разі використання основних засобів у операціях, що не є об’єктом ПДВ, звільнених від ПДВ і негосподарською діяльністю проведення Дт рахунків обліку витрат Кт 6412 «Розрахунки за ПДВ» застосовувати вже буде неможливо.

Також передбачається виключити з Інструкції №141 п. 5.2. Нагадаємо, що ним наразі регламентується відображення в обліку нарахування ПДВ, якщо готова продукція, товари, інші матеріальні і нематеріальні активи, роботи і послуги залишаються неоплаченими у повній сумі (з урахуванням ПДВ) протягом трьох податкових місяців, наступних за місяцем, у якому відбулася їх поставка, та такий платник не розпочав процедуру врегулювання сумнівної, безнадійної заборгованості відповідно до податкового законодавства. 

Але в ПКУ відповідних норм з цього приводу, як раніше, так й зараз немає. Тому ця норма на практиці не застосовувалася платниками ПДВ й зараз вирішено її виключити.

Буде доповнено абз. 2 п. 9 Інструкції № 141. Відповідно до цього доповнення сума ПДВ, що буде справлятися під час придбання за рахунок коштів цільового фінансування товарів, послуг, необоротних активів, які не будуть призначатися для їх подальшого використання в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності платника податку, буде включатися до складу ПК й одночасно нараховуватися ПЗ з ПДВ. Нарахування ПЗ з ПДВ саме у цьому разі буде відображатися за проведенням: Д-т 48 К-т 6412. Наразі за цією нормою платник ПДВ має відображати ПК та одночасно нараховувати ПЗ з ПДВ незалежно від того, в якій діяльності такі придбані активи використовуються.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»