• Посилання скопійовано

Оподаткування дивідендів

У вересні 2011 р. фермерське господарство згідно з протоколом зборів членів ФГ (на ФСП) та Статутом господарства, де сказано, що «засновник господарства має право одержувати прибуток та використовувати його на власний розсуд», було прийнято рішення про виплату дивідендів за 2010 рік засновнику та члену господарства (який працює у цьому господарстві) як фізичним особам за рахунок чистого прибутку 2010 р. пропорційно до внесеної кожним із них частки до статутного капіталу. Яка ставка податку на доходи повинна застосовуватися: 5%,15% чи 17%? Чи потрібно платити до Пенсійного фонду? У березні 2012 р. була зроблена нова редакція Статуту господарства та вже рішенням самого засновника господарства прийнято виплатити йому як фізичній особі дивіденди за 2011 р. Які податки ми маємо сплатити?

Відповідно до пп. 153.3.2 ст. 153 ПКУ обов’язок з нарахування та сплати авансового внеску з цього податку за визначеною пунктом 151.1 статті 151 ПКУ ставкою покладається на будь-якого емітента корпоративних прав, що є резидентом, незалежно від того, є такий емітент або отримувач дивідендів платником податку чи має пільги зі сплати податку, надані ПКУ, чи у вигляді застосування ставки податку іншої, ніж встановлена у пункті 151.1 статті 151 ПКУ (крім платників цього податку, які підпадають під дію пункту 156.1 статті 156 ПКУ). Обов’язок з нарахування та сплати авансового внеску з цього податку не поширюється на суб’єктів господарювання, які є платниками фіксованого сільськогосподарського податку згідно з розділом XIV ПКУ.

Згідно з пп. 153.3.1 ст. 153 ПКУ у разі прийняття рішення щодо виплати дивідендів емітент корпоративних прав, на які нараховуються дивіденди, проводить зазначені виплати власнику таких корпоративних прав незалежно від того, чи є оподатковуваний прибуток, розрахований за правилами, визначеними статтею 152 ПКУ, чи ні.

Відповідно до пп. 153.3.6 ст. 153 ПКУ порядок оподаткування дивідендів, що отримуються фізособами, визначається за правилами, встановленими розділом IV ПКУ.

Згідно з пп. 153.3.7 ст. 153 ПКУ виплата дивідендів на користь фізосіб (у т. ч. нерезидентів) за акціями або іншими корпоративними правами, які мають статус привілейованих або інший статус, що передбачає виплату фіксованого розміру дивідендів чи суми, яка є більшою за суму виплат, розраховану на будь-яку іншу акцію (корпоративне право), емітовану таким платником податку, прирівнюється з метою оподаткування до виплати заробітної плати з відповідним оподаткуванням та включенням суми виплат до складу витрат платника податку. При цьому така виплата не підлягає оподаткуванню як дивіденди згідно з нормами розділу IV ПКУ.

Доходи у вигляді дивідендів оподатковуються відповідно до норм п. 170.5 ст. 170 розділу IV ПКУ від 2 грудня 2010 року №2755-VІ. Відповідно до пп. 170.5.1 ст. 170 розділу IV ПКУ податковим агентом платника податку під час нарахування (виплати) на його користь дивідендів, є емітент корпоративних прав або за його дорученням — інша особа, яка здійснює таке нарахування (виплату). Згідно з пп. 170.5.2 ст. 170 ПКУ будь-який резидент, який нараховує дивіденди, включаючи того, що сплачує податок на прибуток підприємств у спосіб, відмінний від загального (є суб’єктом спрощеної системи оподаткування), або звільнений від сплати такого податку з будь-яких підстав, є податковим агентом під час нарахування дивідендів.

Дивіденди, нараховані платнику податку емітентом корпоративних прав — резидентом, що є юрособою, оподатковуються за ставкою, визначеною у п. 167.2 ст. 167 ПКУ (5 відсотків), крім дивідендів на користь фізосіб (у т. ч. нерезидентів) за акціями або іншими корпоративними правами, які мають статус привілейованих або інший статус, що передбачає виплату фіксованого розміру дивідендів чи суми, яка є більшою за суму виплат, розраховану на будь-яку іншу акцію (корпоративне право), емітовану таким платником податку, які згідно з пп. 153.3.7 ст. 153 ПКУ прирівнюються з метою оподаткування до виплати заробітної плати з відповідним оподаткуванням (пп. 170.5.3 ст. 170 ПКУ).

Відповідно до пп. 170.5.4 ст. 170 ПКУ доходи у вигляді дивідендів остаточно оподатковуються під час їх виплати за їхній рахунок. Згідно з пп. «б» п. 176.2 ст. 176 розділу IV ПКУ податкові агенти, які нараховують та виплачують дохід фізособам, зобов’язані подавати у строки, встановлені ПКУ для податкового кварталу, якщо інше не визначено нормами ПКУ, податковий розрахунок суми доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, а також суми утриманого з них податку до органу ДПС за місцем свого розташування. Запровадження інших форм звітності з зазначених питань не допускається.

Враховуючи вищевикладене, податкові агенти, які нараховують та виплачують дохід фізособам у вигляді дивідендів, відображають цю суму у податковому розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, а також суму утриманого з них податку під ознакою «109» (ця ознака діє з 01.04.2011 р.). При цьому окремого податкового розрахунку резидента, що нараховує дивіденди платникам податку на доходи фізичних осіб, нормами ПКУ не передбачено.

Рубрика: Облік та звітність/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення »