• Посилання скопійовано

Благодійні внески від іноземців через LiqPay: чи можливо?

Чи може благодійний фонд приймати благодійні внески від фізосіб зі США та Японії на свій поточний рахунок через LiqPay? Докладніше про це - в аналітиці далі

Благодійні внески від іноземців через LiqPay: чи можливо?

Неприбутковим організаціям, зокрема благодійним фондам, не заборонено користуватися послугами еквайрингу для приймання платежів, у тому числі благодійних внесків. Технології еквайрингу дозволяють приймати платежі з будь-якої країни світу. Докладніше про еквайринг ми написали тут.

 

Чи повинен БФ реєструвати такі внески через РРО?

Відповідно до ст. 3 Закону про РРО, суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки для подальшого її переказу, зобов’язані:

— проводити розрахункові операції на повну суму купівлі (надання послуги) через зареєстровані, опломбовані у встановленому порядку та переведені у фіскальний режим роботи реєстратори розрахункових операцій тощо;

— надавати особі, яка отримує або повертає товар, отримує послугу або відмовляється від неї, включаючи ті, замовлення або оплата яких здійснюється з використанням Інтернету, при отриманні товарів (послуг) в обов’язковому порядку розрахунковий документ установленої форми та змісту на повну суму проведеної операції, створений у паперовій та/або електронній формі тощо.

Як бачимо, Закон про РРО вимагає застосовувати РРО лише у разі продажу товарів (надання послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операцій з приймання готівки для подальшого її переказу.

На відміну від цього, БФ отримує цільові кошти для того, щоб досягати мети своєї діяльності, і витрачає виключно на статутні цілі. Цільові надходження, що їх отримує неприбуткова організація через банківські електронні системи, не є операціями з продажу товарів чи послуг, тому застосовувати РРО для цих операцій не потрібно.

Але звертаємо увагу, що у разі здійснення операцій з продажу товарів чи послуг з оплатою готівкою або платіжними картками неприбуткова організація має застосовувати РРО на загальних підставах.

Отже, БФ може користуватися послугами еквайрингу як для приймання благодійних внесків, так і в разі продажу товарів/послуг, і лише у другому випадку потрібно буде реєструвати оплати від покупців через РРО.

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення »