• Посилання скопійовано

Операція «Реінвестиція»: податкові наслідки для підприємства

Іноді власники підприємства приймають рішення не виплачувати дивіденди, а збільшити за їх рахунок власний капітал підприємства. Така операція має назву «реінвестиція». Розглянемо, як вона відображається в бухгалтерському та податковому обліку

Операція «Реінвестиція»: податкові наслідки для підприємства

Документальне оформлення 

Відповідно до пп. 14.1.81 ПКУ господарські операції, що передбачають здійснення капітальних або фінансових інвестицій за рахунок прибутку, отриманого від інвестиційних операцій вважаються реінвестиціями. 

Зверніть увагу: щоб спрямування чистого прибутку на збільшення статутного капіталу підприємства, яке їх виплачує, вважалося реінвестицією, потрібно рішення власників такого підприємства. Наприклад, таке рішення оформлюється протоколом зборів засновників/учасників. 

 

Бухгалтерський облік

В бухобліку операція з реінвестиції чистого прибутку відображається аналогічно до сплати дивідендів. 

Тобто, в бухгалтерському обліку підприємство, в яке реінвестують, спочатку має нарахувати дивіденди. Але потім не виплатити їх власникам, а списати на збільшення власного капіталу. 

Приклад. Власники-юрособи вирішили за рахунок чистого прибутку збільшити статутний капітал підприємства. Як це відобразиться в бухобліку підприємства - див. у таблиці. 

Таблиця

№ з/п

Зміст операції

Бухгалтерський облік

Сума, грн

Фінансовий результат до оподаткування

Дт

Кт

Збільшення

Зменшення

1

Нараховані дивіденди власникам

443

671

100000,00

-

-

2

Зареєстровано і відображено в обліку збільшення статутного капіталу

46

40

100000,00

-

-

3

Здійснено залік заборгованостей із власниками

671

46

100000,00

-

-

 

 

Податковий облік 

А тут все трохи складніше, що й взялася роз'яснити ДФСУ у "свіжому" листі від 06.10.2016 р. № 21690/6/99-99-15-02-02-15

 

Податок на прибуток

Податківці вважають, що оподаткування операції з реінвестиції дивідендів податком на прибуток повинно бути таким же, як оподаткування операції з виплати дивідендів. Тобто вони дорівнюють реінвестиції чистого прибутку до його виплати власникам, оскільки в результаті реінвестиції відбувається використання такого чистого прибутку за рішенням власників. 

У результаті, як зазначається в цьому листі,  доходи власника-нерезидента з джерелом їх походження з України у вигляді дивідендів підлягають оподаткуванню відповідно до положень п. 141.4 ПКУ незалежно від способу використання такого доходу (у тому числі такого як реінвестиція). Докладніше про порядок відображення в податковому обліку виплати дивідендів засновнику-нерезиденту читайте тут>> 

Отже, в разі реінвестиції за рішенням власників-резидентів, потрібно дотримуватися правил сплати авансового внеску з податку на прибуток (за п. 57.1-1 ПКУ).

 

ПДФО та військовий збір

Якщо власник-фізособа і йому нараховується дохід у вигляді дивідендів, то, як роз’яснюють податківці, сума таких дивідендів оподатковується відповідно до розділу IV ПКУ. 

Враховуючі підхід, який ДФСУ застосувала в цьому листі щодо податку на прибуток, не важко здогадатися: податківці вважають, якщо хоча б одним з власників, які прийняли рішення про реінвестицію, є фізособа, то їй доведеться сплачувати із суми частки реінвестованого чистого прибутку ПДФО та військовий збір за ставками і правилами, встановленими для дивідендів. 

Щодо ставки ПДФО при оподаткуванні дивідендів ми писали тут. А де є оподаткований ПДФО дохід, там є і військовий збір за ставкою 1,5%.

 

Податок на додану вартість

Щодо цього податку ДФСУ в листі не говорить нічого. І дарма. Адже оподаткування реінвестиції ПДВ є ще цікавішим. 

Нагадуємо, що виплата дивідендів виключно в грошовій формі не є об’єктом обкладення ПДВ (пп. 196.1.6 ПКУ). А ось виплата дивідендів у формі товарів/послуг обкладається ПДВ за ставкою 20%. Докладніше читайте тут

Як бути з реінвестицією, враховуючи зазначений вище підхід податківців? 

На нашу думку, реінвестиція чистого прибутку не повинна обкладатися ПДВ, оскільки її немає серед об’єктів оподаткування, зазначених у п. 185.1 ПКУ. Тобто немає документа про поставку товарів/послуг підприємством власнику або навпаки -  немає і ПДВ. 

 

Єдиний податок

Про це податок податківці в коментованому листі також нічого не зазначили. У зв’язку з цим виникає одразу два запитання:

 

1) Чи має право здійснювати операції з реінвестиції платник єдиного податку? Чи не вважатимуть податківці такі операції бартерними?

Безумовно, якщо застосовувати підхід податківців, зазначений вище, відбуватиметься залік заборгованостей (див. Таблицю). А отже, реінвестиція, на думку податківців, стане бартерною операцією. 

Але за п. 291.6 ПКУ, платники єдиного податку першої - третьої груп повинні здійснювати розрахунки за відвантажені товари (виконані роботи, надані послуги) виключно в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій). Тобто:

- заборона здійснювати бартерні операції не стосується юросіб 4-ї групи платників єдиного податку;

- а для 3-ї групи заборона встановлена щодо розрахунків за відвантажені товари (виконані роботи, надані послуги). Чого в операції з реінвестицією і близько немає. 

 

2) А що з авансовим внеском з податку на прибуток?

Доведеться платити. 

Як роз’яснювала ДФС у м. Києві у листі від 14.04.2016 р. №8928/10/26-15-12-05-11, юрособи, які застосовують спрощену систему оподаткування, зобов’язані у порядку, визначеному п. 57.1-1 ПКУ, нараховувати та вносити до бюджету авансовий внесок з податку на прибуток при виплаті дивідендів (за винятком виплати дивідендів фізичним особам), розрахований з усієї суми такої виплати. Зазначений авансовий внесок вноситься до бюджету до/або одночасно з виплатою дивідендів.

При цьому суми нарахованого податкового зобов’язання з єдиного податку не зменшуються на суму авансового внеску податку на прибуток, сплаченого у зв’язку з виплатою дивідендів.  

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Облік окремих операцій»