• Посилання скопійовано

Безоплатне внесення ТМЦ як додатковий внесок до статутного капіталу

ДФСУ розповіла про податкові наслідки з податку на прибуток та ПДВ у разі безоплатного внесення ТМЦ як додаткового внеску до статутного капіталу підприємства учасником (юридичною особою)

Безоплатне внесення ТМЦ як додатковий внесок до статутного капіталу

Коментар до ІПК ДФС від 30.05.2019 р. №2468/6/99-99-15-02-02-15/ІПК

Податок на прибуток

Податківці вказали, що положеннями ПКУ не передбачено різниць для коригування фінансового результату до оподаткування на вартість товарно-матеріальних цінностей, отриманих від учасника ТОВ до статутного капіталу як додатковий внесок.

Тож такі операції відображаються згідно з правилами бухгалтерського обліку при формуванні фінансового результату до оподаткування. Про те, як в бухгалтерському обліку відображати такі внески отримувачу, ми писали тут.

 

ПДВ

У коментованій консультації податківці нагадали, що згідно з пп. «а» і «б» п. 185.1 ПКУ об’єктом оподаткування ПДВ є операції платників податку з постачання товарів/послуг, місце постачання яких, відповідно до ст. 186 ПКУ, розташоване на митній території України.

При цьому під постачанням товарів розуміється будь-яка передача права на розпоряджання товарами як власник, у тому числі продаж, обмін чи дарування такого товару, а також постачання товарів за рішенням суду (пп. 14.1.91 ПКУ).

Отже, якщо особа (учасник товариства) є зареєстрованою як платник ПДВ, то операція з внесення такою особою майна до статутного капіталу юридичної особи є об’єктом оподаткування ПДВ та підлягає оподаткуванню податком на загальних підставах за основною ставкою (20%).

Своєю чергою, як роз'яснюють податківці у «ЗІР» (підкатегорія 101.13), у підприємства, отримувача таких внесків, за наявності відповідним чином складеної та зареєстрованої ПН виникає право на податковий кредит.

Також детально питання оподаткування таких внесків розглядалося тут та тут.

***

Читайте також:

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Облік окремих операцій»