• Посилання скопійовано

Алкогольна ТТН: коли та як складати?

Пропонуємо розглянути порядок заповнення ТТН при внутрішньому переміщенні алкогольних напоїв. Чи слід продавцю алкоголю реєструвати ТТН у Єдиному реєстрі при перевезенні товару зі складу до магазину? Чи можуть випадки неповного заповнення ТТН стати підставою для застосування санкцій?

Алкогольна ТТН: коли та як складати?

Загальні норми

За вимогами ст. 48 Закону про автотранспорт для водія одним із документів для здійснення внутрішніх перевезень вантажів є товарно-транспортна накладна (далі — ТТН). Якщо здійснюються вантажні перевезення для власних потреб (внутрішні перевезення), вимоги мати ТТН немає, бо відповідно до п. 2 Переліку №207 для водія суб'єкта господарювання, що здійснює вантажні перевезення для власних потреб, слід мати накладну або інший документ, який підтверджує право власності на вантаж (хоча, по суті, і в цьому випадку бажано мати документ, див. статтю «ТТН для всіх автоперевезень» в «ДК» №27/2020).

Проте є певна група ТМЦ, під час перевезення яких потрібна ТТН незалежно від виду перевезень. Це спеціалізовані ТТН, серед яких — ТТН на перевезення алкогольних напоїв.

Про ТТН на перевезення алкогольних напоїв згадує і ПКУ, зокрема п. 230.15, п. 230.17 та п. 230.18 ПКУ (на вимогах ПКУ ми спинемося далі). А от сам порядок застосування та складання ТТН встановлено Iнструкцією №154. Ця Iнструкція розроблена з метою встановлення єдиного порядку застосування форм ТТН на переміщення алкогольних напоїв (№1-ТН (алкогольні напої)) для оформлення перевезення автомобільним транспортом. Увага: у разі перевезення цього товару слід врахувати визначення терміна «алкогольні напої» у пп. 14.1.5 ПКУ та у ст. 1 Закону №481, за яким сидр, перрі і пиво (крім безалкогольного) є алкогольними напоями.

 

Визначення термінів

Алкогольні напої — продукти, одержані шляхом спиртового бродіння цукровмісних матеріалів або виготовлені на основі харчових спиртів із вмістом спирту етилового понад 0,5 відсотка об'ємних одиниць, які зазначені у товарних позиціях 2203, 2204, 2205, 2206 (крім квасу «живого» бродіння), 2208 згідно з УКТ ЗЕД, а також із вмістом спирту етилового 8,5 відсотка об'ємних одиниць та більше, які зазначені у товарних позиціях 2103 90 30 00, 2106 90 згідно з УКТ ЗЕД.

Підпункт 14.1.5 ПКУ

Слабоалкогольні напої — алкогольні напої з вмістом етилового спирту від 0,5 до 8,5 відсотка об'ємних одиниць та екстрактивних речовин не більш як 14,0 г на 100 куб. см, виготовлені на основі водно-спиртової суміші з використанням інгредієнтів, напівфабрикатів та консервантів, насичені чи не насичені діоксидом вуглецю;

пиво — насичений діоксидом вуглецю пінистий алкогольний напій із вмістом спирту етилового від 0,5 відсотка об'ємних одиниць, отриманий під час бродіння охмеленого сусла пивними дріжджами, що відноситься до товарної групи УКТ ЗЕД за кодом 2203;

пиво безалкогольне — насичений діоксидом вуглецю пінистий напій, одержаний під час бродіння охмеленого сусла пивними дріжджами з об'ємною часткою спирту не більш як 0,5 відсотка, отриманий шляхом діалізу або переривання головного бродіння, або виготовлення пивного сусла зі зниженою часткою сухих речовин у початковому суслі, що відноситься до товарної групи УКТ ЗЕД за кодом 2202.

Стаття 1 Закону №481

 

Усі суб'єкти господарювання незалежно від форм власності у разі переміщення алкогольних напоїв повинні застосовувати норми Iнструкції №154. Тож документ поширюється на юросіб незалежно від форм власності та ФОПів.

Основне правило — алкогольна продукція перевозиться автомобільним транспортом у межах України за умови наявності належним чином оформленої ТТН.

 

Оформлення алкогольної ТТН

На відміну від звичайної ТТН, яку завжди можна складати в електронній формі, ТТН на алкоголь для внутрішнього перевезення складають у паперовому вигляді. Електронну форму складають, коли є вимога реєстрації ТТН у Єдиному реєстрі ТТН (про що — далі). Як правильно заповнити всі реквізити алкогольної ТТН, зазначено у гл. 2 Iнструкції №154.

З шапки ТТН на переміщення алкогольних напоїв стає зрозуміло, що документ складається у чотирьох примірниках:

— перший примірник залишається у відправника і є підставою для списання продукції;

— другий примірник видається (передається) одержувачу і є підставою для оприбуткування продукції;

— третій примірник, засвідчений підписом і печаткою одержувача, залишається у перевізника і є підставою для його розрахунків із замовником автотранспорту, обліку транспортної роботи, нарахування заробітної плати водію тощо;

— четвертий примірник, засвідчений підписом і печаткою відправника, передається охороні для виїзду за межі підприємства-відправника.

ТТН містить інформацію про осіб операції (перевізник, відправник та одержувач), розділ про вантажно-розвантажувальні операції та розділ відомостей про вантаж.

Яка інформація має зазначатися у кожному рядку окремого розділу ТТН (незалежно від категорії вантажу), встановлено у п. 2.1. гл. 2 Iнструкції №154.

Під заголовком ТТН фіксують:

— дату виписування накладної;

— марку автомобіля (причепа/напівпричепа);

— державний номер, тип автомобіля;

— найменування перевізника та замовника (платника), прізвище, ім'я, по батькові водія та номер його посвідчення на право керування транспортним засобом.

Якщо вантаж є алкогольною продукцією, то для заповнення таблиці «Відомості про вантаж» (зворотний бік ТТН) слід врахувати правила пп. 2.2.3 гл. 2 Iнструкції №154. За потреби продовження переліку продукції, що міститься у таблиці «Відомості про вантаж», допускається застосування додаткових аркушів (додаток до ТТН).

 

Заповнення таблиці «Відомості про вантаж» ТТН №1-ТН(алкогольні напої):

  •  у графі 7 — номер за порядком;
  •  у графі 8 — назва алкогольних напоїв;
  •  у графі 9 — місткість одиниці (тари);
  •  у графі 10 — реєстраційний номер сертифіката відповідності зазначеної продукції;
  •  у графі 11 — дата видачі сертифіката відповідності зазначеної продукції;
  •  у графі 12 — кількість місць зазначеної продукції;
  •  у графі 13 — загальна кількість одиниць;
  •  у графі 14 — ціна без ПДВ за одиницю продукції у гривнях;
  •  у графі 15 — вартість вантажу з урахуванням ПДВ у гривнях;
  •  у графі 16 — кількість бою, нестачі, некондиції продукції в одиницях;
  •  у графі 17 — фактично отримана кількість продукції в одиницях;
  •  у графі 18 — складені акти (кількість одиниць бою, нестачі, некондиції, на які складаються акти в довільній формі), записуються номери актів та дата їх складання.

Підпункт 2.2.3 гл. 2 Iнструкції №154

 

Після таблиці «Відомості про вантаж» у рядках:

— «Здав (відповідальна особа відправника)» фіксується факт передачі вантажу відповідальній особі одержувача вантажу та підтверджується підписом;

— «Прийняв (відповідальна особа одержувача)» фіксується факт прийняття вантажу від відповідальної особи відправника вантажу, що підтверджується підписом та скріплюється печаткою;

— «Прийняв водій-експедитор» та «Здав водій-експедитор» водій особистим підписом засвідчує прийняття та здавання вантажу одержувачу.

Начебто нічого складного, проте трапляються випадки неповного заповнення ТТН та помилки, і про них ми поговоримо далі.

 

Єдиний реєстр ТТН

Вище ми зауважили, що на заповненні ТТН під час переміщення алкогольних напоїв наполягає ПКУ, зокрема п. 230.15: «Під час відвантаження горілки та лікеро-горілчаних виробів заповнюється товарно-транспортна накладна, зареєстрована в Єдиному реєстрі товарно-транспортних накладних на переміщення алкогольних напоїв».

Тож, крім вимоги складання алкогольної ТТН, є ще вимога реєстрації в Єдиному реєстрі. Аналогічна норма міститься у п. 1.5 Iнструкції №154: ТТН на переміщення алкогольних напоїв реєструють в Єдиному реєстрі товарно-транспортних накладних з присвоєнням їм реєстраційного номера  (унікальний порядковий номер, присвоєний автоматично під час реєстрації ТТН у Реєстрі).

Порядок ведення Єдиного реєстру ТТН на переміщення алкогольних напоїв встановлює Порядок №806. Реєстр — це електронна база, яка використовується з метою здійснення контролю за переміщенням митною територією України алкогольних напоїв. До Реєстру вноситься ТТН з реєстраційним номером, позначка представника ДПС на акцизному складі про відправлення з такого складу алкогольних напоїв.

 

Акцизний склад

Акцизний склад — це спеціально обладнані приміщення на обмеженій території, розташовані на митній території України, де під контролем постійних представників контролюючого органу розпорядник акцизного складу провадить свою господарську діяльність шляхом вироблення, оброблення (перероблення), змішування, розливу, пакування, фасування, зберігання, одержання чи видачі, а також реалізації спирту етилового, горілки та лікеро-горілчаних виробів; <...>

Не є акцизним складом приміщення відокремлених підрозділів розпорядника акцизного складу, які використовуються ним виключно для пакування, фасування, зберігання, одержання чи видачі маркованих марками акцизного податку горілки та лікеро-горілчаних виробів, відвантажених з акцизного складу, а також для здійснення оптової та/або роздрібної торгівлі відповідно до отриманої розпорядником акцизного складу ліцензії...

Підпункт 14.1.6 ПКУ

 

ПКУ у згаданих нами нормах каже про реєстрацію алкогольних ТТН в Єдиному реєстрі у разі відвантаження і транспортування горілки та лікеро-горілчаних виробів, відвантажених з акцизного складу підприємства, на якому виробляються горілка та лікеро-горілчані вироби.

Тож, як сказано у пп. 14.1.6 ПКУ та у п. 10 Порядку №806, ТТН заповнює суб'єкт господарювання, що має ліцензії на виробництво та/або торгівлю алкогольними напоями, під час відвантаження алкогольних напоїв з акцизного складу. Зверніть увагу: не з будь-якого складу, а тільки з акцизного! Тому інші суб'єкти господарювання, які відвантажують алкогольні напої зі складів (місць їх зберігання), повинні скласти за кожним фактом такого відвантаження алкогольну ТТН без обов'язку реєстрації в Єдиному реєстрі (підтверджують це і податкові органи в IПК від 01.03.2019 р. №826/IПК/20-40-40-01-17) (а також відповідь на запитання: «Які платники зобов'язані формувати в електронному вигляді та реєструвати товарно-транспортні накладні в Єдиному реєстрі товарно-транспортних накладних на переміщення алкогольних напоїв та яким чином здійснюється така реєстрація?» у ЗIР, підкатегорія 114.10).

Висновок: суб'єкти господарювання, які відвантажують алкогольні напої лише зі складів (місць їх зберігання), повинні скласти за кожним фактом такого відвантаження алкогольні ТТН, але без обов'язку реєстрації накладної в Єдиному реєстрі ТТН.

 

Відвантаження алкоголю та інших товарів

Якщо суб'єкт господарювання не є виробником алкогольних напоїв, а є продавцем також інших категорій товарів, він повинен складати алкогольну ТТН та звичайну ТТН за Правилами №363 (додаток 7 до Правил №363) щодо перевезення інших товарів. Підтверджують це і податкові органи (додатково див. IПК від 08.05.2020 р. №1944/6/99-00-17-02-01-06/IПК, «ДК» №25-26/2020), які наполягають, що перевезення алкогольної продукції здійснюється за умови наявності оформленої належним чином ТТН встановленого зразка форми №1-ТН. Тому за кожним фактом відвантаження алкогольних напоїв з території місця їх зберігання повинна складатись окрема алкогольна ТТН.

За пп. 25.10.6 Правил перевезень вантажів автомобільним транспортом в Україні при поданні для перевезення на одному автомобілі вина, лікеро-горілчаних виробів, пива та безалкогольних напоїв на адресу декількох вантажоодержувачів вантажовідправник повинен надати алкогольні ТТН кожному вантажоодержувачу окремо.

Висновок: якщо адресатів декілька, а також перевозяться різні групи товарів слід складати окремі ТТН, зокрема окремі алкогольні ТТН за кожним адресатом.

 

Помилки у ТТН

До документів, що є підставою для оприбуткування товару, належать накладні та товарно-транспортні накладні. Такі документи є підставою для внесення записів до облікових бухгалтерських реєстрів.

У разі внутрішнього переміщення іншим структурним підрозділам підприємства, що розташовані на іншій території, складається накладна-вимога у двох примірниках та підписується особою, яка передає зазначені запаси, і їх отримувачем. Крім того, на вимогу Iнструкції №154 при перевезенні алкоголю складають спеціальну ТТН (у чотирьох примірниках).

При внутрішньому переміщенні товар з балансу не списують. У бухобліку на підставі зазначених документів здійснюють аналітичний облік запасів у розрізі місць зберігання, матеріально відповідальних осіб та видів запасів: Д-т 282 «Товари в торгівлі» К-т 281 «Товари на складі».

Податкові органи в IПК від 17.07.2020 р. №2927/IПК/99-00-09-03-03-06 (див. «ДК» №31/2020) повідомляють, що відсутність або неправильне оформлення первинних документів, які підтверджують рух ТМЦ, є порушенням порядку ведення бухгалтерського обліку. Це зрозуміло, тому що господарські операції відображають у бухобліку методом їх суцільного і безперервного документування. Записи в облікових регістрах роблять на підставі первинних документів.

Але в кожному окремому випадку потрібно врахувати масштаб наслідків неправильного оформлення первинного документа. Згідно з ч. 2 ст. 9 Закону про бухоблік та Положенням №88, неістотні недоліки у документах, що містять відомості про господарську операцію, не є підставою для невизнання господарської операції, за умови що такі недоліки не перешкоджають можливості ідентифікувати особу, яка брала участь у здійсненні господарської операції, та містять відомості про дату складання документа, назву підприємства, від імені якого складено документ, зміст та обсяг господарської операції тощо.

У згаданій IПК податківці не дають однозначної відповіді щодо застосування санкцій за порушення порядку оформлення алкогольної ТТН при внутрішньому переміщенні алкогольних напоїв зі складу в магазин третьою особою за договором надання транспортних послуг. Спробуймо зробити це самостійно.

 

Відповідальність

Відповідальність за несвоєчасне складання первинних документів і регістрів бухгалтерського обліку та недостовірність відображених у них даних згідно з ч. 8 ст. 9 Закону про бухоблік несуть особи, які склали та підписали ці документи. Згідно з п. 2.15 та п. 2.16 Положення №88 первинні документи підлягають обов'язковій перевірці (у межах компетенції) працівниками, які ведуть бухгалтерський облік.

Відповідно до ст. 164-2 КУпАП відсутність бухгалтерського обліку або ведення його з порушенням тягнуть за собою накладання штрафу у розмірі від 136 до 255 грн (від 8 до 15 н. м. д. г.). За повторне порушення протягом року штраф становить від 170 до 340 грн (від 10 до 20 н. м. д. г.). Проте накласти такий штраф мають право за ст. 234-1 КУпАП лише органи державного фінансового контролю. Тож керівник суб'єкта господарювання (небюджетна установа) може отримати адмінштраф лише за відсутність податкового обліку за ст. 163-1 КУпАП. Але незначна помилка чи недолік, які дозволяють ідентифікувати операцію у ТТН, не впливають на податковий облік. Зверніть увагу: ми не кажемо про розмір санкцій за порушення реєстрації ТТН в Єдиному реєстрі, це зовсім інше порушення. У цьому разі згідно зі ст. 17 Закону №481 штраф становить 200% вартості вивезеної або транспортованої продукції, але не менше ніж 15000 грн.

Якщо ж йдеться про відсутність ТТН, то це вже зовсім інше порушення. У цьому разі є ризик невизнання витрат на перевезення та податкового кредиту з ПДВ. Адже є пряма вимога, що всі переміщення алкоголю підтверджуються ТТН.

На підставі алкогольної ТТН перевізник розраховує вартість транспортних послуг і виставляє рахунок замовнику. Крім того, сам перевізник зацікавлений мати ТТН, тому що цей документ є підставою для обліку транспортної роботи, нарахування заробітної плати водію тощо.

Висновок: алкогольна ТТН підтверджує реальність операції перевезення товару і є первинним документом.

 

Виправлення помилки

Якщо все ж таки суб'єкт господарювання припустився помилки, то, враховуючи складання алкогольної ТТН у чотирьох примірниках, доведеться виправити кожен примірник. Тож, якщо товар перевозила третя особа за договором надання транспортних послуг, треба отримати назад документ, після чого знову доставити перевізникові виправлений варіант. Якщо помилка є незначною, можна скласти внутрішній документ із повідомленням про виправлення.

 

Зверніть увагу!

Помилки в первинних документах, що створені ручним способом, виправляються способом «червоного сторно», додаткових бухгалтерських проведень або коректурним способом, відповідно до якого неправильний текст або цифри закреслюються і над закресленим надписується правильний текст або цифри. Закреслення здійснюється однією рискою так, щоб можна було прочитати виправлене. Пункт 4.2 Положення №88

 

Висновок: для суб'єкта господарювання, який здійснює внутрішнє перевезення алкогольних напоїв зі складу до місця продажу, важливо скласти алкогольну ТТН. Для відображення витрат щодо послуги перевезення треба мати ТТН, а також акт наданих послуг третьою особою.***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Олена Водоп`янова

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Облік окремих операцій»