• Посилання скопійовано

Позитивна курсова різниця до бюджету вже три роки не перераховується: нагадує ДПС

Чинним законодавством не передбачено перерахування до бюджету позитивної курсової різниці при продажу банком повернених на адресу резидента коштів в іноземній валюті. Раніше така вимога була, але з 07.02.2019 року вона не діє

Позитивна курсова різниця до бюджету вже три роки не перераховується: нагадує ДПС

У Південному міжрегіональному управлінні ДПС по роботі з великими платниками податків розповіли, чи підлягає перерахуванню до бюджету позитивна курсова різниця, що може виникнути при продажу банком повернених на адресу резидента коштів в іноземній валюті у зв’язку з невиконанням взаємних зобов’язань між сторонами договору.

Фахівці відомства нагадали, що правові засади здійснення валютних операцій, валютного регулювання та валютного нагляду, права та обов’язки суб’єктів валютних операцій і уповноважених установ, а також відповідальність за порушення ними валютного законодавства з 07 лютого 2019 року регулюються Законом України від 21.06.2018 р. №2473-VIII «Про валюту і валютні операції» (далі – Закон №2473) та прийнятими з метою його реалізації нормативно-правовими актами.

Так, відповідно до пп. 2 п. 47 розд. IV Положення про заходи захисту та визначення порядку здійснення окремих операцій в іноземній валюті, затвердженного постановою Правління НБУ від 02.01.2019 р. №5 із змінами і доповненнями банк зобов’язаний продати без доручення клієнта-резидента не пізніше ніж на наступний робочий день після дня зарахування на розподільчий рахунок повернені на адресу резидента (оскільки взаємні зобов’язання частково або повністю не виконані) кошти в іноземній валюті, які були куплені та переказані на користь нерезидента.

При цьому чинним законодавством не передбачено перерахування до бюджету позитивної курсової різниці, що може виникнути при продажу банком повернених на адресу резидента коштів в іноземній валюті у зв’язку з невиконанням взаємних зобов’язань між сторонами договору.

***

Читайте також: Особливості обліку позитивних курсових різниць

 

Джерело: ДПС по роботі з великими платниками податків

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Облік окремих операцій»