• Посилання скопійовано

Готові квартири замість фундаменту: що в бухобліку?

ТОВ має незавершене будівництво на рах. 151 (фундамент). За інвестиційним договором воно передало цей фундамент забудовникові, який повинен передати натомість три готові квартири у збудованому будинку. Як усе це провести в бухобліку?

Готові квартири замість фундаменту: що в бухобліку?

Насамперед потрібно визначити статус незавершеного будівництва (фундамент житлового будинку на будівельному майданчику) на рах. 151. До укладення інвестиційного договору воно належало підприємству і перебувало в його власності. Земля орендувалася у міськради.

З умов запитання випливає, що за інвестиційним договором забудовникові передано право власності на незавершене будівництво. Натомість за це забудовник надає підприємству квартири.

На думку автора, в цьому випадку в обліку ТОВ потрібно провести три операції:

  • продаж незавершеного виробництва забудовникові;
  • отримання від забудовника готових квартир;
  • взаємозалік із забудовником за операціями 1 і 2.

Відображення в бухобліку показано в таблиці.

Щодо землі: підприємство має обов’язок оплатити оренду землі до моменту розірвання договору з міськрадою. Після розірвання договору підприємство вже не несе обов’язків щодо цієї землі, цей обов’язок переходить до забудовника.

Таблиця

Бухоблік операцій за умовами запитання

Зміст операції Д-т К-т
Переведення незавершеного будівництва до складу необоротних активів, утримуваних для продажу — перед переданням забудовнику, на вартість незавершеного будівництва на рах. 151 286 151
Передання незавершеного будівництва забудовнику, нарахування заборгованості забудовника в розмірі ціни незавершеного будівництва 377 712
Нарахування податкових зобов’язань з ПДВ на дату передання незавершеного будівництва 712 641/ПДВ
Списання вартості незавершеного будівництва на витрати 943 286
Отримані квартири від забудовника за ціною, погодженою сторонами, без урахування ПДВ 152 631
Податковий кредит з ПДВ (це перше постачання житла — оподатковувана операція, на яку не поширюється пп. 197.1.14 ПКУ) 641/ПДВ 631
Введення квартир в експлуатацію 103 152
Проведення взаємозаліку вимог щодо незавершеного будівництва та готових квартир 631 377

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Облік окремих операцій»