• Посилання скопійовано

Надання в оренду нерухомості, що розташована в Україні, але належить фізособі-нерезидентові

Іноземна громадянка має у власності в Україні нерухоме майно – комерційні приміщення. На якій системі оподаткування може бути ФОП (уповноважена особа) – ЄП ІІ чи ІІІ групи? Які види діяльності за КВЕД передбачено для цього?

Надання в оренду нерухомості, що розташована в Україні, але належить фізособі-нерезидентові

Надавати нерухомість фізособи-нерезидента в оренду може ФОП – платник ЄП ІІ або ІІІ групи.

Але ІІ група платників ЄП має менше свободи діяльності, ніж ІІІ група.

По-перше, річний ліміт доходу на ІІ групі – 834 мінімальні зарплати на початок року, у 2023 році це 5 587 800 грн, на ІІІ групі – 1 167 мінімальних зарплат, у 2023 році це 7 818 900 грн.

По-друге, ФОП – платник ЄП ІІ групи може надавати приміщення в оренду тільки двом категоріям орендарів:

а) фізичним особам;

б) ФОПам і юрособам – теж платникам єдиного податку. ФОП ІІ групи не може надавати приміщення в оренду ФОПам на загальній системі та всім іншим юрособам, які не є платниками ЄП.

Зокрема, під це обмеження підпадають і неприбуткові організації.

Тож якщо планується надавати комерційні приміщення в оренду всім орендарям без обмежень щодо їхньої системи оподаткування, то краще обрати ІІІ групу ЄП, яка не має обмежень щодо співпраці з різними контрагентами.

Нагадаємо, що ФОПи ІІІ групи ЄП можуть обирати між двома ставками єдиного податку:

  • 3% у разі сплати ПДВ – тоді ФОП реєструється платником ПДВ і виконує всі обов’язки платника ПДВ. Це може бути доцільно у тому разі, якщо більшість орендарів є платниками ПДВ і зацікавлені в отриманні податкового кредиту від орендодавця. Недолік цієї схеми – складність обліку та необхідність реєструвати податкові накладні;
  • 5% без реєстрації платником ПДВ – це істотно спрощує облік та звітність. Але орендарі не отримають податкового кредиту з ПДВ, що можна компенсувати відповідним зниженням орендної плати, якщо виникає невдоволення орендарів відсутністю податкового кредиту з ПДВ.

У разі надання нерухомості в оренду використовується такий вид господарської діяльності (код КВЕД), як надання майна в оренду – код 68.20. За цим самим кодом обліковують і доходи, які отримує ФОП у вигляді компенсації комунальних витрат (за наявності такої компенсації).

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Облік окремих операцій»