• Посилання скопійовано

Товарно-транспортна накладна: у яких випадках не потрібна?

Коли перевезення товару здійснюється, але товарно-транспортна накладна не складається? Чи не призведе це до невизнання витрат на таке перевезення та податкового кредиту у власника товарів?

Товарно-транспортна накладна: у яких випадках не потрібна?

Самовивезення  товару від продавця та перевезення власного товару – без ТТН 

Перелік документів, необхідних для здійснення перевезення вантажу автомобільним транспортом у внутрішньому сполученні, наведено у додатку до постанови Кабміну від 25.02.2009 р. №207 (далі – Перелік №207).

Відповідно до цього Переліку наявність ТТН є необхідною для водія юрособи або ФОП, що здійснює вантажні перевезення на договірних умовах. Тобто, коли надаються послуги з перевезення вантажів іншим особам. 

Нагадаємо, що ТТН у п. 1 Правил №363 визначена як документ, на підставі якого здійснюють облік, приймання, передавання, перевезення, здавання вантажу та взаємні розрахунки між учасниками транспортного процесу.

Але для перевезення власних вантажів автомобільним транспортом ТТН не потрібна - достатньо мати накладну або інший документ, який підтверджує право власності на вантаж.

Тобто, ТТН не буде оформлятися постачальником, якщо: 

  • працівник забирає товар власним авто;
  • працівник особисто отримує товар, а для його доставки замовляє таксі; 
  • працівник приносить – із сусіднього приміщення, у якому знаходиться продавець;
  • покупець доставляє товар на склад покупця власним або орендованим транспортом.

Слід зазначити, що, якщо доставка товару входить в його вартість (її ціна не визначається окремо в договорі) і не оформляється окремим актом про надання такої послуги, сторони також цілком можуть обійтися без ТТН. Реальність операції підтвердить накладна або інший первинний документ про передачу товару від продавця покупцю. 

У всіх вказаних вище випадках представник покупця при отриманні товару має змогу перевірити його кількість, якість, асортимент та інші характеристики особисто та у присутності представника постачальника (продавця). 

Витрати на перевезення такого товару власним транспортом, зокрема, на пальне, покупець може підтвердити власним первинним документом. Наприклад, шляховим листом, хоч наразі вони і не є обов’язковими та не мають типової форми. Тож, форму такого документу покупець може розробити самостійно. Однак, у ньому повинні бути усі обов’язкові реквізити первинного документа (ст. 9 Закону про бухоблік).  

 

Позиція Мінфраструктури та норми ЦКУ

Мінінфраструктури у листі від 28.05.2014 р. № 5615/25/10-14 щодо оформлення ТТН у випадку, коли покупець самостійно забирає товар у постачальника, пропонує керуватися положеннями ст. 655 та 664 ЦКУ.

Відповідно до ч. 1 ст. 664 ЦКУ обов'язок продавця передати товар покупцю вважається виконаним у момент:

  • вручення товару покупцю, якщо договором встановлений обов'язок продавця доставити товар;
  • надання товару в розпорядження покупця, якщо товар має бути переданий останньому за місцезнаходженням товару.

Хоча, звісно, договором купівлі-продажу (договором постачання) може бути встановлено інший момент виконання продавцем обов'язку передати товар.

Перехід ризику випадкового знищення або випадкового пошкодження товару визначено ст. 668 ЦКУ. Якщо інше не встановлено договором або законом такий ризик переходить до покупця з моменту:

  • передання йому товару;
  • укладення договору купівлі-продажу щодо товару, проданого під час його транспортування.

Отже, якщо покупець здійснює самовивезення товару, право власності на який до нього вже перейшло (за договором), водію покупця під час перевезень необхідно мати документи, визначені п. 2 Переліку №207 (у т.ч. накладну або інший документ, який підтверджує право власності на вантаж).

Якщо ж послуга з доставки вантажу надається за плату, і це записано в договорі окремо, то має місце надання послуги з перевезення вантажу. 

У цьому випадку необхідно керуватися вимогами ст. 908-928 гл. 64 «Перевезення» ЦКУ в частині обов'язкового здійснення перевезення вантажу за договором. Надання послуг з перевезення вантажу на договірних умовах зобов’язує водія перевізника мати документи, визначені Переліку №207, у т.ч. ТТН.

 

Доставка поштою та кур’єрська – теж без ТТН

Останнім часом набуває популярності такий спосіб доставки товару (особливо дрібного та негабаритного), як доставка поштою, кур’єром тощо. Однак цей спосіб не є перевезенням вантажів автомобільним транспортом та передбачає оформлення інших документів, ніж ТТН.

 

Доставка товару поштою

Порядок надання послуг поштового зв'язку, права та обов'язки операторів поштового зв'язку і користувачів цих послуг, а також відносини між ними регулюються Правилами надання послуг поштового зв'язку, затвердженими постановою Кабміну від 05.03.2009 р. №270 (далі – Правила №270). При цьому зразки бланків, що застосовуються у поштовому зв'язку, затверджуються Мінінфраструктури (п. 7 Правил №270). Серед них ТТН немає. 

Витрати на оплату послуг поштового відправлення підтверджуються розрахунковим документом. Згідно з Правилами №270 це має бути документ, складений відповідно до Закону про РРО (касовий чек, розрахункова квитанція тощо). 

Крім цього, таке відправлення вимагає оформлення й інших документів.

Внутрішні поштові відправлення з оголошеною цінністю (в т.ч. бандероль, посилка, прямий контейнер, які приймаються для пересилання з оцінкою вартості вкладення, визначеною відправником) з описом вкладення подаються для пересилання відкритими для перевірки їх вкладення (п. 59 Правил №270).

У п. 104 Правил №270 зазначено, що бандеролі з оголошеною цінністю, прямі контейнери, дрібні пакети видаються уповноваженій адресатом особі за умови пред'явлення нею документа, що посвідчує особу, та довіреності, засвідченої в установленому законодавством порядку.

У разі виявлення нестачі, заміни, повного або часткового пошкодження чи зіпсуття вкладення працівник поштового зв'язку складає акт у трьох примірниках, який підписується ним, керівником об'єкта поштового зв'язку і одержувачем. Один примірник акта видається одержувачу.

 

Доставка товару кур’єром

Надання послуг кур’єрської доставки оформлюється договором, складеним з дотриманням вимог чинного законодавства до договорів про надання послуг.

З метою виключення неоднозначних позицій чи вимог (з боку одержувача товару чи податкових органів) у такому договорі доцільно чітко визначити:

  • предмет договору (наприклад, надання послуг з кур'єрської доставки за кодом ДК 016-2010 – 53.20.1 «Послуги поштові та кур’єрські, інші», за кодом ДК 021-2015 – «Кур’єрські послуги»);
  • перелік документів, що оформлюватимуться під час виконання такого договору (наприклад, накладна виконавця є єдиним документом, за яким здійснюється приймання та видача відправлень, акт про надання послуг). 

У такому випадку ТТН не оформлюється. 

 

Доставка товару «Новою поштою» - ТТН не надається, але про неї слід потурбуватися замовнику

На жаль, незважаючи на те, що ця служба доставки є однією з найбільших в Україні, серед фахівців (зокрема, і в ДФС) й досі немає єдиної точки зору щодо того, чи має така доставка оформлюватися ТТН. 

Сама «Нова пошта» надає своїм клієнтам договір і так звану «експрес-накладну». Про це зазначено в умовах надання послуг>>

Але, зверніть увагу, такі умови орієнтовані на так званого кінцевого споживача. Тобто, звичайній фізособі, якій ТТН як первинний документ і не потрібен.

Із зазначених умов можна зрозуміти, які саме послуги надає «Нова пошта». Це послуги з організації перевезення відправлень та надання комплексу послуг, пов’язаних із перевезенням відправлень територією України. Тобто, це не послуги з перевезення, а більшою частиною транспортно-експедиторські послуги. Тому не дивуйтесь, якщо ваш покупець (або податковий інспектор) вимагатиме в такому випадку ТТН. 

Знає про такі вимоги і сама «Нова пошта». Саме тому на її сайті міститься таке оголошення для юридичних осіб та фізосіб–підприємців.  У ньому нагадується, що відповідно до п. 11.4 Правил перевезення вантажів автомобільним транспортом України, ТТН виписує вантажовідправник. А ми від себе нагадаємо, що у складанні ТТН приймає участь не лише замовник. 

Відповідно до п. 11.5 глави 11 Правил після прийняття вантажу згідно з ТТН  водій (експедитор) підписує всі її екземпляри.

Згідно з п. 11.6 Правил перший екземпляр ТТН залишається у замовника (вантажовідправника), другий - передається водієм (експедитором) вантажоодержувачу, третій і четвертий екземпляри, засвідчені підписом вантажоодержувача (у разі потреби й печаткою або штампом), передається перевізнику.

Отже, перекласти обов’язок зі складання ТТН на плечі замовників «Новій пошті» повністю не вдасться. І юрособам та ФОП варто вимагати допомоги такої служби доставки у складанні ТТН. 

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Первинні документи, типові форми

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Первинні документи, типові форми»