• Посилання скопійовано

Приватні центри сертифікації зникнуть?

Уже у травні підприємці мають отримати безкоштовні електронні ключі. Їх випускатиме спеціальний державний сертифікаційний центр. Власники приватних фірм, які нині продають такі комп’ютерні програми, упевнені: на їхньому бізнесі можна ставити крапку.

Електронні ключі випускатиме державний сертифікаційний центр. Втім, коли він з’явиться — невідомо. Як свідчить світовий досвід, на створення відповідної установи потрібен рік і як мінімум 5 млн грн. Однак податківці вже у травні готуються видавати електронні ключі підприємцям. До того ж — безкоштовно. Отримати їх можна у податкових інспекціях. У ДПС уже підрахували: електронна звітність значно зекономить гроші підприємців. Півмільйона бізнесменів, які у 2011 р. звітували через Інтернет, заощадили 250 тонн паперу.

Мирослав Лаба, директор департаменту інформатизації ДПС України: «Цей електронний ключ дає можливість на сьогодні значно зекономити витрати бізнесу, платників податків на папір, на час, на подання цієї звітності, на сплату податків, і відповідно — він дає можливість податковій службі, державі скоротити час на контроль, на адміністрування податків».

Нині на українському ринку працюють 18 акредитованих центрів сертифікації ключів. 12 із них — приватні. Ціни коливаються від 80 до 250 гривень за програму.

Катерина Данильченко, керівник відділу обробки даних сертифікаційного центру: «Разом із пакетом документів нам приносять заявки на формування сертифікатів. Адміністратори — працівники нашого центру, ознайомившись з пакетом документів, надсилають заявку до головного центру, який знаходиться у Києві, тут працівники обробляють заявку, формують сертифікат. Клієнт має можливість завантажити сертифікат із нашого сайту».

Власники комерційних сертифікаційних центрів побоюються: їхньому бізнесу залишилося жити недовго. Мовляв, щойно з’явиться державний монополіст — свої контори доведеться закрити.

Олена Лоскун

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»