• Посилання скопійовано

Отримане в подарунок авто треба задекларувати

Онука від бабусі в 2011 році отримала у дарунок автомобіль, при вчиненні нотаріальної дії було сплачено податок. Чи потрібно подавати декларацію про майновий стан та доходи?

Відповідно до пп. 174.2.2. . ст. 174 ПКУ подарунки, отримані обдарованими, які не є членами сім’ї спадкодавця першого ступеня споріднення, оподатковуються за ставкою, визначеною пунктом 167.2 статті 167 (5%) вартості подарунка. Відповідно до пп. 14.1.263 ст. 14 ПКУ членами сім’ї фізособи першого ступеня споріднення вважаються її батьки, чоловік або дружина, діти, у т. ч. усиновлені. Інші члени сім’ї фізособи вважаються такими, що мають другий ступінь споріднення.

Особами, відповідальними за сплату (перерахування) податку до бюджету, є громадяни, які отримали подарунок (обдаровані).

Дохід у вигляді вартості подарунку (кошти, майно, майнові чи немайнові права, вартість робіт, послуг) у межах, що підлягає оподаткуванню, включається до складу загального річного доходу платника податку (обдарованого) і зазначається у річній податковій декларації, крім випадків, коли застосовується нульова ставка ПДФО.

Отже, у цьому випадку слід подати декларацію до 1 травня року, наступного за звітним до органу ДПС за податковою адресою, тобто за місцем реєстрації згідно з паспортними даними.

 

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»