• Посилання скопійовано

Дітей та батьків, які проживають окремо, у декларації держслужбовця не зазначають

Чи потрібно зазначати у декларації відомості про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру батьків державного службовця, які проживають разом із ним, та дорослих дітей, які проживають окремо?

У декларації про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру зазначаються відомості лише щодо членів сім’ї декларанта.

Відповідно до статті 1 «Визначення термінів» Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції» членами сім’ї є особи, які перебувають у шлюбі, їхні діти, особи, які перебувають під опікою та піклуванням, інші особи, які спільно проживають, пов’язані спільним побутом, мають взаємні права й обов’язки, у т. ч. особи, які спільно проживають, але не перебувають у шлюбі. Дитина належить до сім’ї своїх батьків і тоді, коли не проживає спільно з ними, але відповідно до ч. 1 ст. 6 Сімейного кодексу України особа наділена таким правовим статусом до досягнення нею повноліття.

Тож при заповненні декларації відомості про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру дорослих дітей (батьків) декларанта зазначаються, коли дорослі діти (батьки):

— перебувають під опікою або піклуванням декларанта;

— спільно проживають, пов’язані спільним побутом, мають взаємні права й обов’язки з декларантом (тобто наявність у них спільних з декларантом витрат, спільного бюджету, спільного харчування, купівлі майна для спільного користування, участі у витратах на утримання житла, його ремонт, надання взаємної допомоги, наявність усних чи письмових домовленостей про порядок користування житловим приміщенням, інших обставин, які засвідчують реальність сімейних відносин).

Відповідно до частини 1 статті 29 «Місце проживання фізичної особи» Цивільного Кодексу України місцем проживання фізособи є житловий будинок, квартира, інше приміщення, придатне для проживання у ньому (гуртожиток, готель тощо), у відповідному населеному пункті, де фізособа проживає постійно, переважно або тимчасово.

Місцем проживання недієздатної особи є місце проживання її опікуна або місцезнаходження відповідної організації, яка виконує щодо неї функції опікуна (ч. 5 ст. 29 ЦКУ). Загальні відомості про цих осіб (ступінь родинного зв’язку, прізвище, ініціали, реєстраційний номер облікової картки платника податків/ серія та номер паспорта громадянина України) слід зазначити у позиції 4 «Члени сім’ї декларанта» Розділу І «Загальні відомості» декларації.

 

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»