• Посилання скопійовано

Форма №1-ДФ: про ознаки доходу, ІПН, штрафи

Які ознаки доходів використовувати для доходів, нарахованих у вигляді орендної плати за рухоме та нерухоме майно? Як відображати в ф. №1-ДФ доходи померлого працівника та матеріальну допомогу? Та які передбачено штрафи за неправильне заповнення розрахунків в декількох кварталах?

Форма №1-ДФ: про ознаки доходу, ІПН, штрафи

Тетяна Мойсеєнко, податковий консультант,
директор навчального центру "Dominanta" 

Оренда рухомого майна

Багатьох бухгалтерів цікавлять питання щодо ознак доходів під час заповнення форми №1-ДФ. Зокрема, які ознаки доходів використовувати для доходів, нарахованих у вигляді орендної плати за рухоме майно і за орендну плату нерухомого майна?

В листі ДФСУ від 01.09.2015 р. №18655/6/99-99-17-03-03-15 знаходимо відповідь:

  • під ознакою доходу "106" - орендна плата за договором оренди нерухомого майна
  • під ознакою доходу "127" - сума орендної плати за договором оренди рухомого майна

Варто зауважити, що раніше податківці радили зазначати в формі №1-ДФ суму орендної плати рухомого майна з ознакою доходу «102». Заповнюючи ф. №1-ДФ за 1 квартал 2016 року бажано врахувати нові рекомендації ДФСУ.

Доходи померлого працівника

Також, ДФСУ у листі №18655/6/99-99-17-03-03-15 зазначає, що у разі виплати доходів померлим працівникам, їх дані (із зазначенням його реєстраційного номера облікової картки) все одно треба проставити в ф. №1-ДФ за звітний квартал, в якому така особа померла і підприємство здійснювало виплати. Нагадуємо, що датою звільнення в цьому разі буде дата смерті працівника, про що також зазначається в ф. №1-ДФ.

Нажаль, через два-три місяці після надання відомостей про доходи померлого працівника від податкової приходить лист-список невірних рядочків за поданою ф. №1-ДФ, серед яких може значитись і ІПН такого померлого працівника як неіснуючого ІПН.

Матеріальна допомога

Неоподатковуваний розмір нецільової матеріальної допомоги (1930 грн сукупно на рік) – ознака доходу «169».

Оподатковуваний розмір нецільової матеріальної допомоги – ознака доходу «127» (на думку автора ознака доходу «126» не буде коректною, оскільки оподатковувана сума допомоги не вважається додатковим благом, а залишається допомогою).

Штрафи по ф. №1-ДФ

Листом від 02.09.2015 року № 18766/6/99-99-17-02-01-15 ДФСУ надало роз’яснення щодо застосування кількості штрафів, якщо підприємством заповнювались неправильно податкові розрахунки за формою №1-ДФ в декількох кварталах. Приємно, що дана позиція не фіскальною, висновки приємно дивують:

«якщо під час перевірки за І – ІІ квартали були виявлені порушення порядку заповнення та подання податкових розрахунків за формою № 1 ДФ, до податкового агента застосовується штраф у розмірі 510 грн. (1020 грн, якщо протягом року було застосовано штраф за таке саме порушення) до загальної кількості порушень, зазначених у абзаці першому п. 119.2 ст. 119 ПКУ, а не до кожного порушення окремо».

Якби таку позицію ДФСУ підкріпила і для подачі декількох уточнюючих податкових розрахунків по формі №1-ДФ, напевно тоді дійсно в державі щось змінилось…

Усі новини на тему щодо заповнення форми №1-ДФ>>>

Автор: Мойсеєнко Тетяна

Джерело: Dominanta

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»