• Посилання скопійовано

Нова форму звіту неприбуткових організацій - в деталях від ДФСУ

Податківці докладно розповіли про зміни у новій формі Звіту про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації. Зокрема, на прикладах роз'яснили нюанси його подання та заповнення

Нова форму звіту неприбуткових організацій - в деталях від ДФСУ

ДФСУ у листі від 17.10.2016 р. № 33649/7/99-99-15-02-01-17 нагадує, що 2 серпня 2016 року набрав  чинності наказ Мінфіну України від 17.06.2016 р. № 553, яким завтерджено нову форму Звіту про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації.

 

Що змінилося?

Новий Звіт суттєво скорочено за рахунок уніфікації його форми, в якій згруповано всі види отриманих доходів неприбуткової організації без виділення доходів за окремими ознаками неприбутковості.

Нова форма Звіту передбачає:

 - заповнення лише тих показників, які відображають особливості діяльності неприбуткової організації в залежності від закону, що регулює діяльність відповідної неприбуткової організації;

- відображення податкового зобов’язання з податку на прибуток у разі нецільового використання отриманих коштів та/або розподілу доходів (прибутків) організації серед засновників (учасників), її членів, працівників, членів органів управління та інших пов’язаних з ними осіб;

- нове поле для місячного податкового (звітного) періоду (для подання звіту у разі недотримання вимог п. 133.4 ПКУ);

- поле «Відомості про одночасне подання до звіту про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації форм фінансової звітності» (заповнюється у разі подання фінансової звітності за бажанням неприбуткової організації);

- відображення у додатку ГД до рядків 1.15.2 ГД, 2.6.2 ГД та 3.1 ГД Звіту (далі — додаток ГД) даних митної декларації за ввезеним товаром та показників нецільового використання гуманітарної допомоги.

Звіт подається до контролюючого органу за місцезнаходженням такої неприбуткової організації, відомості про що містяться у ЄДР.

 

Подання звіту неприбутковими організаціями, які дотримались вимог п. 133.4 ПКУ

Неприбуткові організації, які не порушували вимог ПКУ, подають звіт за базовий податковий (звітний) період — календарний рік протягом 60 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року.

При цьому звіт за звітні податкові періоди, що дорівнюють «І кварталу», «Півріччю», «Трьом кварталам», подавати не потрібно.

Подання фінансової звітності разом зі звітом здійснюється за бажанням неприбуткової організації. При цьому у відповідних клітинках поля «Відомості про одночасне подання до Звіту про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації форм фінансової звітності» Звіту робиться позначка «+» про подання відповідних форм фінансової звітності.

 

Подання та заповнення звіту у разі порушення вимог, визначених п. 133.4 ПКУ

У такому разі звіт подається у термін, визначений для місячного податкового (звітного) періоду - 20 к.д. за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця.

Звіт складається за період з початку року (або з початку визнання організації неприбутковою, якщо таке визнання відбулось пізніше) по останній день місяця, в якому вчинено таке порушення.

Відповідно для неприбуткових організацій-порушників у рядках 2 та 3 заголовної частини звіту передбачено відмітку «Місяць».

У звіті зазначається сума самостійно нарахованого ПЗ з податку на прибуток, яка розраховується за ставкою 18 % від суми коштів, витрачених не за цільовим призначенням, та/або суми доходу (прибутку) або її частини, що були розподілені серед засновників (учасників), членів неприбуткової організації, працівників (крім оплати їх праці, нарахування ЄСВ), членів органів управління та інших пов’язаних з ними осіб. Відображається вона у рядку 6 частини ІІ Звіту.

 

Увага! У разі допущення зазначених порушень неприбуткова організація виключається контролюючим органом з Реєстру і стає платником податку на прибуток на загальних підставах з першого дня місяця, наступного за місяцем, у якому вчинено таке порушення.

 

Надалі, за період  з першого дня місяця, наступного за місяцем, у якому вчинено таке порушення, до 31 грудня податкового (звітного) року неприбуткова організація зобов’язана щоквартально подавати до контролюючого органу квартальну фінансову звітність і декларацію з податку на прибуток  (з наростаючим підсумком) та сплачувати податок.

 

Приклад. Якщо порушення відбулось у серпні, то неприбуткова організація повинна подати звіт не пізніше 20 вересня. У рядку 2 заголовної частини Звіту робиться  позначка: «08» — у полі «Місяць». Цей Звіт складається з початку року по останній день серпня, в якому вчинено порушення.

Неприбуткова організація виключається контролюючим органом з Реєстру і стає платником податку на прибуток на загальних підставах з першого дня місяця, наступного за місяцем, у якому вчинено порушення. Отже, у даному випадку неприбуткова організація стає платником податку на прибуток з першого вересня.

При цьому за подальші періоди, починаючи з вересня, така організація втрачає право звітувати як неприбуткова організація та зобов’язана подавати декларацію з податку на прибуток  і сплачувати податок на загальних підставах.

Така організація зобов’язана протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) періоду, що дорівнює трьом кварталам, тобто не пізніше 09.11.2016 р., подати до контролюючого органу податкову декларацію з податку на прибуток підприємств. Декларація подається за звітний (податковий) період, що дорівнює трьом кварталам, у якій необхідно відобразити показники фінансово-господарської діяльності за вересень, а також подати з декларацією фінансову звітність за 9 місяців 2016 р.

Відповідно, за подальші звітні (податкові) періоди такого року, а саме за звітний (податковий) період «Рік» організація подає декларацію з податку на прибуток, до якої включає показники фінансово-господарської діяльності за вересень — грудень такого року, а також подає разом з декларацією річну фінансову звітність.

З наступного звітного (податкового) року така організація подає декларацію з податку на прибуток у порядку, встановленому для платників податку на прибуток, відповідно до п. 137.4 та 137.5 ПКУ та згідно з п. 46.2 ПКУ разом з декларацією подає квартальну або річну фінансову звітність.

 

Окрім того, ДФСУ у коментованому листі докладно розповіла про порядок складання звіту, заповнення його основної частини та додатків. Докладніше читайте у листі тут>>

Також про зміни у звітності для неприбуткових організацій читайте в аналітичному матеріалі від "ДК" тут>>

Інші новини на тему:

Неприбуткові організації: облік та оподаткування;

- Неприбуткові установи, які не подадуть копії установчих документів до 1 січня 2017 року, не виключатимуть з Реєстру;

Алгоритм дій та особливості перебування в Реєстрі неприбутківців до 1 січня 2017 року 

Усі новини на тему>>>

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: ДФСУ

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»