• Посилання скопійовано

Компенсаційні виплати за мобілізованих: відображення у формі №1ДФ та коригування ЄСВ

ДФСУ розглянула питання щодо перерахунку ПДФО, військового збору та ЄСВ із сум середнього заробітку працівників, призваних на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період

Компенсаційні виплати за мобілізованих: відображення у формі №1ДФ та коригування ЄСВ

ДФСУ в індивідуальній податковій консультації від 21.06.2017 р. №748/6/99-99-13-02-03-15/ІПК зазначила, що у разі повернення підприємству коштів з державного бюджету у межах компенсації середнього заробітку працівників, призваних на військову службу за призовом під час мобілізації, податковий агент має право здійснити перерахунок відповідних сум та згідно з Порядком №4 відобразити їх в формі №1ДФ у кварталі отримання цих коштів.

Згідно з Довідником ознак доходів, доходи у вигляді середньої заробітної плати, нарахованої та виплаченої роботодавцем працівникам, зазначаються у формі №1ДФ за ознакою доходу "101". Компенсаційні виплати, які виплачуються роботодавцем зазначеним працівникам за рахунок коштів державного бюджету у межах середнього заробітку відображаються за ознакою "128".

При цьому необхідно провести сторно у кварталі отримання коштів за ознакою "101" сум нарахованої (виплаченої) середньої заробітної плати та сум утриманого податку, що були відображені у податковому розрахунку за відповідний квартал 2014 року, і зазначити їх у податковому розрахунку за звітний податковий період зі знаком мінус.

Разом з цим за ознакою "128" у податковому розрахунку відображаються суми нарахованого (виплаченого) доходу у вигляді компенсаційних виплат без нарахування та утримання ПДФО.

Крім того, у розділі II податкового розрахунку загальна сума утриманого військового збору зазначається з врахуванням сум, які підлягають на повернення.

Також у разі отримання підприємством компенсаційних виплат з бюджету згідно з Порядком №105, роботодавець має право здійснити коригування ЄСВ на суми середнього заробітку працівника, призваного на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період.

При цьому, оскільки частиною сьомою ст. 7 Закону про ЄСВ до 01.01.2016 р. передбачено звільнення від нарахування та утримання єдиного внеску з виплат, що компенсуються з бюджету в межах середнього заробітку працівників, призваних на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, то роботодавець має право здійснити коригування єдиного внеску таким працівникам за відповідний період до 01.01.2016 року, застосовуючи ставки ЄСВ, які діяли на момент нарахування середнього заробітку.

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: ДФСУ

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»