• Посилання скопійовано

Заповнюємо звіт з ЄСВ у місяці зміни статусу працівника з основного на "сумісника"

Працівник протягом місяця працював за трудовим договором спочатку за основним місцем роботи, а потім за сумісництвом. Як заповнити таблиці 5 та 6 звіту з ЄСВ? Розповіли у Пенсійному фонді

Заповнюємо звіт з ЄСВ у місяці зміни статусу працівника з основного на "сумісника"

"Вісник. Офіційно про податки"

Працівник має право реалізувати свої здібності до продуктивної і творчої праці шляхом укладення трудового договору на одному або одночасно на декількох підприємствах, в установах, організаціях, якщо інше не передбачено законодавством, колективним договором або угодою сторін (ст. 21 КЗпП).

Сумісництвом вважається виконання працівником, крім своєї основної, іншої регулярної оплачуваної роботи на умовах трудового договору у вільний від основної роботи час на тому самому або іншому підприємстві, в установі, організації або у громадянина (підприємця, приватної особи) за наймом (п. 1 Положення № 43).

Якщо застрахована особа протягом одного звітного періоду (місяця) звільнилася з основного місця роботи та працевлаштувалася на роботу за сумісництвом у межах одного страхувальника (роботодавця), то в таблиці 5 звіту з ЄСВ відображають два записи:

  • у першому рядку у графі 7 «Категорія особи» зазначається категорія особи 1 (найманий працівник з трудовою книжкою), а у графі 11 — дата закінчення трудових відносин (звільнення з роботи);
  • у другому рядку у графі 7 зазначається категорія особи 2 (найманий працівник без трудової книжки), а у графі 11 — дата початку трудових відносин (прийняття на роботу).

У таблиці 6 звіту з ЄСВ відомості про нарахування заробітної плати (доходу) стосовно такої застрахованої особи відображаються одним рядком, у якому зазначається сума заробітної плати (доходу), нарахована за час роботи за основним місцем працевлаштування, плюс сума заробітної плати (доходу), нарахована за час роботи за сумісництвом, а в реквізиті 22 зазначається «1» («так»).

У реквізиті 15 «Кількість календарних днів перебування у трудових/цивільно-правових відносинах протягом звітного місяця» цієї таблиці зазначається інформація про кількість календарних днів тривалості трудових відносин у звітному місяці лише в одному рядку, де відображено дані про суми нарахованої заробітної плати за основним місцем роботи.

Валентина Боршовська,

заступник директора Департаменту інформаційно-аналітичних систем та електронних реєстрів Пенсійного фонду України

****

Від редакції "ДК": Насамперед зазначимо, що Порядком № 435 не встановлено окремих правил щодо заповнення таблиці 6 звіту з ЄСВ у такому випадку.

Але в іншому своєму роз'ясненні ПФУ розповідало про інший алгоритм заповнення таблиці 6 у випадку зміни сумісництва на основне місце роботи без припинення трудових відносин протягом звітного періоду. Вважаємо, що його можна й навіть краще використовувати у разі набуття статусу сумісника через звільнення з основного місяця роботи в межах одного підприємства.

Зокрема, вони вважали, що у таблиці 6 звіту з ЄСВ щодо однієї застрахованої особи допускається декілька записів. 

 

Також вони доводили, що зазначена таблиця містить реквізит 20 «Ознака наявності трудової книжки (1 — так, 0 — ні)». У цьому реквізиті заповнюється значення «1», якщо особа працює на підставі укладеного трудового договору із оформленням трудової книжки та із занесенням до неї запису про працевлаштування, або значення «0» — якщо особа працює за сумісництвом.

На підставі цих особливостей ПФУ надав такі рекомендації: "Тому у випадку зміни сумісництва на основне місце роботи без припинення трудових відносин протягом звітного періоду для такого працівника в таблиці 6 звіту за формою № Д4 необхідно заповнювати два рядки. У кожному з них слід окремо зазначати суму заробітної плати й нарахований єдиний внесок як для основного працівника та як для сумісника (зазначивши у графі 22 відповідну «Ознаку наявності трудової книжки»). У графі 15 «Кількість календарних днів перебування у трудових/цивільно-правових відносинах протягом звітного місяця» зазначається інформація про кількість календарних днів трудових відносин у звітному місяці лише в одному рядку, де відображено дані про суми нарахованої зарплати за основним місцем роботи."

Тож наразі маємо дві протилежні точки зору від ПФУ. Тому кожному роботодавцю у разі потреби краще за все звернутися до ПФУ за індивідуальною консультацією з цього приводу та діяти вже за нею. 

***

Аналітика від Дт-Кт: 

Джерело: Вісник. Офіційно про податки

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»