• Посилання скопійовано

Маєте аліментників — звітуватимете щомісяця

Законодавство, що стосується аліментів, зазнало низку змін. Розгляньмо, що може найбільше непокоїти роботодавців аліментників

Маєте аліментників — звітуватимете щомісяця

Законом №2475, який набирає чинності 28.08.2018 р., було внесено низку змін до близько 30 нормативних актів. Водночас у зв’язку з цим Мін’юст наказом від 02.08.2018 р. №2522/5 вніс зміни до Інструкції №512/5, які також набирають чинності 28.08.2018 р.

 

Зміни, що стосуються роботодавців

Законом №2475 внесено зміни у ст. 69 Закону №1404, яка стосується відрахувань із зарплати, пенсії, стипендії та інших доходів боржника.

Відтепер ця стаття матиме такий вигляд.

Підприємства, установи, організації, фізособи, ФОПи здійснюють відрахування із заробітної плати і перераховують кошти на відповідний рахунок органу державної виконавчої служби, рахунок приватного виконавця, встановлений для здійснення зазначених виплат боржнику, а в разі якщо такий строк не встановлено, — до десятого числа місяця, наступного за місяцем, за який здійснюється стягнення.

Тому якщо раніше йшлося про перерахування коштів на рахунок стягувача, то тепер кошти перераховуватимуться на рахунок органу ДВС чи рахунок приватного виконавця.

Зверніть увагу, що такі роботодавці щомісяця надсилатимуть виконавцю звіт про відрахування та виплати за встановленою формою. Відповідні зміни було внесено до п. 8 розділу X Інструкції №512/5.

Форму звіту затверджено як додаток 9 до Інструкції №512/5. Раніше такий звіт теж треба було подавати, але щокварталу.

Щоправда, законодавці забули зазначити конкретні дати подання цього звіту. Отже, сподіваємося, ці дати будуть чітко позначені у нових постановах виконавчої служби. А за старими, тобто отриманими до 28.08.2018 р., для з’ясування строків подання звітів доведеться звертатися безпосередньо до виконавчої служби, яка їх надіслала.

 

Інші істотні зміни в Законі №1404 щодо аліментів

Істотних змін зазнала ст. 71 Закону №1404, якою встановлюється порядок стягнення аліментів.

Виконавець стягуватиме з боржника аліменти у розмірі, визначеному виконавчим провадженням, та не менше від мінімального гарантованого розміру, передбаченого СКУ.

Згідно зі зміненою та доповненою ст. 182 СКУ, мінімальний рекомендований розмір аліментів на одну дитину становить розмір прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку і може бути присуджений судом у разі достатності заробітку (доходу) платника аліментів.

У разі наявності в діях боржника ознак адміністративного правопорушення, передбаченого статтею 183-1 «Несплата аліментів» КУпАП, держвиконавець складає протокол про адмінправопорушення та надсилає його для розгляду до суду за місцезнаходженням органу ДВС.

Довідка про наявність заборгованості зі сплати аліментів видається органом ДВС, приватним виконавцем на вимогу стягувача протягом 3 р. д. у випадках, установлених законом. Така довідка дійсна протягом місяця з дня її видачі.

Сама стаття 183-1 КУпАП теж зазнала «некосметичних» змін, окрім того що несплата аліментів на утримання дитини, що призвела до виникнення заборгованості, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за шість місяців з дня пред’явлення виконавчого документа, тягне за собою виконання суспільно корисних робіт строком від 120 до 240 годин.

 

Зверніть увагу! 

Є ще дві події, за якими треба надати цей звіт до виконавчої служби: після закінчення строку відповідних виплат або у разі звільнення працівника-аліментника. Але для цих випадків ст. 69 Закону№1404 встановлює жорсткі строки звітування: 3 дні після припинення стягнень.

 

За несплату аліментів на утримання дитини з інвалідністю, дитини, яка хворіє на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісне орфанне захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкі психічні розлади, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гострі або хронічні захворювання нирок IV ступеня, або на утримання дитини, яка отримала тяжкі травми, потребує трансплантації органа, потребує паліативної допомоги, що призвела до виникнення заборгованості, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за три місяці з дня пред’явлення виконавчого документа до примусового виконання, тягне за собою виконання суспільно корисних робіт строком від 120 до 240 годин.

Пункт 7 розділу XVI Інструкції №512/5 приведено у відповідність до змін у Законі №1404.

У разі надходження до органу ДВС, приватного виконавця заяви стягувача про видачу довідки про наявність заборгованості зі сплати аліментів орган державної виконавчої служби, приватний виконавець протягом трьох робочих днів видають стягувачу довідку про наявність заборгованості зі сплати аліментів (далі — довідка) (додаток 16), яка скріплюється печаткою органу ДВС, приватного виконавця.

Якщо сукупний розмір заборгованості зі сплати аліментів з дня пред’явлення виконавчого документа до примусового виконання є меншим, ніж сума відповідних платежів за три місяці, орган ДВС, приватний виконавець письмово повідомляє стягувача про відмову у видачі довідки та надає йому розрахунок заборгованості.

Але за наявності заборгованості одними довідками не обійдеться. Якщо сукупний розмір заборгованості зі сплати аліментів перевищує відповідні платежі за чотири місяці, держвиконавець шляхом постанов може накласти на боржника тимчасові обмеження у праві виїзду за межі України, керування ТЗ, користування зброєю, полювання — до погашення заборгованості зі сплати аліментів у повному обсязі!

Крім того, за наявності заборгованості зі сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за один рік, виконавець виносить постанову про накладення на боржника штрафу у розмірі 20%; за два роки — 30%, за три роки — 50% суми заборгованості зі сплати аліментів. Це передбачено частиною 14 ст. 71 Закону №1404 і п. 8 XVI Інструкції №512/5.

Постанова про накладення штрафу оформлюється відповідно до вимог пункту 7 Iнструкції №512/5 та містить відомості про розмір заборгованості, яка утворилася з дня пред’явлення виконавчого документа до примусового виконання, та суму штрафу.

Постанова про накладення штрафу не пізніше наступного робочого дня після її винесення надсилається сторонам виконавчого провадження.

Суми штрафів стягуються виконавцем з боржника після погашення заборгованості зі сплати аліментів у повному обсязі.

Якщо після закінчення виконавчого провадження з виконання рішення про стягнення аліментів з підстав у зв’язку із закінчення строку, передбаченого законом для відповідного виду стягнення (крім випадку, якщо є заборгованість зі стягнення відповідних платежів, чи фактичного виконання в повному обсязі рішення згідно звиконавчим документом) суми штрафів не стягнуто, — постанова про накладення штрафу не пізніше наступного робочого дня з дня закінчення виконавчого провадження реєструється в автоматизованій системі виконавчого провадження як виконавчий документ та підлягає виконанню в порядку, передбаченому Законом №1404 та Інструкцією №512/5.

Держвиконавець зобов’язаний відкрити виконавче провадження за постановою про стягнення виконавчого збору не пізніше наступного робочого дня з дня її реєстрації в автоматизованій системі виконавчого провадження

Автор: Галина Казначей

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»