• Посилання скопійовано

Декларація з податку на нерухомість: аналіз нової форми

Як змінилася основна частина декларації? Чому до декларації слід додавати два додатки та як їх заповнювати? Про це у статті

Декларація з податку на нерухомість: аналіз нової форми

Мінфін наказом від 15.11.2018 р. №897 виклав у новій редакції формудекларації з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. Про його появу читайте в окремій новині.  Наказ вже набрав чинності 18 січня 2019 року. Про це ми зазначали ось тут>>

 

Коли вперше звітувати за новою формою декларації?

За п. 46.6 ПКУ оновлені форми податкової звітності повинні застосовуватися для звітування за період, наступний за періодом їхнього офіційного опублікування.

Тобто, оскільки Наказ №897 опубліковано у 2019 році, то за правилами ПКУ вперше за оновленою формою декларації з податку на нерухомість слід звітувати у 2020 році на 2020 рік. 

Думка ДФС щодо цього наразі невідома. Податківці ще можуть наголосити на поданні нової декларації вже для звітування на 2019 рік. У разі появи такого роз'яснення, повідомимо про це додатково.

Тим, хто вже відзвітував, хвилюватися не варто. Адже ви діяли в рамках чинного законодавства. 

Тепер перейдемо до аналізу нової форми.

 

Заголовна частина

Шапка нової форми декларації не сильно буде відрізнятися від попередньої.

Проте зникнуть такі графи як 1.1 Т, графа щодо поділу юросіб на резидентів та нерезидентів, код типу декларації.

Усе про бланки і звітність
у вашій поштовій скриньці!

Нова тематична розсилка від редакції. Ви точно нічого не пропустите

Підписатись

Хочете подивитись, як це виглядає?

Зміниться графа 2 щодо податкового періоду. Відтепер в ній знаходяться дві окремі графи для звітного періоду та періоду, що уточнюється.

Для зазначення інформації платника у новій декларації відведено окремі рядки графи 3. В них, як і раніше, слід зазначати повне найменування платника, податковий номер, код за КВЕД. А от замість місцезнаходження слід зазначати податкову адресу. При цьому не вказано, як цю графу заповнювати.

Інформацію про податковий орган, до якого подається декларація, тепер зазначаємо у графі 4. Згідно з приміткою відповідно до пп. 266.7.5 ПКУ платник податку на нерухомість подає декларації до відповідних податкових органів за місцезнаходженням об'єкта(ів) оподаткування, в яких перебуває на обліку платником такого податку (за основним та/або неосновним місцем обліку).

Проте у разі створення ОТГ, до якої входять територіальні громади адміністративно-територіальних одиниць, розташованих у різних районах, декларація надається до відповідного контролюючого органу за місцезнаходженням адміністративного центру ОТГ. Тож, як і раніше, оскільки норм ПКУ не змінювали, декларації слід подавати стільки, скількома об’єктами нерухомості володієте. При цьому КОАТУУ вже зазначати саме у шапці декларації не потрібно.

 

Основна частина

Основний розділ має зовсім інший вигляд порівняно зі старою формою. Він містить 12 рядків, по шість рядків для зазначення інформації щодо податкових зобов’язань за об’єкти житлової та нежитлової нерухомості. При цьому замість 11 граф основний розділ має три. З них заповнювати слід тільки графу 3, а 1 – це номер за порядком, 2 – це назва рядку.

Проте не все так просто. Всю інформацію про об’єкти нерухомості, а також розрахунок податку тепер слід зазначати у двох додатках 1 та 2 залежно від видів нерухомості. Додаток 1 - Розрахунок N2  у частині об'єктів житлової нерухомості, а Додаток 2 - Розрахунок N2  у частині об'єктів нежитлової нерухомості. Старий додаток – відомості щодо об’єктів нерухомості відсутній у новій редакції декларації.

Про них поговоримо далі.

 

Основна частина декларації

N
з/п

Показник

Величина
(грн коп.)

1

2

3

5

податкове зобов'язання за об'єкти житлової нерухомості (згідно з додатком(ами) 1 до Податкової декларації)

Х

5.1

податкове зобов'язання за податковий (звітний) період, усього
(сума значень колонки 20 рядка 3 розділу I)

 

5.2

податкове зобов'язання, що уточнюється до збільшення
(сума значень колонки 3 рядка 5 розділу II)

 

5.3

податкове зобов'язання, що уточнюється до зменшення
(сума значень колонки 3 рядка 6 розділу II)

 

5.4

сума штрафу
(сума значень колонки 3 рядка 7 розділу II)

 

5.5

сума пені
(сума значень колонки 3 рядка 8 розділу II)

 

6

податкове зобов'язання за об'єкти нежитлової нерухомості (згідно з додатком(ами) 2 до Податкової декларації)

Х

6.1

податкове зобов'язання за податковий (звітний) період, усього
(сума значень колонки 19 рядка 3 розділу І)

 

6.2

податкове зобов'язання, що уточнюється до збільшення
(сума значень колонки 3 рядка 5 розділу II)

 

6.3

податкове зобов'язання, що уточнюється до зменшення
(сума значень колонки 3 рядка 6 розділу II)

 

6.4

сума штрафу
(сума значень колонки 3 рядка 7 розділу II)

 

6.5

сума пені
(сума значень колонки 3 рядка 8 розділу II)

 


У графі 7 зазначаються кількість додатків 1 та 2. Вони є невід'ємною частиною декларації з податку на нерухомість. Відповідний тип додатка забезпечує обчислення податкового зобов'язання за відповідним видом об'єкта(ів) оподаткування. За відсутності у платника відповідного виду об'єкта оподаткування тип додатка, у якому обчислюється податкове зобов'язання для такого виду об'єкта оподаткування, до декларації не додається.

У разі існування об'єктів нерухомості, що знаходяться на території адміністративно-територіальних одиниць, які відповідають різним кодам за КОАТУУ органів місцевого самоврядування, але ці адміністративно-територіальні одиниці обслуговуються одним відповідним контролюючим органом, подається одна декларація з кількома додатками відповідного типу. Кількість додатків певного типу має відповідати кількості кодів за КОАТУУ органів місцевого самоврядування, які відповідають адміністративно-територіальним одиницям, на території яких розташовано об'єкт(и) нерухомості відповідного виду.

Одразу зазначимо, що додатки 1 та 2 схожі на старий додаток 1.

Додаток 1 – Розрахунок N2   у частині об'єктів житлової нерухомості. У шапці слід зазначати порядковий номер додатку та вказувати код за КОАТУУ органа місцевої влади.

Додатки 1 та 2 містять два розділи І та ІІ. Графи розділу І схожі на старий додаток 1. Наприклад, в нових додатках слід також зазначати код типу об’єкта, код за КОАТУУ,  але в них вже не потрібно зазначати вид спільної власності та документи, що підтверджують право власності. Проте у нових додатках є окремі графи для дат реєстрації (графа 5) та припинення (графа 6) права власності. До того ж з’явилася графа для відображення кількості місяців перебування у власності у кварталах. В ній зазначається кількість місяців перебування об'єкта нерухомості у власності платника у кожному кварталі звітного (податкового) періоду. У разі переходу права власності на об'єкт оподаткування від одного власника до іншого протягом календарного року для попереднього власника не враховується місяць, в якому припинилося право власності на зазначений об'єкт, а для нового власника враховується місяць, в якому він набув право власності.

Оскільки додаток 1 тепер потрібен для визначення нарахованого податку щодо житлової нерухомості, то для цієї мети в ньому відведено окремі графи. А саме:

  • Площа об'єкта оподаткування (загальна) (графа 8);
  • Ставка (графа 13);
  • Розмір мінімальної заробітної плати на 01 січня звітного року (графа 14);
  • Застосування пп. "ґ" п. 266.7.1 ПКУ (потрібно зазначати суму податку у розмірі 25000 грн, якщо житлова нерухомість,  перевищує 300 кв.м. (для квартири) та/або 500 квадратних метрів (для будинку) (графа 15);
  • Річна сума податку (грн) (графа 16);
  • Пільги (код, розмір, сума) (графи 17-19);
  • Сума податкового зобов'язання до сплати (грн) графи 20 (річна) та графи 21-24 у розрізі кварталів.

 

I. Розрахунок податкового зобов'язання

N з/п

Код типу об'єкта4

Код за КОАТУУ адміністративно-територіальної одиниці за місцем розташування об'єкта(ів) нерухомості5

Реєстраційний номер6

Дата (дд.мм.рррр)6

Розмір частки/поділу загальної площі об'єкта нерухомості, що перебуває у спільній частковій, спільній сумісній власності6

реєстрації права власності

припинення права власності

1

2

3

4

5

6

7

2.17

 

 

 

 

.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.27

 

 

 

 

.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

N з/п

Площа об'єкта оподаткування (загальна)8

Кількість місяців перебування у власності, у кварталах9

Ставка10 (%)

Розмір мінімальної заробітної плати на 01 січня звітного року

Застосування пп. "ґ" п. 266.7.1 ПКУ

Річна сума податку12
(грн)

Пільга

Сума податкового зобов'язання до сплати (грн)

 

усього16

у тому числі розмір квартальних авансових внесків17

 

код пільги13

розмір пільги14, %

сума пільги 15 (грн)

 

I

II

III

IV

I

II

III

IV

 

 

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

 

2.17

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.27

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3

Нараховано на 20__ рік, усього (сума рядків 2.1 - 2.n, де n - номер рядка)

 

 

 

 

 

 

У Розділі ІІ додатку 1 до декларації потрібно зазначати суми уточнення раніше нарахованого податку на нерухомість. Заповнюється у разі подання уточнюючого розрахунку, що містить виправлені показники, у складі уточнюючої Податкової декларації за податковий (звітний) період, що уточнюється, або у складі звітної чи звітної нової Податкової декларації за будь-який наступний податковий період, протягом якого такі помилки були самостійно виявлені платником податку. Порядок заповнення цього розділу визначено у значеннях рядків 18-20 примітки до додатку 1.

 

II. Уточнення податкового зобов'язання

 

 

Сума податкового зобов'язання до сплати (грн)

усього

у тому числі розмір квартальних авансових внесків

I

II

III

IV

1

2

3

4

5

6

7

4

Нараховано за даними раніше поданого розрахунку (р. 3 додатка 1 до Податкової декларації, що уточнюється)19

 

 

 

 

 

5

Нараховано до збільшення податкового зобов'язання на 20__ рік (р. 3 - р. 4)

 

 

 

 

 

6

Нараховано до зменшення податкового зобов'язання на 20__ рік (р. 4 - р. 3)

 

 

 

 

 

7

Сума штрафу (к. 4 - 7 р. 5 х 3 % або 5 %)20

 

 

 

 

 

8

Сума пені21

 

 

 

 

 


Розділи І та ІІ Додатку 2 Розрахунок N2   у частині об'єктів нежитлової нерухомості мають такий же зміст, що й в додатку 1. Але у розділі І у зв’язку з непоширенням норми п. «г» пп. 267.7.1 ПКУ на нежитлову нерухомість, кількість граф розділу І – 23, замість 24, як у додатку 1. Відповідно для визначення нарахованого податку у розділі І додатку 2 відведено інші графи. А саме:

  • Площа об'єкта оподаткування (загальна) (графа 8);
  • Ставка (графа 13);
  • Розмір мінімальної заробітної плати на 01 січня звітного року (графа 14);
  • Річна сума податку (грн) (графа 15);
  • Пільги (код, розмір, сума) (графи 16-18);
  • Сума податкового зобов'язання до сплати (грн) графи 19 (річна) та графи 20-23 у розрізі кварталів.

І насамкінець додамо, що весь порядок заповнення як самої декларації, так і її додатків, встановлено примітками до них. Тож не забувайте ними користуватися, аби правильно складати декларацію.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»