• Посилання скопійовано

Реєстрація самозайнятої особи посеред місяця: як заповнити звіт з ЄСВ (додаток 5)?

Який період необхідно зазначати у звіті з ЄСВ (додаток 5) самозайнятої особи, якщо її взято на облік посеред місяця? Консультує ДФС

Реєстрація самозайнятої особи посеред місяця: як заповнити звіт з ЄСВ (додаток 5)?

Дніпропетровські податківці у консультації від 08.04.2019 р. №1486/ІПК/04-36-13-08-11 нагадали, що особи, які провадять незалежну професійну діяльність, формують та подають самі за себе до ДФС звіт з ЄСВ один раз на рік до 1 травня року, що настає за звітним періодом. Звітним періодом для них є календарний рік (п. 3 розд. ІІІ Порядку №435).

Звіт про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску подається за формою згідно з додатком 5 до Порядку №435 із зазначенням типу форми «початкова».

При цьому алгоритм складання звіту передбачає проставлення у рядку 6 «Тип платника та період перебування (місяць)» відмітки «X» у комірці, яка відповідає типу платника єдиного внеску та прописується період перебування на обраній системі оподаткування.

Водночас податківці звертають увагу, що відповідно до Закону №2464єдиний внесок сплачується за повний місяць. Таким чином, в полі «Початок періоду» завжди має бути зазначене 01 число місяця, а в полі «Кінець періоду» визначається останній календарний день місяця, незважаючи на те, що дата початку або припинення діяльності припадає на середину місяця.

Наприклад, якщо за даними Реєстру самозайнята особа була зареєстрована в ДФС як особа, яка провадить незалежну діяльність, з 27.12.2018 року, то у додатку 5 робиться помітка «Х» у комірці «Особа, яка провадить незалежну професійну діяльність» із зазначенням періоду перебування з 01.12.2018 р. по 31.12.2018 р.

***

Читайте також:

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»