• Посилання скопійовано

Самозайнята особа здійснює підприємницьку діяльність: як звітувати?

Самозайнята особа – адвокат одночасно є підприємцем. Які при цьому є обмеження? Як звітувати та сплачувати ЄСВ? Відповіді на ці питання знайдемо у роз’ясненні податківців

Самозайнята особа здійснює підприємницьку діяльність: як звітувати?

Коментар до ІПК ДФС від 03.04.2019 р. №1415/Б/99-99-13-02-03-14/ІПК

Чи може адвокат здійснювати підприємницьку діяльність?

Незалежна професійна діяльність – це діяльність адвокатів за умови, що така особа не є працівником або фізичною особою – підприємцем та використовує найману працю не більш як чотирьох фізичних осіб (пп. 14.1.226 ПКУ).

При цьому адвокат, який здійснює свою діяльність індивідуально, є самозайнятою особою (ст. 13 Закону №5076).

Водночас у коментованій консультації податківці зазначають, що фізична особа, яка здійснює незалежну адвокатську діяльність, не може бути підприємцем у межах такої адвокатської діяльності. Адвокатська діяльність не є підприємницькою і не може здійснюватися фізичною особою – підприємцем.

Разом з тим згідно з нормами Закону №5076 та ПКУ для фізичної особи, яка провадить незалежну адвокатську діяльність, не передбачено обмежень щодо одночасного здійснення підприємницької (відмінної від адвокатської) діяльності, не забороненої законом, у разі реєстрації такої особи підприємцем.

 

Як вести облік підприємцю який є самозайнятою особою?

Відповідно до абз. 4 п. 6.7 Порядку №1588, якщо фізична особа зареєстрована як підприємець та при цьому провадить незалежну професійну діяльність, така фізособа обліковується у контролюючих органах як ФОП з ознакою провадження незалежної професійної діяльності.

У такому випадку, така фізична особа подає (особисто, рекомендованим листом або через уповноважену особу) до контролюючого органу за місцем постійного проживання заяву за формою №5-ОПП з позначкою «Зміни», а також свідоцтва про право на зайняття незалежною діяльністю.

Відповідно фізособа, яка одночасно є підприємцем та здійснює незалежну професійну діяльність, веде окремий облік доходів/витрат, отриманих/понесених від провадження незалежної професійної діяльності і підприємницької діяльності, та здійснює окремо розрахунки з бюджетом.

При цьому така особа реєструє у контролюючому органі та веде дві Книги обліку доходів та витрат:

 

Як звітувати?

За результатами звітного року такий платник податку подає дві податкові декларації:

 

Строки подання та сплати зобов’язання

Декларація про доходи подається до 1 травня року, що настає за звітним. А сплата податку (ПДФО 18% та військовий збір – 1,5%) здійснюється до 1 серпня року, що настає за звітним. В 2019 році за 2018 рік така декларація подається до 2 травня (оскільки останній день подання декларації є святковим. Детальніше про це тут).

Декларація платника єдиного податку подається протягом 40 календарних днів, що настають за останнім днем звітного (податкового) кварталу (у 2019 р. – 11 лютого, 10 травня, 9 серпня, 11 листопада).

Сплата ж єдиного податку здійснюється протягом 10 календарних днів після граничного строку подання декларації (у 2019 р. – 19 лютого, 20 травня, 19 серпня, 19 листопада). Про строки звітування платниками ЄП ми писали тут.

 

Як нараховувати та сплачувати ЄСВ?

Відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 4 Закону №2464 особи, які провадять незалежну професійну діяльність, зокрема, адвокатську діяльність та отримують дохід від цієї діяльності є платниками єдиного внеску.

Водночас платниками єдиного внеску, відповідно до п. 4 ч. 1 ст. 4 Закону №2464 є, зокрема, фізичні особи – підприємці, які обрали спрощену систему оподаткування.

При цьому податківці у коментованій консультації зазначають, що особа, яка провадить незалежну професійну діяльність, зобов’язана визначити базу нарахування ЄСВ та сплатити суму внеску в розмірі не менше мінімального страхового внеску на місяць, незважаючи на те, що він одночасно є платником єдиного внеску фізичною особою – підприємцем, яка обрала спрощену систему оподаткування (раніше ми про це писали тут).

Водночас така особа, як підприємець платник єдиного податку, єдиний внесок нараховує на суми, що визначаються такими платниками самостійно для себе, але не більше максимальної величини бази нарахування ЄСВ та не менше за розмір мінімального страхового внеску.

Згідно з абз. 3 ч. 8 ст. 9 Закону №2464 фізичні особи – підприємці, у тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування, та особи, які провадять незалежну професійну діяльність, сплачують єдиний внесок, нарахований за календарний квартал, до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується єдиний внесок.

***

Читайте також:

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на загальній системі

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ФОП на загальній системі»