• Посилання скопійовано

Звітність під час карантину: все що потрібно знати

Карантин вніс корективи щодо відповідальності за несвоєчасне подання податкової звітності (законодавці подбали про це у Законах №533 та №540). А от із фінансовою та статистичною звітністю вийшло інакше…

Звітність під час карантину: все що потрібно знати

Одразу зауважимо, що самі строки подання звітності через карантин не подовжено – вони якими були, такими і залишаються. Тому, якщо підприємство, ФОП чи самозайнята особа попри пандемію і карантин не зазнали проблем з формуванням та поданням звітності, це треба зробити у встановлені строки.

Проте, якщо все-таки вчасно сформувати та подати звітність не вдасться (наприклад, через карантинні обмеження немає доступу до робочого місця, документів, немає можливості дістатися до ЦОП або інших органів, які приймають звітність тощо), можна скористатися тим, що відповідальність за несвоєчасне подання деякої звітності тимчасово скасована і подати звітність пізніше встановлених строків. Щоправда, для фінансової та статистичної звітності такого винятку з правил немає.

 

Фінансова та статистична звітність підприємств

Строк подання фінансової звітності та деяких статистичних звітів за 1 квартал 2020 року до органів статистики настав 27 квітня 2020 р. (див. тут).

Жодних перенесень строків подання фінзвітності та статистичної звітності ми наразі не маємо. Єдине, що Держстат рекомендує усі форми державних статистичних спостережень та фінансової звітності надавати в електронному вигляді. Але це мало втішає тих респондентів, які не можуть цього зробити вчасно через відсутність електронних підписів у відповідальних осіб або через неможливість зібрати достовірні дані для звітності.

Відповідальність за неподання органам державної статистики даних для проведення державних статистичних спостережень або подання їх недостовірними, не в повному обсязі, не за формою, передбаченою звітно-статистичною документацією, чи із запізненням; незабезпечення належного стану первинного обліку передбачена ст. 186-3 КпАП. Перше порушення протягом року коштуватиме посадовим особам підприємств від 10 до 15 н.м.д.г. (від 170 до 255 грн), а повторне – від 15 до 25 н.м.д.г. (від 255 до 425 грн).

Згідно зі ст. 13 Закону «Про державну статистику» органи статистики мають право розглядати справи про адміністративні правопорушення та накладати штрафи. Зверніть увагу: у ст. 14 цього закону серед обов’язків органів статистики немає обов’язку накладати адміністративні штрафи. Отже, на практиці рішення про накладення адмінштрафу за несвоєчасне подання статзвітності орган статистики може й не приймати, враховуючи наявні карантинні обмеження.

Якщо немає можливості подати звітність в електронному вигляді з ЕЦП і на період карантину припиняється особистий прийом громадян Державною службою статистики та її територіальними органами, то залишається лише відправити звіти у паперовому вигляді поштою.

А ось оприлюднення фінзвітності за 2019 рік відкладається! Законом №540 внесено зміни у Розділ V «Прикінцеві положення» Закону «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні».

За ними особи, відповідальні за своєчасне та у повному обсязі подання та оприлюднення фінансової звітності, визначені ст. 11 Закону про бухоблік, звільняються від відповідальності за порушення строків оприлюднення фінансової звітності за 2019 рік або консолідованої фінансової звітності за 2019 рік разом з аудиторським звітом.

Але штрафів можна уникнути лише, якщо така звітність буде оприлюднена:

  • або у період дії карантину, встановленого з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби COVID-19,
  • або протягом 90 календарних днів з дня, наступного за днем завершення такого карантину, але не пізніше 31 грудня 2020 року. 

Про це ми писали тут.

 

Квартальна податкова звітність за 1 квартал 2020 року

Строк подання квартальної податкової звітності настає 12 травня 2020 р. Тобто вже після закінчення карантину 11 травня (якщо його знову не будуть продовжувати). Але про те, які саме карантинні обмеження будуть зняті 12 травня, говорити ще зарано. Тож при плануванні подання податкової звітності 12 травня слід враховувати всі обмеження, що діють зараз.

Зокрема, тим СГ, які не мають змоги подавати звітність в електронному вигляді з ЕЦП, слід вчасно направити паперові звіти до ЦОП поштою. Але це можуть зробити тільки ті СГ, у яких немає обов’язку подавати звітність тільки в електронному вигляді (див. п. 49.3, п. 49.4 ПКУ). Нагадаємо, що обов’язок звітувати в електронному вигляді встановлений для великих та середніх підприємств і всіх платників ПДВ, незалежно від їх категорії за розміром. Всі інші платники податків (малі та мікропідприємства, «єдинники») можуть подавати звітність у паперовому вигляді.

Відповідно до п. 49.5 ПКУ у разі надсилання податкової декларації поштою, платник податку зобов'язаний здійснити таке відправлення на адресу відповідного контролюючого органу не пізніше ніж за п’ять днів до закінчення граничного строку подання податкової декларації (тобто не пізніше ніж 7 травня 2020 р.).

Особистий візит до ЦОП можна здійснити лише у разі гострої необхідності (про це див. тут). Вочевидь, подання паперової звітності податківці не будуть вважати «гострою необхідністю», оскільки існують інші шляхи подання звітів. Зокрема, тут податківці нагадують, що якщо у вас немає ЕЦП, то його можна отримати через Приват24. Також АЦСК мають і інші банки – зокрема, Ощадбанк та Укрсиббанк, ЕЦП яких приймає Електронний кабінет платника податків.

Про режим роботи ЦОП читайте у цій новині.

Законом №533 платників податків звільнено від санкцій за порушення податкового законодавства, вчинених протягом періоду з 1 березня по 31 травня 2020 року, крім санкцій за порушення нарахування, декларування та сплати ПДВ, акцизного податку, рентної плати. Отже, всю квартальну податкову звітність можна подати без штрафних наслідків по 31 травня 2020 року, крім квартальної декларації з ПДВ та рентної плати. Ці дві декларації слід подати вчасно.

До речі, вже є інформація про тимчасові коефіцієнти рентабельності гірничих підприємств у 2020 році (див. тут).

Отже, до 31 травня 2020 р. можна подати без штрафів таку податкову звітність за 1 квартал 2020 р.:

декларацію з податку на прибуток разом з фінзвітністю. Добра новина для квартальних платників податку на прибуток, які складають фінзвітність за формою 1-мс, 2-мс: вони не зобов’язані подавати проміжну фінзвітність у статистику, а отже в податкову можуть звітувати до 31 травня 2020 р. (нашу консультацію про це читайте тут);

Щодо екоподатку, то якщо платник сплачував його у 2019 році та подавав річну декларацію, а з 2020 року він вже не має об’єкта оподаткування, то йому потрібно подати відповідну заяву до 10 травня 2020 року. Ми писали про це тут.

 

Місячна податкова звітність за квітень та травень 2020 року

Місячна податкова звітність за квітень 2020 року подається до 20 травня 2020 року, а за травень – до 22 червня 2020 року. Місячний податковий період передбачений лише для ПДВ та акцизу. Як ми зазначили вище, щодо цих двох податків звільнення від штрафних санкцій немає, тому ці дві декларації потрібно подати у встановлені строки (див. тут).

Проте нагадаємо, що платників ПДВ звільнено від штрафів за несвоєчасну реєстрацію податкових накладних з датою складання з 16 лютого по 15 травня 2020 року (про це ми писали тут). Податківці не заперечують проти цього звільнення, але застерігають, що порушення строків реєстрації ПН/РК негативно впливає на право контрагента платника податків скористатися правом на нарахування податкового кредиту з ПДВ. 

 

Декларування доходів фізичних осіб

Декларація про доходи фізичних осіб за 2019 р. за загальним правилом повинна подаватися до 1 травня 2020 року відповідно до пп. 49.18.4 ПКУЗаконом №533-ІХ до ПКУ внесено новий п. 52-3 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ. Ним передбачено, що громадяни та фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність, мають право подати декларацію про майновий стан і доходи за звітний (податковий) 2019 рік до 1 липня 2020 року,  крім випадків, передбачених розділом IV ПКУ, коли така декларація може бути подана пізніше цього строку (зокрема, для цілей застосування податкової знижки).

Отже, останній день подання декларації про майновий стан і доходи – 30 червня 2020 р.

Податкове зобов’язання, визначене такими фізичними особами у декларації про майновий стан і доходи за 2019 рік, необхідно сплатити в термін до 1 жовтня 2020 року (див. тут).

Податківці нагадали, які основні випадки обов’язкового подання податкової декларації про майновий стан і доходи тут.

 

Звітність з ЄСВ за найманих працівників за формою додатка 4

Законом №540 подовжено до 31 травня 2020 року строки тимчасового незастосування штрафних санкцій за такі порушення (п. 9-11.1 розділу VIII Закону про ЄСВ):

  • несвоєчасна сплата (несвоєчасне перерахування) ЄСВ;
  • неповна сплата або несвоєчасна сплата суми єдиного внеску одночасно з видачею сум виплат, на які нараховується єдиний внесок (авансових платежів);
  • несвоєчасне подання звітності з ЄСВ до податкових органів.

Отже, звіт з ЄСВ за квітень 2020 р. за формою додатка 4 можна подати до 31 травня без штрафів, а от звіт за травень 2020 р. потрібно подавати вже вчасно, до 22 червня 2020 р. (звісно, якщо не буде змінено вищезгадані строки звільнення від штрафів).

Як відобразити у звітності з ЄСВ різні «карантинні» особливості трудових відносин з працівниками, ми писали в цьому матеріалі.

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»