• Посилання скопійовано

Як заповнити першу декларацію з орендної плати за землю?

Якщо декларуються ПЗ з орендної плати, обирається вид «Орендна плата», навпроти якого зазначається порядковий номер декларації у поточному році – якщо декларація подається вперше, зазначається «01»

Як заповнити першу декларацію з орендної плати за землю?

ДПС у Львівській області для зручності та допомоги платникам податків надає інформацію, як заповнити Податкову декларацію з плати за землю (земельний податок та/або орендна плата за земельні ділянки державної або комунальної власності). 

Форма декларації затверджена наказом Мінфіну від 18.02.2022 №83 «Про внесення змін до форми Податкової декларації з плати за землю (земельний податок та/або орендна плата за земельні ділянки державної або комунальної власності)», зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 07.03.2022 за №303/37639.

Отож, як заповнити Податкову декларацію з плати за землю (земельний податок та/або орендна плата за земельні ділянки державної або комунальної власності)?

Який вид декларації обрати?

Якщо декларуються податкові зобов’язання з земельного податку, обирається вид «Земельний податок», навпроти якого зазначається порядковий номер декларації у поточному році – якщо декларація подається вперше, зазначається «01». 

Якщо декларуються податкові зобов’язання з орендної плати, обирається вид «Орендна плата», навпроти якого зазначається порядковий номер декларації у поточному році – якщо декларація подається вперше, зазначається «01». 

Обрання одночасно двох видів декларації не допускається.

Який тип декларації обрати – звітна, звітна нова або уточнююча?

Для декларування податкових зобов’язань у поточному році, надається декларація за типом «Звітна». Позначка проставляється навпроти типу декларації «01 Звітна».

Якщо після надання у поточному році звітної декларації виникла необхідність уточнення або зміни об’єктів, бази оподаткування, податкових зобов’язань тощо по цій самій територіальній громаді (код за КАТОТТГ якої зазначений у рядку 7 декларації), і якщо така необхідність виникла до 20 лютого включно, платник може надати нову звітну декларацію (декларація за типом «Звітна нова»). При цьому позначка проставляється навпроти типу декларації «02 Звітна нова».

Оскільки звітна декларація з земельного податку вже надана, то звітна нова декларація – це вже друга декларація у поточному році з земельного податку, тому податковий номер декларації – 02. 

Якщо необхідність уточнення виникла після 20 лютого поточного року, або уточнюються показники минулих звітних періодів, подається тільки декларація за типом «Уточнююча», позначка проставляється навпроти типу декларації «03 Уточнююча». Крім цього, обов’язково зазначається реєстраційний номер декларації в контролюючому органі, яка уточнюється. 

Платник податків може знайти цей реєстраційний номер у меню «Перегляд звітності» приватної частини Електронного кабінету, яке надає можливість перегляду раніше поданої податкової звітності до контролюючого органу незалежно від способу її подання, включаючи звітність, подану на паперових носіях до центрів обслуговування платників податків. 

Звітний період зазначається у рядку 1.

Звітний рік зазначається у рядку 1.1.

Якщо декларація надається щомісяця, то звітний місяць зазначається у рядку 1.2. Порядковий номер місяця проставляється арабськими цифрами (для чисел з однієї цифри в першому полі проставляється «0»).

Для місячної декларації заповнення поля у рядку 1.1 «За ____ рік» обов’язкове. 

Поле «починаючи з» заповнюється у разі подання декларації за нововідведені (придбані) земельні ділянки або за новоукладеними договорами. Зазначаються число та місяць арабськими цифрами (для чисел з однієї цифри в першому полі проставляється «0»). 

Поле «з урахуванням уточнень з» заповнюється у разі уточнення податкових зобов’язань, зазначається число та місяць того звітного року, за який надається уточнююча декларація. Число та місяць проставляються арабськими цифрами (для чисел з однієї цифри в першому полі проставляється «0»). 

Якщо надається місячна декларація, то у полі «починаючи з» зазначається число, з якого платник набув права власності/користування на земельну ділянку, та цей же місяць, який зазначається у рядку 1.2 у полі «за__місяць». 

Якщо уточнюється раніше подана місячна декларація, то у полі «з урахуванням уточнень з» зазначається число, з якого відбулися зміни та місяць, який дорівнює значенню місяця, зазначеного у рядку 1.2 у полі «за__місяць». 

Найменування контролюючого органу, до якого надається декларація, зазначається у рядку 6.

Зазначається контролюючий орган за місцезнаходженням земельної (их) ділянки (ок) (тобто орган, який обслуговує територіальну громаду, на території якої розташовані земельні ділянки). 

Код за КАТОТТГ територіальної громади за місцезнаходженням земельної (их) ділянки (ок) 

У рядку 7 зазначається код за КАТОТТГ тієї  територіальної громади, на території якої розташована земельна (і) ділянка (и). Увага! За кожним таким кодом за КАТОТТГ складається окрема декларація.

Детальніше – у відеоролику «Заповнення Податкової звітності ДПС України з плати за землю (земельний податок та,або орендна плата за земельні ділянки державної або комунальної власності», який розробила ДПС України для допомоги при складанні податкової звітності.

Відеоролик можна переглянути тут.

Джерело: ДПС у Львівській області

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»