• Посилання скопійовано

ПФУ навів найтиповіші помилки з ЄСВ під час заповнення додатка 1 до єдиної звітності

Типи помилок у додатку 1 звітності: сумові та несумові. До сумових відносяться такі, як застосування неправильної ставки ЄСВ; зазначення помилкової суми нарахованої заробітної плати

ПФУ навів найтиповіші помилки з ЄСВ під час заповнення додатка 1 до єдиної звітності

Черговий вебінар для 30 страхувальників відбувся вчора у Головному управлінні Пенсійного фонду Вінниччини. Спікер заходу – заступник начальника відділу ведення електронних реєстрів Леся Лашко надала покроковий алгоритм виправлення помилок у податковому розрахунку.

При виправленні помилок потрібно дотримуватись таких правил:

  • Для виключення одного помилкового рядка з попередньо поданої (прийнятої) інформації потрібно повторити всі графи такого рядка й у відповідній графі додатків указати «1» – на виключення рядка. 
  • Для введення нового або пропущеного рядка потрібно повністю заповнити всі його графи й у відповідній графі додатків указати «0» – на введення рядка. 
  • Для заміни одного помилкового рядка іншим потрібно повністю заповнити два рядки, один з яких виключає попередньо внесену інформацію, а другий вносить правильну інформацію. У такому разі в першому рядку відповідної графи вказати «1» – рядок на виключення, а в другому «0» – рядок на введення

Подання коригуючих розрахунків «Звітний новий» і «Уточнюючий». Які між ними відмінності?

  • «Звітний новий» подають, якщо крайній день звітування ще не минув – це 40-й день після закінчення кварталу. За допомогою ознаки «1» та «0» у графі «Ознака (0, 1)» додатка 1 можна виправити будь-яку помилку – як сумову, так і несумову.
  • «Уточнюючий» подають, якщо останній день звітування вже минув. Виправлення помилок у базі ЄСВ чи у сумі ЄСВ потрібно робити лише через коди типу нарахувань «2» і «3». За допомогою ознаки «1» та «0» – графа «Ознака (0, 1) додатка 1 – виправляються тільки несумові показники, тобто помилки в реквізитах, що стосуються застрахованої особи та не стосуються сум нарахованого єдиного внеску.

Типи помилок у Додатку 1 звітності:

  • Сумові помилки: застосовано неправильні ставки ЄСВ; зазначено помилкову суму нарахованої заробітної плати тощо.
  • Несумові помилки: громадянство, ідентифікаційний номер або номер та серія паспорта, код категорії застрахованої особи, кількість днів перебування у трудових відносинах або без збереження заробітної плати.

Наприкінці вебінару Леся Лашко надала фахові відповіді на запитання слухачів.

Джерело: Пенсійний фонд України

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»