• Посилання скопійовано

Відпустка з мінімалки – кому пощастило та як нарахувати: «7 хвилин» з Тетяною Гуль

Як обчислити середню зарплату для нарахування відпускних, якщо зарплата працівника не перевищує мінімальної зарплати?



У грудні 2020 року бухгалтерська спільнота бурхливо обговорювала зміни, внесені постановою КМУ від 09.12.2020 р. №1213 до Порядку обчислення середньої зарплати №100. Але питання і досі не припиняються. І все через нову норму щодо розрахунку середньої зарплати, виходячи з окладу. 

Дуже часто на форумах та у чатах можна побачити питання: як обчислити середню зарплату для нарахування відпускних, якщо зарплата працівника не перевищує мінімальної зарплати? Тож давайте розбиратися.

Пунктом 4 Порядку №100 передбачено: якщо в розрахунковому періоді у працівника не було заробітної плати, розрахунки проводяться з установлених йому в трудовому договорі тарифної ставки, посадового (місячного) окладу. Зверніть увагу, «якщо у розрахунковому періоді не було заробітку» – тільки в цьому випадку розрахунок середньої зарплати проводимо, виходячи з окладу. Крім того, якщо розмір посадового окладу є меншим від передбаченого законодавством розміру мінімальної заробітної плати, середня заробітна плата розраховується з установленого розміру мінімальної заробітної плати на час розрахунку.

Коли це може бути? Наприклад, якщо в розрахунковому періоді працівниця перебувала у відпустці для догляду за дитиною і нарахованої зарплати у неї немає. Або, якщо, приміром, працівник був прийнятий на роботу і цього ж місяця йому надають оплачувану відпустку. 

І в першому, і в другому прикладі в розрахунковому періоді (а це за загальним правилом 12 місяців, що передують місяцю надання відпустки або виплати компенсації за невикористану відпустку) не було заробітку. Тобто даних для розрахунку середньої заробітної плати немає. Саме тоді середню зарплату обчислюємо за окладом, який встановлено працівнику, або виходячи з мінімальної зарплати, якщо оклад є меншим від розміру мінімальної зарплати. Тепер давайте з’ясуємо, який алгоритм розрахунку середньої зарплати в цьому випадку. Інколи питають: якщо оклад працівника є меншим від розміру мінімальної зарплати, чи потрібно використовувати мінімалку, яка діяла у місяцях розрахункового періоду?. Наприклад, якщо працівник йде у відпустку у лютому 2021 року, а в розрахунковому періоді діяло три розміри мінімальної зарплати (січень – серпень 2020 року – 4723 грн, вересень – грудень 2020 року – 5000 грн, січень – лютий 2021 року – 6000 грн), чи потрібно їх підсумовувати за кожен місяць розрахункового періоду? Ні, так робити не правильно. Порядком №100 передбачено спеціальний алгоритм розрахунку. Так, якщо розрахунки проводяться виходячи з окладу чи мінімальної зарплати, треба посадовий оклад чи мінімальну зарплату, яка діє в місяці надання відпустки або місяці виплати компенсації за невикористану відпустку, помножити на кількість місяців розрахункового періоду (в нашому випадку це 12), а далі отриманий результат ділимо на кількість календарних днів за вирахуванням святкових і неробочих днів в розрахунковому періоді, що передує місяцю початку відпустки або виплати компенсації.

Наприклад, в лютому 2021 року новоприйнятому працівнику надають оплачувану відпустку тривалістю 10 календарних днів. Розрахункового періоду немає. Оклад працівника в штатному розписі 4000 грн, він є меншим від розміру мінімальної зарплати. Тож обчислення середньої зарплати проводимо виходячи з мінімальної зарплати, яка діє в місяці надання відпустки, тобто 6000 грн множимо на 12 та ділимо на 355. Середня зарплата дорівнюватиме 202,82 грн. Отриманий результат множимо на число календарних днів відпустки (це 10 днів) і отримуємо суму відпускних 2028,20 грн.

Також дуже часто питають: якщо зарплата працівника в розрахунковому періоді була на рівні мінімальної зарплати або взагалі менше мінімалки, якщо працівник працював на умовах неповного робочого часу? Чи потрібно в цьому разі розрахунок середньої заробітної плати проводити виходячи з того розміру мінімальної зарплати, яка діє в місяці надання відпустки? Ні, цей варіант є помилковим. Акцентую ще раз увагу, що розрахунок середньої зарплати виходячи з мінімальної зарплати робимо лише за таких умов: 

  • якщо в розрахунковому періоді немає заробітку; 
  • оклад є меншим від розміру мінімальної зарплати.

 В усіх інших випадках середню зарплату обчислюємо, виходячи зі зарплати, нарахованої в розрахунковому періоді. 

Нагадаємо, що у загальному випадку обчислення середньої зарплати для оплату часу відпусток або для виплати компенсацій за невикористані відпустки проводяться, виходячи з виплат за останні 12 календарних місяців роботи, що передують місяцю надання відпустки або виплати такої компенсації. Якщо трудові відносини менше року, розрахунковим періодом буде фактична кількість повністю відпрацьованих календарних місяців.

Наприклад, працівнику надають відпустку в лютому 2021 року на 10 календарних днів. У місяцях розрахункового періоду його зарплата була на рівні мінімальної зарплати. Загальний розмір нарахованої зарплати в розрахунковому періоді становив 59061 грн, а середня зарплата за даними умовами дорівнює 166,37 грн. Так, це є меншим, якщо розрахунок середньої проводити з мінімальної, яка діє в лютому 2021 року. Але підстав використовувати цю мінімальну зарплату для обчислення середньої зарплати немає. Адже в розрахунковому періоді у працівника є нарахована зарплата. І саме з цих фактично нарахованих сум і проводимо розрахунок відпускних.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Джерело: 7eminar.com

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини партнерів

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини партнерів»

  • Хмарні сервіси: переваги для бізнесу
    Раніше для роботи з великими обсягами інформаціями потрібна була потужна комп’ютерна техніка. Її регулярно необхідно було оновлювати, тримати штат спеціалістів, які б стежили за працездатністю електроніки
    05.03.202480
  • 5 причин вибрати iPhone 15 Plus для роботи
    Смартфон для роботи має бути збалансованим: достатньо потужним для вирішення професійних задач і водночас простим у керуванні. Як, наприклад, Епл Айфон з продуманою до дрібниць операційкою
    25.02.202415
  • Планшет для бухгалтерії: у чому користь цього пристрою
    Ведення бухгалтерського обліку – це громіздка та об’ємна справа. Зазвичай бухгалтери на великих підприємствах працюють за персональними комп’ютерами, на котрі встановлено ліцензійні програми для обліку та аудиту
    05.01.20242591
  • Фінанси у фокусі: найгарячіші тренди роботи для бухгалтерів у різних містах від експертів Jooble
    Сфера фінансів та бухгалтерії в Україні розвивається навіть під час війни. Розповідаємо про бухгалтерські тренди ринку праці та рівні доходів у різних містах
    29.12.202344
  • Навіщо бухгалтеру Макбук?
    Бухгалтер — працівник, на якому тримається фінансова, облікова та статистична складова бізнесу, а його головний інструмент — персональний комп’ютер. Його робота часто передбачає професійну активність 24/7, крім потужного компа з усіма потрібен ще й лептоп
    27.11.2023551