• Посилання скопійовано

Класифікатор професій оновлено: так що ж змінилось? – «7 хвилин» з Тетяною Гуль

Що скасовано та що додано у Класифікатор? Які причини внесення змін до Класифікатора? Яких галузей торкнулися зміни?



А ви розібралися з черговими змінами у Класифікаторі професій? Напишіть у коментарях.

Міністерство економіки України своїм наказом від 25 жовтня 2021 року №810-21 внесло зміни до національного класифікатора професій ДК 003:2010. Про це проінформувало Міністерство освіти і науки на своєму офіційному сайті. Це десята зміна до Класифікатора професій. Зміни викладено більше ніж на 20 листах, із повним текстовим переліком усіх змін ви можете ознайомитись у додатку.

Отже, що ми маємо? Ну, по-перше, змінами скасовуються застарілі та затверджуються нові назви кваліфікаційних угруповань і професійні назви робіт, що не відображені в номенклатурі посад освітянського ринку праці. По-друге, вносяться зміни в опис розділів класифікації професій. Тобто наказ Мінекономіки враховує системі зміни у сфері освіти, спричинені прийняттям низки законів України. Зокрема, «Про освіту», «Про вищу освіту», «Про фахову передвищу освіту», «Про повну загальну середню освіту». А також розвитком і потребами освітнього ринку праці.

Однією з принципових новацій змін у Класифікатор професій є те, що освітню кваліфікацію за першим бакалаврським рівнем вищої освіти включили до розділу «професіонали», а також остаточно прирівняли на ринку праці освітні кваліфікаційні рівні молодшого спеціаліста і молодшого бакалавра. Документ змінює більше ніж двадцять назв класифікаційних угруповань та 60 назв професій. Наприклад, професійне угруповання «викладачі» (код 23) змінено на «професіонали в галузі освіти та навчання». Крім того, запровадженими змінами скасовують застарілі назви кваліфікаційних угруповань і професійні назви робіт. Зокрема, скасовано «інспектор вищих навчальних закладів», «інспектор шкіл», «вожатий» тощо. За результатами моніторингу попиту на ринку праці Міністерство освіти та науки спільно з Міністерством економіки України розглянуть можливість внесення чергових змін стосовно позиціювання працівників за освітньо-професійним ступенем фахового молодшого бакалавра у відповідному розділі «кваліфікації професій».

Окрім освітянських змін до класифікатора професій також внесено чимало змін у перелік медичних професій. Перейменовано провізорів у фармацевтів. Додано низку професійних назв робіт для ІТ-сфери.

Підсумки. 25 жовтня 2021 року оновлено класифікатор професій, до якого додано Зміни №10. Змінами скасовуються застарілі та затверджуються нові назви кваліфікаційних угруповань і професійні назви робіт. З повним переліком змін до класифікатора професій можна ознайомитись у додатку.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Джерело: 7eminar.com

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини партнерів

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини партнерів»