• Посилання скопійовано

Нові податкова накладна та розрахунок коригування з 16.02.2022 р.: «7 хвилин» з Андрієм Савенок

Подивившись відео, ви дізнаєтесь, кого стосуються зміни, внесені до ПН та РК з 16.02.2022 р. А також про нові реквізити ПН/РК та нові правила складання ПН



Мінфін наказом від 17.01.2022 р. №15 вніс зміни до форми податкової накладної та порядку її заповнення.

Зміни зачепили всіх платників ПДВ, тому варто звернути увагу на оновлення програмного забезпечення в частині актуальності форм податкових накладних та розрахунків коригування.

Це нововведення стосується переважно підприємств, які займаються постачанням тютюну за максимально роздрібними цінами.

 

Зміни у податковій накладній

Назву графи 7 розділу Б «Ціна постачання одиниці товару» доповнено словосполученням «максимальна роздрібна ціна». На слайді у відео, для вашої зручності, наведено варіанти у форматі «Було» та «Стало».

Також наказом доповнено пояснення щодо заповнення графи порядковий номер прим. 1. А саме, додано код «6», який проставляється у разі складання податкової накладної для операції з постачання товарів, базою оподаткування для яких встановлено максимальні роздрібні ціни.

Графу 6 «Ціна одиниці товару» додатку 1 до податкової накладної також доповнено словосполученням «максимальна роздрібна ціна».

Зверніть увагу, основною метою змін є приведення у відповідність нормативно-правових актів Мінфіну до норм ПКУ з урахуванням змін, внесених Законом №1914.

Змін зазначала і форма розрахунку коригувань, в якому назву графи 8 «Ціна постачання товарів» та графи 9 «Ціна» також доповнено поняттям «максимальна роздрібна ціна».

Також скасовано правило складання двох податкових накладних при постачанні товарів нижче ціни придбання на постачання товарів, базою оподаткування для яких встановлено максимальні роздрібні ціни. Тобт раніше у разі реалізації товарів нижче ніж ціна придбання всі платники ПДВ мали складати дві податкові накладні:

  • перша - на суму, розраховану з фактичної ціни постачання,
  • друга - на перевищення ціни придбання.

Відтепер такий обов’язок знято з підприємств, які здійснюють постачання товарів, базою оподаткування для яких встановлено максимально роздрібні ціни. А ще додано правило, що у разі складання податкової накладної на операції з постачання товарів, базою оподаткування для яких встановлено максимально роздрібні ціни, у графі 7 «Ціна постачання одиниці товару» зазначається максимальна роздрібна ціна без урахування ПДВ. Зверніть увагу, що це нововведення стосується роздрібних торговців тютюну.

 

Підсумки

1. Назву графи 7 розділу Б «Ціна постачання одиниці товару», графу 6 «Ціна одиниці товару» додатку 1 і форму РК в частині графи 8 «Ціна постачання товарів» та графи 9 «Ціна» доповнено словосполученням «максимальна роздрібна ціна».

2.  Доповнено п. 6 Наказу №1307 в частині того, що платники ПДВ у разі здійснення операції з постачання товарів, базою оподаткування для яких встановлено максимально роздрібні ціни, складають окремі податкові накладні та зазначають у другій частині порядкового номера такої податкової накладної код 6.

3. Скасування правила складання двох податкових накладних при постачанні товарів нижче за ціну придбання на постачання товарів, базою оподаткування для яких встановлено максимально роздрібні ціни.

4. Роздрібним торговцям тютюну у графі 7 «Ціна постачання одиниці товару» слід відображати максимальну роздрібну ціну товару без урахування податку на додану вартість.

Як наслідок, всім платникам ПДВ варто оновити програмне забезпечення для складання правильної форми ПН та РК, щоб потім не мати клопоту з виправленням помилкових даних.

***

Читайте також:

 ***

Джерело: 7eminar.com

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини партнерів

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини партнерів»

  • Хмарні сервіси: переваги для бізнесу
    Раніше для роботи з великими обсягами інформаціями потрібна була потужна комп’ютерна техніка. Її регулярно необхідно було оновлювати, тримати штат спеціалістів, які б стежили за працездатністю електроніки
    05.03.202480
  • 5 причин вибрати iPhone 15 Plus для роботи
    Смартфон для роботи має бути збалансованим: достатньо потужним для вирішення професійних задач і водночас простим у керуванні. Як, наприклад, Епл Айфон з продуманою до дрібниць операційкою
    25.02.202414
  • Планшет для бухгалтерії: у чому користь цього пристрою
    Ведення бухгалтерського обліку – це громіздка та об’ємна справа. Зазвичай бухгалтери на великих підприємствах працюють за персональними комп’ютерами, на котрі встановлено ліцензійні програми для обліку та аудиту
    05.01.20242591
  • Фінанси у фокусі: найгарячіші тренди роботи для бухгалтерів у різних містах від експертів Jooble
    Сфера фінансів та бухгалтерії в Україні розвивається навіть під час війни. Розповідаємо про бухгалтерські тренди ринку праці та рівні доходів у різних містах
    29.12.202344
  • Навіщо бухгалтеру Макбук?
    Бухгалтер — працівник, на якому тримається фінансова, облікова та статистична складова бізнесу, а його головний інструмент — персональний комп’ютер. Його робота часто передбачає професійну активність 24/7, крім потужного компа з усіма потрібен ще й лептоп
    27.11.2023551