• Посилання скопійовано

Увага! Мінфін змінив форми ПН та РК до неї, а також порядок їх заповнення

Мінфін вніс зміни до форм ПН та РК до неї, а також до порядку їх складання. Ці зміни стосуються тільки платників ПДВ, які займаються постачанням тютюнових виробів за максимальними роздрібними цінами. Але нові форми ПН та РК отримують всі платники ПДВ

Увага! Мінфін змінив форми ПН та РК до неї, а також порядок їх заповнення

Мінфін наказом від 17.01.2022 р. №15 вніс зміни до Наказу Мінфіну від 31.12.2015 р. №1307 (це Порядок складання ПН та РК).

Цей наказ набирає чинності з дня, наступного за днем його офіційного опублікування. Але станом на 07.02.2022 р. його ще не опубліковано в офіційних джерелах. 

Одразу зауважимо, що кардинальних змін форми не зазнали. Але саме ці нові форми ПН/РК з дня набрання ними чинності треба буде складати (щоправда, вийде це не раніше, ніж шаблон цих документів буде оновлено).

То що ж змінилося?

 

Зміни до форми ПН та додатку до неї

Назву графи 7 розділу Б ПН перейменували. Тепер вона буде мати назву "Ціна постачання одиниці товару/послуги або максимальна роздрібна ціна товарів без урахування податку на додану вартість". 

Також змінився зміст виноски 1 до форми ПН, яка відповідає за правильність заповнення номеру ПН. За нею, "у порядковому номері після символа "/" зазначається код 2 - у разі здійснення операцій з постачання власновироблених товарів, отриманих за результатами видів діяльності, визначених в пункті 16-1.3 статті 16-1 Закону України "Про державну підтримку сільського господарства України", або код 5 - у разі складання податкової накладної оператором інвестору за багатосторонньою угодою про розподіл продукції, або код 6 - у разі складання податкової накладної для операцій з постачання товарів, базою оподаткування для яких встановлено максимальні роздрібні ціни."

Тобто всі  торговці, які уповноважені застосовувати максимальні роздрібні ціни, повинні будуть при складанні ПН зазначати в порядковому номері через рисочку код 6. 

Також зміни внесено й до форми додатка 1 до ПН. Назву графи 6 викладено в такій редакції "Ціна одиниці товару/послуги або максимальна роздрібна ціна товарів без урахування податку на додану вартість".

 

Зміни до форми РК

У формі додатка 2 до ПН "Розрахунок коригування кількісних і вартісних показників до податкової накладної» назву графи 8 викладено в такій редакції: "Ціна постачання товарів/послуг або максимальна роздрібна ціна товарів". Також змінено назву графи 9 на «ціна або максимальна роздрібна ціна (-) (+)».

І як і у формі ПН викладено в новій редакції зміст виноски 1: "1 У порядковому номері після символа "/" зазначається код 2 - у разі здійснення операцій з постачання власновироблених товарів, отриманих за результатами видів діяльності, визначених в пункті 16-1.3 статті 16-1 Закону України "Про державну підтримку сільського господарства України", або код 5 - у разі складання податкової накладної оператором інвестору за багатосторонньою угодою про розподіл продукції, або код 6 - у разі складання податкової накладної для операцій з постачання товарів, базою оподаткування для яких встановлено максимальні роздрібні ціни".

Це все, що змінюється в формах ПН та РК. Але звісно, що з дня набрання чинності Наказу №15 всі платники ПДВ отримують нові формати для складання ПН  й повинні будуть саме їх реєструвати в ЄРПН. 

 

Зміни до Порядку №1307

Наказом №15 пункт 6 після абзацу дев'ятого Порядку №1307 доповнено новим абзацом десятим такого змісту: "Платники ПДВ у разі здійснення операцій з постачання товарів, базою оподаткування для яких встановлено максимальні роздрібні ціни, складають окремі податкові накладні та зазначають у другій частині порядкового номера такої податкової накладної код "6"."

Тобто платники ПДВ, які займаються постачанням тютюном за максимальними роздрібними цінами з дати набрання чинності нової форми ПН повинні будуть складати окремі ПН на такі операції. 

Також Наказом №15 вносяться зміни до абзацу першого пункту 15 Порядку №1307. Зокрема уточнюється, що правила складання двох ПН у разі постачання товарів нижче ціни придбання не будуть діяти на постачання товарів, базою оподаткування для яких встановлено максимальні роздрібні ціни.

До того ж у Порядку з’явиться окрема норма щодо правил заповнення графи 7 для роздрібних торговців тютюну. Так, у разі складання податкової накладної на операції з постачання товарів, базою оподаткування для яких встановлено максимальні роздрібні ціни, у графі 7 зазначається максимальна роздрібна ціна товару без урахування ПДВ.

 

І наостанок...

Нагадаємо, що з набранням чинності Закону №1914 на виробників та імпортерів покладається податковий обов’язок зі сплати ПДВ (з 01.01.2022 р.) та акцизного податку з роздрібного продажу (з дня набрання чинності змінами до Бюджетного кодексу України) зі застосуванням МРЦ, які встановлюються, зокрема, на:

• сигари, включаючи сигари з відрізаними кінцями, з вмістом тютюну (код згідно з УКТ ЗЕД 2402 10 0010) (далі – сигари);

• тютюновмісні вироби для електричного нагрівання (ТВЕН) за допомогою підігрівача з електронним управлінням (код згідно з УКТ ЗЕД 2403 99 90 10) (далі –ТВЕН);

• тютюн та замінники тютюну, інші, промислового виробництва;

• тютюн «гомогенізований» або «відновлений»;

• тютюнові екстракти та есенції (крім тютюновмісних виробів для електричного нагрівання (ТВЕН) за допомогою підігрівача з електронним управлінням) (код згідно з УКТ ЗЕД 2403, крім 2403 99 90 10) (далі – тютюн та замінники тютюну, крім ТВЕН));    

• рідини, що використовуються в електронних сигаретах (код згідно з УКТ ЗЕД 3824 99 96 20).

Як оподатковуються ПДВ операції з постачання тютюнових виробів з 1 січня 2022 року – читайте у новині від ДПС ось тут

***

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»

  • Чи сплачують ФОПи ПДВ при продажу товарів/послуг через закордонні маркетплейси?
    Якщо послуги, що надаються ФОПу закордонним маркетплейсом, класифікуються як е-послуги, – місце їх постачання визначається на митній території України і вони є об’єктом оподаткування ПДВ. Але нарахування і сплата ПДВ здійснюються залежно від статусу ФОПа
    Сьогодні 10:02546
  • Як розблокувати ПН/РК: правила і поради
    Враховуючи останні зміни щодо оскарження реєстрації ПН/РК в ЄРПН, варто нагадати про важливі моменти взаємодії з податковими органами та використання механізмів з розблокування, наведених у ПКУ, із зразками документів та порадами
    23.04.20242 8031
  • На яку суму БЕБ запобігло незаконному відшкодуванню ПДВ за І квартал?
    Загалом за І квартал 2024 року аналітики БЕБ надіслали 210 рекомендацій до державних органів та розпорядників державних коштів щодо недопущення втрат бюджетних коштів. Частина з них стосувалась незаконного відшкодування ПДВ на суму 575 млн грн
    22.04.202456
  • Як сплачувати штраф з ПДВ: з СЕА ПДВ чи з рахунку банку?
    Сплата до бюджету узгоджених ПЗ з ПДВ, задекларованих у поданій звітності з ПДВ, здійснюється з рахунку у СЕА ПДВ платника, а сплата штрафних санкцій – з рахунку у банку або небанківському надавачу платіжних послуг до відповідного бюджету
    22.04.2024223
  • Підприємство продає БПЛА: які наслідки з ПДВ?
    Підприємство виготовляє і продає дрони іншим суб’єктам господарювання. Складові запчастини придбаваються у вітчизняних постачальників. Як скористатися пільгою щодо звільнення від оподаткування ПДВ за пп. 5 п. 32 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ?
    22.04.202465