• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 09-12 березня

Новий Звіт про використання КОРО (його подаємо вже завтра), ТТН у довільній формі починаючи із п`ятниці, нові роз`яснення від ДФС і Держпраці, несподівана заява міністра соцполітики та боротьба із комунізмом... а також інші події цього короткого робочого тижня.

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 09-12 березня

Декларацію про доходи можна подати через Інтернет. На офіційному веб-порталі ДФС з'явилась можливість заповнити декларацію у режимі on-line, скориставшись сервісом «Електронний кабінет платника (оновлена версія)». Зверніть увагу: Декларацію про майновий стан і доходи слід подавати за новою формою, затвердженою наказом Мінфіну від 02.10.2015 р. №859, оскільки тільки ця форма дає можливість відобразити і ПДФО, і військовий збір. Декларація подається громадянами до 1 травня (це не стосується підприємців, які вже подавали свої Декларації до 9 лютого), про особливості декларування доходів у 2016 році податківці розказали ще на початку року, а аналітичний матеріал від редакції ви зможете прочитати ось тут.

Абревіатура у податковій накладній не є порушенням. Якщо у податковій накладній поряд з прізвищем, ім’ям та по батькові фізособи міститься абревіатура ФОП, ФО-П або СПД-ФО, то це не є порушенням — роз'яснила ДФС у м.Києві (а також нагадала, які реквізити ПН є обов'язковими для заповнення). Також ДФСУ розглянула питання щодо порядку обрахунку реєстраційної суми ПДВ та збільшення такої суми на підставі бухгалтерської довідки («збільшення реєстраційної суми платника податку на підставі бухгалтерської довідки законодавством не передбачено»). Тут податківці розказали про відображення в декларації з ПДВ помилково зареєстрованих податкових накладних, а ось тут — про відображення «нульових» розрахунків корегування.

Маємо декілька нових роз`яснень від Держпраці та Мінсоцполітики. Як треба проводити індексацію грошових доходів населення у разі їх підвищення — роз'яснює Держпраці в Івано-Франківській області. Їх колеги у Волинські області нагадали, у яких випадках укладення письмового трудового договору є обов'язковим. А Мінсоцполітики повідомило, що у грудні 2015 року підвищення заробітної плати мало бути здійснено з урахуванням всіх складових заробітної плати; тобто не тільки з урахуванням підвищення тарифних ставок (окладів), а також з урахуванням доплат, надбавок та премій — з тим, щоб сума підвищення зарплати перевищила суму індексації, яка склалась у грудні 2015 року.

Що нас чекає цього тижня? Товарно-транспортні накладні відтепер можна буде оформлювати в довільній формі. Наказ, яким внесено відповідні зміни, набере чинності у п`ятницю, 18 березня. Заяву для переходу на спрощену систему оподаткування необхідно буде подати до 16 березня включно («не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного кварталу»). А ще не забудьте про нову форму Звіту про використання КОРО (РК). Три дні назад, 11 березня, набрав чинності наказ Мінфіну №13, яким, серед іншого, було затверджено і нову форму Звіту про використання книг обліку розрахункових операцій (розрахункових книжок), і Інструкцію щодо його заповнення. Тобто вже завтра, 15 березня, звітуємось за новою (!!!) формою. Як її правильно заповнити, читайте ось тут.

Ще не встигли звикнути до нової ставки ЄСВ 22%, а вже говорять про її можливе підвищення. Міністр соцполітики Павло Розенко заявив, що якщо не будуть створюватися нові робочі місця і підвищуватися зарплата, ставку ЄСВ переглянуть. «Якщо ми не побачимо цієї тенденції (підвищення зарплат і створення нових робочих місць — ред.), якщо бізнес не буде виходити з тіні, то рано чи пізно буде підніматися питання про підвищення ставки єдиного соцвнеску. Залишати дірку в бюджеті ПФ на рівні 150 млрд. грн і більше ніхто не ризикне » — цей та інші вислови міністра можна прочитати тут.

Інші новини. Верховна Рада запропонувала Кабміну створити інтернет-ресурс «Мій звіт»; він має містити інформацію стосовно бухгалтерської, фінансової, податкової, статистичної та іншої звітності платника. (Те, що у ДФС вже є електронний кабінет платника податків з аналогічним функціоналом, схоже, нікого не бентежить). За повідомленням Держстату, індекс споживчих цін у лютому 2016 року становив 99,6%, а, отже, у країні знову дефляція (востаннє була у жовтні 2015-го). А сільгосппідприємствам нарешті надано можливість акумулювати кошти ПДВ на спецрахунках для використання їх на виробничі цілі: відповідний Порядок, затверджений Кабміном, нарешті приведено до норм ПКУ.

Наостанок — про боротьбу із комуністичним минулим і її наслідки. Минулого тижня у Києві перейменували 79 вулиць. Які саме вулиці, бульвари і провулки потрапили до списку, дивіться тут, а які наслідки матиме для суб'єктів господарювання таке перейменування (із позиціями ДФС, КМДА та Держпідприємництва) — читайте у редакційній статті.

До зустрічі через тиждень.
Ваш «Дебет-Кредит»

 


Сподобалась стаття?

Зареєструйтесь на сайті і раз на тиждень, зранку у понеділок, отримуйте на свою поштову скриньку листа від редакції із темою «Головне за тиждень».

Стисло і зрозуміло ми пишемо про найголовніше з того, що сталося минулого тижня і чого Вам очікувати у найближчі п`ять робочих днів. А, отже, Ви ніколи не пропустите усе дійсно найважливіше!

Зареєструватись і отримувати листи від редакції! 


 

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»