• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 10-14 травня

Мінфін оновив Інструкцію про порядок нарахування і сплати ЄСВ, нові консультації від ДФС і редакції, у Мінсоцполітики розказали про індексацію зарплати у квітні-травні 2016 р., податковий календар до кінця тижня та багато іншого.

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 10-14 травня

Джамааала! Вітаємо співачку Джамалу і усіх нас з перемогою на Євробаченні-2016! І хоча цей пісенний конкурс не має жодного відношення до бухгалтерії, перемога на ньому — надзвичайно приємна і радісна новина. Дякуємо, Джамало! Крим — це Україна!

Мінфін оновив Інструкцію про порядок нарахування і сплати ЄСВ. З документу виключено норми щодо розміру ЄСВ залежно від класу професійного ризику та встановлено єдину ставку внеску в розмірі 22%. Наказ, яким затверджено зміни, набирає чинності з дня офіційного опублікування; найімовірніше це буде вже завтра, 17 травня 2016 року.

До 1 липня повинні бути ліквідовані ще 16 контролюючих органів. Про це повідомив Володимир Гройсман у минулий вівторок на нараді з питання виконання Постанови КМУ «Про оптимізацію системи центральних органів виконавчої влади». Постанова датована ще вереснем 2014 року; тоді запланували припинити діяльність вісімнадцяти органів, але за півтора року встигли розібратися аж із двома.

Нові консультації від ДФС. Податківці розказали про використання електронно-цифрового підпису при оформленні первинних документів (зокрема, роз'яснили, коли ЕЦП прирівнюється за правовим статусом до власноручного підпису або печатки). Також ДФСУ повідомила про порядок здійснення платником податків інвентаризації під час проведення перевірок контролюючими органами (думка фіскалів передбачувана: податківці під час перевірки мають право вимагати проведення інвентаризації), а ДФС у м. Києві розглянула питання надання розрахункових документів підприємцем-платником єдиного податку своїм покупцям (чек, накладна або інший письмовий документ, що засвідчує передавання прав власності).

...А також консультації від редакції. Як виправити помилку, якщо дві різні податкові накладні було зареєстровано під однаковим номером, ми розказуємо тут, про податкову відпустку для платників єдиного податку (право на її застосування, порядок оформлення, сплата ЄСВ) — тут, а особливості використання факсиміле у діяльності підприємства (Коли законодавство дозволяє застосовувати факсиміле? Чи можна використовувати його при роботі з первинними документами? Що з цього приводу говорять ДФС та Мін'юст?) детально розглянули ось тут.

Інші новини. У Мінсоцполітики пояснили, як індексувати зарплату у квітні-травні 2016 р. (а експерти редакції показали це на прикладах); Фонд з ТВП описав, на що звертають увагу інспектори при перевірці оформлення листків непрацездатності, а Держпраці вкотре нагадало про відповідальність за невиплату заробітної плати (дисциплінарну, матеріальну, адміністративну і кримінальну).

Наостанок — про звітність. До кінця тижня слід подати Звіт про ЄСВ (додаток 4) за квітень 2016 р., а також Декларації з ПДВ (місячна), акцизного податку і з плати за землю (також за квітень 2016 р.). Ще до 20 квітня слід сплатити ЄСВ з доходу за квітень 2016 р., податок на прибуток за I квартал, єдиний податок юридичними та фізичними особами (3-тя група) за I квартал 2016 р. та ще близько десятка інших платежів; повний їх перелік дивіться тут.

До зустрічі через тиждень!
Ваш «Дебет-Кредит»

 


Сподобалась стаття?

Зареєструйтесь на сайті і раз на тиждень, зранку у понеділок, отримуйте на свою поштову скриньку листа від редакції із темою «Головне за тиждень».

Стисло і зрозуміло ми пишемо про найголовніше з того, що сталося минулого тижня і чого Вам очікувати у найближчі п`ять робочих днів. А, отже, Ви ніколи не пропустите усе дійсно найважливіше!

Зареєструватись і отримувати листи від редакції! 


 

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»