• Посилання скопійовано

10 листопада - Міжнародний день бухгалтерії. Зі святом, колеги!

Щорічно, 10 листопада, фахівці однієї з найточніших (і найулюбленіших) професій відзначають професійне свято - Міжнародний день бухгалтерії

10 листопада - Міжнародний день бухгалтерії. Зі святом, колеги!

Ця дата була обрана не випадково. Її пов'язують з публікацією 10 листопада 1494 р. у Венеції праці Луки Пачолі (Luca Pacioli) «Все про арифметику, геометрію і пропорції». Один із розділів цієї книги мав назву «Про рахунки та інші записи».  У ньому автор, зокрема, описав використання журналів-ордерів і регістрів бухгалтерського обліку, а також зробив прогноз щодо того, що службовець не зможе спокійно лягти спати до тих пір, поки дебет не зійдеться з кредитом. Також у книзі було дано багато інших термінів, прикладів тощо. Фактично ця книга містила спеціальні знання, що вимагаються для повноцінної роботи бухгалтера.

Луку Пачолі називають «батьком бухгалтерії», хоча він не був ні винахідником, ні розробником системи бухгалтерії. Він всього лише описав методи, які використовували у своїй роботі венеціанські торговці в період італійського Ренесансу.

Численні подробиці бухгалтерських прийомів того часу, викладені Пачолі, стали основою, якою упродовж наступних чотирьох століть керувалися в спеціальних текстах і працях з бухгалтерії. Кращим доказом надзвичайної значущості роботи Пачолі можна назвати те, що його книга була надрукована 10 листопада 1494. А усього за 50 років до цього Іоанн Гутенберг  винайшов книгодрукування окремими металевими літерами і знаками, тож друкування книги в той час обходилося ще вкрай дорого.

 __________________________________________________________________________________________________________________

Зі святом вас, друзі та колеги!

Нехай професія завжди приносить задоволення та достойну винагороду.

А  лад буде не тільки в бухобліку та звітності, а й у вашому особистому житті, сім’ях і родинах! 

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»