• Посилання скопійовано

Що почитати у перші літні дні: ТОП-10 найцікавіших матеріалів редакції за травень

Штраф за недоплачений аванс, нові вимоги до роботи за комп’ютером, чергове оновлення плану-графіку планових перевірок ДФСУ та Порядку його формування, нова декларація з ПДВ та нюанси індексації зарплати – усе те, що вас найбільше цікавило у травні

Що почитати у перші літні дні: ТОП-10 найцікавіших матеріалів редакції за травень

Розпочинається спекотний сезон... Спекотний не лише в плані погоди, а й роботи для бухгалтерів. Адже стартує період відпусток.

Якщо поміж усіма цими клопотами у вас з'явиться вільна хвилина, рекомендуємо почитати десять найпопулярніших матеріалів редакції за травень.

Цілком можливо, що ви пропустили щось важливе та цікаве, і от тепер зможете надолужити!

 

1. Недоплатили аванс із зарплати – штраф 11 169 грн 

Питання щодо того, як правильно порахувати суму авансу, яка має виплачуватися працівникам, хвилює багатьох бухгалтерів. І не дарма – Мінсоцполітики погрожує у разі недоплати за таким авансом штрафом в розмірі трьох мінімальних зарплат, що діятимуть на момент виявлення порушення.

36 тис. переглядів, 32 коментарі

 

2. З 18 травня діють нові вимоги до роботи за комп’ютером 

Наказом Мінсоцполітики від 14.02.2018 р. №207 затверджено Вимоги щодо безпеки та захисту здоров'я працівників під час роботи з екранними пристроями. Поширюються ці вимоги на всіх суб'єктів господарювання (незалежно від форм власності, організаційно-правової форми і видів діяльності), а за їх порушення передбачено штраф.

32 тис. переглядів, 7 коментарів

 

3. Травневе оновлення плану-графіку планових перевірок ДФСУ на 2018 рік 

Традиційно місяць розпочався змінами у плані-графіку планових перевірок на 2018 рік від ДФСУ. Зміни були внесено до розділу І «Документальні планові перевірки платників податків - юридичних осіб» та розділу ІІ «Документальні планові перевірки фінансових установ, постійних представництв та представництв нерезидентів». Загалом у них передбачено 8401 планову перевірку (це на 16 перевірок більше, ніж у плані-графіку за квітень та на 363 перевірки менше, ніж у початковому варіанті). Згодом податківці оприлюднили ще й зміни до розділу III плану-графіку «Документальні планові перевірки платників податків - самозайнятих осіб, які є фізичними особами - підприємцями або провадять незалежну професійну діяльність». Він містить 2039 ФОП (що на 30 більше, ніж було раніше). 

29 тис. переглядів, 8 коментарів

 

4. Що нас чекає у травні: законодавчі зміни та важливі події 

Як завжди, на початку місяця ми розповіли про те, що чекає бухгалтерів і простих українців. Загалом це 20 важливих змін і подій, які відбулися у травні 2018 року. 

27 тис. переглядів, 2 коментарі

 

5. Декларація з ПДВ – знайомимось із новою редакцією 

Вже за червень 2018 року платники ПДВ звітуватимуть за оновленою формою декларації. Це, зокрема, підтверджує й ДФСУ. Які саме зміни було внесено до цього звіту і як вони застосовуватимуться на практиці? Розповіли фахівці редакції в окремій аналітичній статті.

19 тис. переглядів

 

 6. Як підписувати касові ордери, аби їх не визнали недійсними? 

Положення №148 внесло зміни як до порядку обліку готівки, так і до порядку складання касових документів. У новій індивідуальній консультації від 15.05.2018 р. №2144/6/99-99-14-05-01-15/ІПК податківці розповіли, яким чином підписувати видаткові та прибуткові касові ордери. До слова, до 30 червня ще діятиме перехідний період для використання нових форм касових документів (про це тут).

18 тис. переглядів, 25 коментарів

 

7. Дізнайтеся, чи прийдуть до вас податківці на планову перевірку. Оновлено критерії відбору 

І знову в топі статей за місяць тема перевірок. Мінфін наказом від 26.03.2018 р. №386 виклав у новій редакції Порядок формування плану-графіку податкових перевірок. Що саме змінилося у структурі графіку та його створенні? Як оновили критерії відбору платників? Про все це у статті.

17 тис. переглядів

 

8. Новий Закон про ТОВ та ТДВ: що потрібно змінити в статуті? 

17 червня 2018 року набере чинності новий Закон про ТОВ та ТДВ. І, хоча у підприємств буде рік, щоб безкоштовно внести зміни до своїх статутів, пропонуємо вже зараз на прикладах переглянути ті нововведення, які доведеться вносити в свої установчі документи.

14 тис. переглядів, 5 коментарів

 

9. Індексація зарплати у травні та червні 2018 року 

Фахівці Мінсоцполітики видали традиційне роз'яснення (за прикладом) щодо індексації зарплати у травні та червні 2018 року. Згідно з ним, індексувати зарплату у червні будемо на рівні травня. Якщо ж ви раптом не нараховуєте індексацію зарплати, то будьте готові при перевірках Держпраці сплатити штраф у розмірі 37 230 грн за кожного працівника (про це читайте тут та тут).

14 тис. переглядів,  5 коментарів

 

10. Відпустка працівникам, які мають дітей, надається, якщо є хоч один відпрацьований день 

Одним з видів соціальних відпусток є додаткова відпустка працівникам, які мають дітей. Але працівник, який бажає нею скористатися, крім наявності дітей, як підстав для надання, має виконувати ще одну вимогу. Про це – у коментарі до роз’яснення від Мінсоцполітики.

Більше цікавих матеріалів про відпустки ми зібрали для вас в окремій добірці та спецвипуску (для передплатників), а важливі документи, бланки, консультації – в оновленому довіднику.

10 тис. переглядів, 7 коментарів

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»