• Посилання скопійовано

Відпустка працівникам, що мають дітей, надається, якщо є хоч один відпрацьований день

Одним з видів соціальних відпусток є додаткова відпустка працівникам, які мають дітей. Але працівник, який бажає нею скористатися, крім наявності дітей, як підстав для надання, має виконувати ще одну вимогу. Про це – у роз’ясненні від Мінсоцполітики

Відпустка працівникам, що мають дітей, надається, якщо є хоч один відпрацьований день

Коментар до листа Мінсоцполітики від 26.03.2018 р. №480/0/101-18/284

Про додаткову відпустку працівникам, що мають дітей, ми писали багато. Наприклад, тут ви зможете знайти не лише роз’яснення, яке стосується таких відпусток, а й посилання на інші наші матеріалі, присвячені цій темі. 

Тож, сьогодні зосередимось на одному аспекті, який є дуже важливим. 

 

Коли у працівника виникає право на таку відпустку? 

Додаткова вiдпустка працiвникам, якi мають дiтей або повнолiтню дитину-iнвалiда з дитинства пiдгрупи А I групи, передбачена ст. 19 Закону "Про вiдпустки"  та 182-1 КЗпП i не належить до категорiї щорiчних вiдпусток. Але надається вона за певний календарний рік. Адже зазначені категорії працівників мають право щорічно на додаткову оплачувану відпустку тривалістю 10 календарних днів без урахування святкових і неробочих днів. За наявності декількох підстав для надання цієї відпустки її загальна тривалість не може перевищувати 17 календарних днів.

Усе про зарплату і кадри – 
у вашій поштовій скриньці!

Нова тематична розсилка від редакції. Ви точно нічого не пропустите

ПІДПИСАТИСЬ

Хочете подивитись, як це виглядає?

При цьому, на відміну від щорічної основної відпустки, така додаткова відпустка надається повної тривалості незалежно від того, чи відпрацював працівник у роботодавця цілий рік. 

У листі від 25.02.2015 р. №76/13/116-15 Мінсоцполітики вже зазначало, що така відпустка є соціальною і надається в будь-який час календарного року, незалежно від відпрацьованого часу та часу народження дитини, до чи після. Працівник також не втрачає право на неї в році смерті дитини або досягнення нею граничного віку для її надання. Але право на неї має лише людина, яка працює. Тому реалізувати своє право на використання цієї відпустки вона може за умови, якщо на день початку відпустки має стаж роботи в рахунок року, за який просить надати їй відпустку, тривалістю хоча б один день.

А тепер - нюанс, який розглядається у коментованому листі. 

 

Що вважати за «стаж роботи», який дає право на таку додаткову відпустку?

Закон «Про відпустки» норм щодо цього не містить. Отже, Мінсоцполітики трактує ситуацію на свій розсуд. 

З одного боку, Мінсоцполітики говорить про те, що право на таку відпустку не залежить від відпрацьованого часу – головне, щоб претендент працював. Зокрема, робота працівника на умовах неповного робочого часу не може бути підставою для зменшення тривалості такої відпустки. 

З іншого боку, під «працює» в цьому випадку Мінсоцполітики має на увазі не перебування у трудових відносинах, а буквально – наявність у працівник хоча б одного фактично відпрацьованого робочого дня! 

Саме тому Мінсоцполітики наполягає: період перебування у відпустках у зв'язку з вагітністю та пологами і для догляду за дитиною не зараховується до стажу роботи, що дає право на зазначену соціальну відпустку.  А за календарні роки, у яких працівниця не відпрацювала жодного дня через перебування у таких відпустках, вона немає права на додаткову відпустку на дітей. 

Наприклад, якщо жінка після народження другої дитини (набуття права на таку відпустку) ще не приступала до виконання своїх трудових обов'язків та не відпрацювала жодного робочого дня, а оформила щорічну відпустку, на думку Мінсоцполітики, права на додаткову соціальну відпустку вона немає.

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»