• Посилання скопійовано

Помилки в індексації зарплати – яким буде штраф до роботодавця? Нова позиція Держпраці

Спостерігається тенденція послаблення Держпраці своїх позицій щодо «зарплатних» штрафів. Раніше цей орган наполягав на застосуванні штрафу в 10 мінімальних зарплат. А ось тепер, якщо індексація проводилася, але в меншій, ніж потрібно, сумі – лише одна мінімальна зарплата

Помилки в індексації зарплати – яким буде штраф до роботодавця? Нова позиція Держпраці

Коментар до листа Держпраці від 07.05.2018 р. № 3570/4.1/4.1-ДП-18

Важливим моментом в коментованому листі є те, що тепер фахівці Держпраці розрізняють такі поняття як «ненарахування індексації». Тобто, коли індексації зарплати працівника взагалі не проводилася та «нарахування індексації у неповному обсязі» (коли проводилася, але в меншому розмірі, ніж це було передбачено Порядком № 1078). 

Але почнемо зі ст. 12 Закону про оплату праці, в якій йдеться про державні мінімальні гарантії в оплаті праці. Адже саме порушення цієї статті гарантує роботодавцю штраф в 10 мінімальних зарплат (зараз це 37230 грн) на кожного працівника, щодо якого воно відбулося. 

Відповідно до ст. 12 Закону про оплату праці, КЗпП та іншими актами законодавства встановлюються:

  • норми оплати праці: за роботу в надурочний час; у святкові, неробочі та вихідні дні; у нічний час; за час простою, який мав місце не з вини працівника; при виготовленні продукції, що виявилася браком не з вини працівника; працівників молодше 18 років, при скороченій тривалості їх щоденної роботи тощо;
  • гарантії для працівників: оплата щорічних відпусток; за час виконання державних обов'язків; для тих, які направляються для підвищення кваліфікації, на обстеження в медичний заклад; для переведених за станом здоров'я на легшу нижчеоплачувану роботу; переведених тимчасово на іншу роботу у зв'язку з виробничою необхідністю; для вагітних жінок і жінок, які мають дітей віком до трьох років, переведених на легшу роботу; при різних формах виробничого навчання, перекваліфікації або навчання інших спеціальностей; для донорів тощо;
  • гарантії та компенсації працівникам в разі переїзду на роботу до іншої місцевості, службових відряджень, роботи у польових умовах тощо.

Норми і гарантії в оплаті праці, передбачені частиною першою статті 12 Закону про оплату праці та КЗпП, є мінімальними державними гарантіями.

Недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці відповідно до абзацу четвертого частини другої ст. 265 КЗпП тягне за собою накладення штрафу на роботодавця у 10-кратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення.

 

Чи підпадає під ці мінімальні гарантії індексація зарплати? 

Заробітна плата підлягає індексації у встановленому законодавством порядку (ст. 95 КЗпП). Зараз цей Порядок встановлений постановою КМУ № 1078. 

А ось тепер висновки. Фахівці Держпраці вважають, що: 

  • ненарахування індексації заробітної плати є порушенням статті 95 КЗпП та, відповідно, мінімальних державних гарантій в оплаті праці. Отже, якщо індексація працівнику не нараховувалася взагалі (зокрема, і в якомусь одному місяці), то роботодавцю загрожуватиме штраф 10 МЗП;
  • порушення правил обчислення індексу споживчих цін для проведення індексації та сум індексації є порушенням Порядку №1078, не підпадає під визначення мінімальних державних гарантій в оплаті праці, наведене у статті 12 Закону  про оплату праці, та належить до категорії інших порушень. Тобто, якщо хоч якась сума індексації працівнику нараховувалася (за місяці, коли вона повинна була нараховуватися), то роботодавцю загрожуватиме штраф 1 МЗП. Тобто в 10 разів менше! 

Втім, знову нагадаємо, що листи міністерств, інших центральних органів виконавчої влади не є нормативно-правовими актами, мають лише інформаційний характер та не встановлюють правових норм.

Автор: Галина Казначей

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Оплата праці

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Оплата праці»