• Посилання скопійовано

Що почитати у жовтні: 10 найцікавіших матеріалів редакції за вересень

Подання нового звіту з ЄСВ, зміни у фінансуванні лікарняних, нові мінімальні ціни на алкоголь, підготовка до комплексних перевірок та чергове оновлення плану-графіка податкових перевірок – усе те, що вас найбільше цікавило у вересні

Що почитати у жовтні: 10 найцікавіших матеріалів редакції за вересень

Перший місяць осені був сповненний численними новаціями та змінами. Зокрема, у вересні ми вперше подавали новий звіт з ЄСВ, розбиралися з майбутніми змінами у фінансуванні лікарняних, знайомилися з новими мімальними цінами на алкоголь, готувалися до комплексних перевірок та знову перевіряли, чи не з'явились ми раптом в оновленому плані-графіку податкових перевірок на 2018 рік.

Цілком можливо, що за усіма цими клопотами ви пропустили щось важливе і цікаве – і ось тепер зможете надолужити.

 

1. Коли та як заповнювати нову таблицю 5 звіту з ЄСВ? Роз'яснення від ПФУ

З вересня ми вперше подавали звіт з ЄСВ за новою формою. Тож тема змін до нього була в топі практично цілий місяць. Зокрема, про нову таблицю 5 розповіли фахівці Пенсійного фонду. Зокрема, вони зауважили, що подання цієї таблиці щодо всіх осіб (із зазначенням посад, на яких вони вже перебувають) не передбачено.

44 тис. переглядів,  77 коментарів

 

2. З 1 жовтня — нова система фінансування лікарняних

Ще одна тема, яка найбільше вас цікавила у вересні - це нова система фінансування лікарняних листків та обчислення страхового стажу. З 1 жовтня набрали чинності нові Порядки №11 та №12Докладно про зміни, передбачені ними, ми розповідали не лише у вищезазначеній новині, а й у великій аналітичній статті тут. Загалом всі роз'яснення (а їх цього місяця було чимало) ми зібрали для вас в окремому матеріалі ось тут.

27 тис. переглядів, 9 коментарів

 

3. З 5 жовтня на роботодавців чекають комплексні перевірки з праці

Вже у цю п'ятницю, 5 жовтня, набирає чинності Розпорядженням КМУ від 05.09.2018 р. №649-р. Ним Держпраці, ДФСУ, ПФУ, Нацполіції, іншим центральним органам виконавчої влади за участю органів місцевого самоврядування доручено провести комплексні заходи, спрямовані на детінізацію зайнятості та доходів населення. Кого чекати роботодавцям в рамках майбутніх комплексних перевірок і які повноваження кожного з ревізорів – дізнайтеся тут і тут.

25 тис. переглядів,  16 коментарів

 

4Рахунки підприємців під контролем ДФСУ: вже є перші штрафи!

Якщо ви підприємець і використовуєте особисті рахунки (як фізособи) для розрахунків в межах підприємницької діяльності - подумайте, чи варто продовжувати це робити. Адже ДФС вже почала перевіряти підприємців, стосовно яких отримала інформацію від банків про використання особистих рахунків для здійснення підприємницької діяльності. За результатами перевірок контролери донараховують податки та збори. Як от вийшло у випадку з харківським підприємцем. Йому донараховано податків та зборів на понад 2,7 млн грн.

21 тис. переглядів, 16 коментарів

 

5. Чергове оновлення плану-графіка податкових перевірок на 2018 рік (станом на вересень)

12 вересня ДФСУ оприлюднила оновлені розділ I та II плану-графіка планових податкових перевірок на 2018 рік. А через два дні з'явилися зміни й до інших розділів, які стосуються перевірок ФОП та юросіб з питань ЄСВ, ПДФО та ВЗ. За оновленими даними, у 2018 році податківці планують провести 8594 планові податкові перевірки.

18 тис. переглядів, 9 коментарів

 

6. З 2 жовтня – нові мінімальні ціни на алкоголь

За постановою КМУ від 05.09.2018 р. №748 з 2 жовтня 2018 року розмір мінімальних оптово-відпускних і роздрібних цін на алкоголь зміниться на 4,5-19,6%. Переглянути нові розміри цін можна тутТакож про оновлені мінімальні ціни розповіли податківці ось тут.

17 тис. переглядів,  9 коментарів

 

7. Індексація зарплати у вересні 2018 року – на прикладах від редакції

Індекс інфляції за липень 2018 року становив 99,3%. Він не вплинув на розміри коефіцієнтів для нарахування індексації. Відповідно проводити індексацію у вересні слід було на рівні серпня 2018 року. А от як правильно проіндексувати зарплату в жовтні - читайте в редакційній статті тут.

16 тис. переглядів, 3 коментарі

 

8. В які строки та як виплачувати зарплату – позиція Держпраці та Мінсоцполітики

Скільки разів на місяць потрібно виплачувати зарплату та в якому розмірі? В які строки слід її виплачувати ? Чи переносяться строки виплати зарплати? Про це все ми розповіли у коментарі до  листів Держпраці від 25.07.2018 р. №5870/4/4.1-ДП-18 та Мінсоцполітики від 23.07.2018р. №1305/0/101-18/28.

 15 тис. переглядів, 9 коментарів

 

9. Квитанції №2 щодо прийняття звіту з ЄСВ за серпень не приходили через ПФУ

Тільки почали подавати нову звітність з ЄСВ, як одразу отримали перші проблеми – не надходили квитанції №2. Чому так трапилось? Як пояснили в ДФСУ, починаючи з 31.08.2018 р. звіти з ЄСВ оброблялися Пенсійним фондом зі затримкою через збій в роботі. Звісно, вже все налагоджено. Та на майбутнє пам'ятайте: за Порядком №435 чинним вважається останній поданий звіт. Тобто слід дочекатися квитанції №2 саме щодо нього. Однієї квитанції про те, що звіт було надіслано в ДФС, недостатньо.

 14 тис. переглядів,  10 коментарів

 

10. ТТН – без печаток! Мінінфраструктури скасувало необхідність їх проставлення

З 25 вересня чинні зміни до Правил перевезень вантажів автомобільним транспортом в Україні, внесені наказом Мінінфраструктури від 10.08.2018 р. №368. Ними скасовано необхідність проставляння печатки на ТТН. А для підтвердження дійсності документа відтепер достатньо підпису уповноваженої особи.

13 тис. переглядів,  1 коментар

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»