• Посилання скопійовано

В які строки та як виплачувати зарплату – позиція Держпраці та Мінсоцполітики

Скільки разів на місяць потрібно виплачувати зарплату та в якому розмірі? В які строки слід її виплачувати ? Чи переносяться строки виплати зарплати? Про це все ми розповімо у коментарі до роз’яснень Держпраці та Мінсоцполітики

В які строки та як виплачувати зарплату – позиція Держпраці та Мінсоцполітики

Коментар до листів Держпраці від 25.07.2018 р. № 5870/4/4.1-ДП-18 та Мінсоцполітики від 23.07.2018р. № 1305/0/101-18/28

Мінсоцполітики та Держпраці у своїх роз’ясненнях ґрунтувалися на ст. 115 КЗпП. За цією нормою заробітна плата виплачується працівникам регулярно в робочі дні у строки, встановлені колективним договором або нормативним актом роботодавця, погодженим з виборним органом первинної профспілкової організації чи іншим уповноваженим на представництво трудовим колективом органом, але з урахуванням встановлених особливостей щодо виплати. А саме:

  • не рідше двох разів на місяць;
  • проміжок часу для виплати не може перевищувати шістнадцяти календарних днів;
  • не пізніше семи днів після закінчення періоду здійснення виплати.

У разі коли день виплати заробітної плати збігається з вихідним, святковим або неробочим днем, заробітна плата виплачується напередодні.

Мінсоцполітики у своєму роз’ясненні вважає, що  за зазначеними нормами підприємство може виплачувати заробітну плату і 3 рази на місяць.

Але в його роз’ясненні не наводиться приклад для виплати зарплати три рази на місяць. А от для двох разів приклад є: «Першою половиною місяця вважаються 15 календарних днів з 1 по 15 число, а другою половиною - з 16 по 30 (31). Тобто заробітна плата за першу половину місяця має виплачуватись в період не пізніше з 16 по 22 число, а за другу половину - з 1 по 7 число. Наприклад, дата виплати заробітної плати за першу половину місяця 16 число, а за другу - 1 число; дата виплати заробітної плати за першу половину місяця 22 число, а за другу половину - 6 число тощо.»

Усе про зарплату і кадри
у вашій поштовій скриньці!

Нова тематична розсилка від редакції. Ви точно нічого не пропустите

Підписатись

Хочете подивитись, як це виглядає?

Щодо розміру заробітної плати за першу половину місяця Держпраці та Мінсоцополітики теж мають однакову думку. Цей розмір визначається колективним договором або нормативним актом роботодавця, погодженим з виборним органом первинної профспілкової організації чи іншим уповноваженим на представництво трудовим колективом органом (а в разі відсутності таких органів - представниками, обраними і уповноваженими трудовим колективом), але не менше оплати за фактично відпрацьований час з розрахунку тарифної ставки (посадового окладу) працівника.

Фахівці обох органів влади підкреслили, що  правових підстав для перенесення строків виплати заробітної плати в наступні періоди немає. Тож незалежно від того, в які строки виплачувалася зарплата за поточний місяць з урахуванням перенесення днів виплати, у наступному місяці виплачувати зарплату слід за встановленими на підприємстві строками.

Нагадуємо, що за порушення строку виплати зарплати не більше як за один місяць при перевірці на роботодавця чекатиме штраф у розмірі 3723 грн (1 мінзарплата). А от за таке порушення понад один місяць  штраф буде становити 11169 грн. Виплата зарплати один раз на місяць обернеться для роботодавця штрафом тільки у розмірі 3723 грн. Про це ми  розповідали тут

***

Читайте також:

Автор: Галина Казначей

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Оплата праці

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Оплата праці»