• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини, 23–28 вересня

Змінені всі рахунки для сплати податків (вони діють з завтрашнього дня); набрали чинності зміни до ККУ щодо несплати податків та ЄСВ; опубліковані закони про єдину звітність з ПДФО та ЄСВ; депутати заблокували підписання законів про детінізацію готівкових розрахунків; а у Мінсоцполітики роз’яснили нюанси індексації зарплати у жовтні

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини, 23–28 вересня

Всі рахунки для сплати податків змінено!
Казначейство повідомило, що рахунки для зарахування податків, зборів, та інших платежів до державного і місцевих бюджетів відповідно до стандарту IBAN будуть діяти з 01.10.2019 року. Їх уже всі змінено та доведено до органів, які контролюють справляння надходжень до бюджету.

Повний перелік рахунків відповідно до стандарту IBAN можна завантажити з сайта Держказначейства:

Зверніть увагу, що в повідомленні не йдеться про рахунки з ЄСВ (вони будуть діяти з 1 листопада) та СЕА ПДВ, СЕА РП та СЕ (почнуть діяти з 10 жовтня). Про це ми писали тут та тут, а рахунки для сплати податків для всіх областей наводили ось тут.

Також з 1 жовтня зміняться реквізити для сплати податку на прибуток великими платниками податків. Про це також читайте за посиланням.

Як індексувати зарплату у жовтні?
Оскільки індекс споживчих цін, на підставі якого здійснюється розрахунок для проведення індексації, у серпні становив 99,7%, то він не вплине на розрахунок коефіцієнта для проведенння індексації. Тому у жовтні індексувати зарплату будемо знову на рівні липня, серпня та вересня.

Зверніть увагу! Ті роботодавці, хто востаннє підвищували оклади у січні 2019 року, мають індексувати зарплату у жовтні на рівні липня-вересня 2019 року за коефіцієнтом 3,1% (62,22 грн). А тим, хто підвищував у лютому та в інших місяцях 2019 року, ще не потрібно проводити індексації.

Докладніше про це читайте в традиційному щомісячному роз'ясненні Мінсоцполітики.

Набрали чинності зміни до Кримінального кодексу (щодо несплати податків та ЄСВ)
У понеділок, 23 вересня, відбулося підписання Президентом низки важливих законів. Серед них – Закон України від 18.09.2019 р. №101-IX, яким:

  • з Кримінального кодексу виключено статтю 205 про фіктивне підприємництво;
  • збільшено розміри штрафів за умисне ухилення від сплати податків, зборів (обов’язкових платежів) у значних розмірах. Тепер це порушення карається штрафом від 51000 до 85000 грн (раніше — від 17000 до 34000 грн) або позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років (ст. 212 ККУ);
  • для кримінальної відповідальності неоподаткований мінімум доходів громадян встановлюється на рівні податкової соціальної пільги (у 2019 році – 960,50 грн).

Докладніше про те, як зміни до Кримінального кодексу щодо несплати податків та ЄСВ вплинуть на бізнес, читайте в нашій аналітичній статті (для передплатників).

24 вересня Закон офіційно опубліковано в «Голосі України» №181/2019. Відповідно з 25 вересня він набрав чинності (дня, наступного за днем його опублікування).

Опубліковано закони про єдину звітність з ЄСВ і ПДФО
23 вересня підписані, а 25 вересня опубліковані ще два важливі для бухгалтерів та підприємців закони:

  • від 19.09.2019 р. №115-IX «Про внесення змін до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» щодо подання єдиної звітності з єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування і податку на доходи фізичних осіб»;
  • від 19.09.2019 р. №116-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо подання єдиної звітності з єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування і податку на доходи фізичних осіб».

Обидва вони наберуть чинності з 1 січня 2021 року. Отже, нову єдину звітність з ПДФО та ЄСВ вперше потрібно буде подавати за І квартал 2021 року.

Про це та про те, як буде виглядати нова звітність та які штрафи будуть накладатися у разі виправлення помилок в ній, читайте ось тут.

У Раді заблокували підписання законів про детінізацію
Не встигла Верховна Рада ухвалити закони про детінізацію розрахунків, як вже пропонують їх скасувати. Відповідні проекти постанов №1053-1-П та №1073-П зареєстрували 23 вересня депутати від фракції «Європейська солідарність». Таким чином, до розгляду проектів постанови, спікер ВРУ Дмитро Разумков не може підписати ці законопроекти та передати їх на підпис Президентові.

За інформацією ВРУ, наступне пленарне засідання Верховної Ради відбудеться у середу, 2 жовтня.

Тим часом, голова ДПСУ Сергій Верланов розповів, кого торкнеться обов'язковість застосування РРО (одразу заспокоїмо – це не стосуватиметься фізосіб, а також підприємців-«єдинників» I групи). А як будуть тестуватися програмні РРО та використовуватися «кешбек» – читайте у іншому роз’ясненні Верланова.

Прожитковий мінімум хочуть визначати по-новому
18 вересня у Верховній Раді зареєстровано законопроект №1175-3 про внесення змін до Закону «Про прожитковий мінімум». Його авторами є Г. Третьякова (голова Комітету з питань соцполітики) та ще кілька нардепів.

Зокрема, запропоновано прописати, що розмір прожиткового мінімуму не може становити менше 40% середньої заробітної плати в державі за грудень року, що передує року формування Держбюджету на наступний рік, з урахуванням прогнозного рівня інфляції поточного року.

Своєю черго, у Мінфіні планують вдвічі збільшити закладений в держбюджеті прожитковий мінімум (до 4500 грн). Принаймні, так повідомила представник Уряду у ВР Ірина Верещук.

Нагадаємо, що поки що проектом Держбюджету-2020 встановлено такий прожитковий мінімум для працездатних осіб: з 1 січня – 2 102 грн, з 1 липня – 2 197 грн, з 1 грудня – 2 270 грн.

З 25 вересня банки мають право округлювати суми касових операцій
Нацбанк з 25 вересня 2019 року поширив на банки право заокруглювати суми касових операцій (про те, як саме за таких обставин вести облік клієнтам банків, не вказав).

Зокрема, банки зможуть округлювати суми касових операцій за кожним касовим документом відповідно до підстав, визначених законодавством України, та за правилами, встановленими п. 4 постанови НБУ №25.

Таке рішення прийнято у зв’язку із вилученням з готівкового обігу монет дрібних номіналів. А що тепер робити бухгалтерам, які виплачують зарплату та інші виплати через касу підприємства (адже з 1 жовтня дрібні монети вже не використовуються) – дивіться тут.

Інші новини

  1. 17 жовтня долю нового порядку перевірок Держпраці буде вирішено у суді. До Окружного адмінсуду м. Києва надійшов позов про визнання протиправною постанови КМУ №823 щодо проведення інспекційних відвідуваннь Держпраці. Проте Уряд має 15 днів з дня отримання ухвали для подання відзиву на позивну скаргу. Якщо його не буде надано, то суд прийме рішення на підставі наявних доказів. Тож, чекаємо далі...
  2. Нардепи пропонують трирічні «податкові канікули» для новостворених ФОП у сфері послуг. Законопроектом №2150 передбачається звільнити строком на три роки від оподаткування зареєстрованих безробітних осіб для здійснення ними підприємницької діяльності у сфері послуг;
  3. Держстат оприлюднив проект Календаря подання форм державних статистичних спостережень та фінансової звітності на 2020 рік;
  4. Комітет з питань соцполітики та захисту прав ветеранів почав працювати над розробкою Трудового кодексу України. За словами голови профільного комітету Галини Третьякової, він буде дуже ліберальним для роботодавця;
  5. Уряд планує боротися з відмиванням доходів. 25 вересня КМУ підтримав законопроект «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення». Зокрема, фінмоніторингу підлягатимуть операції понад 400 тис. грн, а кількість ознак таких операцій зменшиться з 17 до 4. Більше подробиць – за посиланням;
  6. А податкова міліція – залишається! Поки що вона буде функціонувати у складі «старої» ДФС, і аж до створення нового органу з розслідування фінзлочинів (це – правоохоронна функція). «Нова» ДПС буде займатись сервісними функціями.

ТРИ практикуми з обліку ПДВ 

Як уникнути ризиків у ПДВ, ПДФО, Акцизі та інших податках. 
7-8-9 жовтня. Реєструйтеся! 

За три вечори Ви дізнаєтеся, як вберегти себе від найбільш поширених ризиків у різних ділянках бухгалтерії:

  • 7 жовтня. Дізнаєтеся, як вести облік використання пального, підписувати документи за відсутності директора, а також будете знати, коли фінансова допомога буде додатковим благом, а коли – доходом підприємства;
  • 8 жовтня. Розглянемо оподаткування списання чи продажу ОЗ, витрат на корпоративні заходи, госптовари та навчання співробітників;
  • 9 жовтня. З’ясуєте вимоги до оформлення первинного документа, як підтвердити витрати і право на податковий кредит, а також терміни розрахунків із підзвітними особами.

Реєструйтеся і безкоштовно отримайте практичну вижимку з реального досвіду у бухгалтерії, яка вбереже Вас від стресу на роботі.


До зустрічі через тиждень!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»