• Посилання скопійовано

Новації грудня: що і для кого зміниться?

20 важливих змін і подій, які очікують українців у грудні 2019 року

Новації грудня: що і для кого зміниться?

1) З 1 грудня - новий розмір прожиткового мінімуму 

Згідно зі Законом «Про Державний бюджет на 2019 рік» з 01.12.2019 р. прожитковий мінімум на одну особу збільшиться і становитиме 2027 грн (для працездатних осіб - 2102 грн). І зміняться не лише ці показники, а й усі інші, які безпосередньо від них залежать. Зокрема, індексація зарплати, аліменти, деякі види соціальних допомог, декретні непрацюючим, тощо. Більше про те, що зміниться, а що ні – читайте у редакційній статті.

 

2) Індексація зарплати - нюанси у грудні

Фахівці Мінсоцполітики надали традиційне роз'яснення щодо нюансів індексації зарплати у листопаді та грудні 2019 року.

Так, оскільки індекс споживчих цін, на підставі якого здійснюється розрахунок для проведення індексації, у жовтні становив 100,7%, то він мав би вплинути на розрахунок коефіцієнта для проведенння індексації.

Але через дефляцію червня-серпня він не вплинув на розрахунок коефіцієнта для проведенння індексації. Тому у грудні індексувати зарплату будемо знову на коефіцієнти липня-жовтня. Проте з 1 грудня діє новий розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб 2102 грн. Тому розміри індексації з грудня збільшаться.

 

Зверніть увагу! Ті роботодавці, хто востаннє підвищували оклади у січні 2019 року, мають індексувати зарплату у жовтні на рівні липня-вересня 2019 року за коефіцієнтом 3,1%. А тим, хто підвищував у лютому та в інших місяцях 2019 року, ще не потрібно буде проводити індексацію.

 

3) 1638 грн – розмір мінімальної пенсії з 1 грудня 2019 року

З 1 грудня прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність, зросте на 74 грн. У зв’язку з цим мінімальна пенсія збільшиться з 1564 до 1638 гривень, а максимальна – з 15640 до 16380 гривень. Більше про це тут.

4) 2, 3 та 4 грудня відбудеться безкоштовний онлайн-семінар по 1С Управління торговим підприємством від Євгена Ганчева

При роботі з 1С виникають питання, а можливості УТП використовуєте тільки на 30%? Реєструйтесь на онлайн-семінар по 1С УТП і після нього Ви зможете проводити операції без помилок та ручних операцій. За три дні 2-3-4 грудня на онлайн-семінарі лектор розбере такі питання:

  • Як налаштовувати облікову політику та облікові параметри в 1С УТП?
  • Як налаштовувати планову собівартість виробництва в 1С УТП?
  • Як налаштувати та використовувати на практиці специфікації (калькуляції) для виробництва готової продукції в УТП?
  • Як налаштувати автоматичну індексацію зарплати в УТП?
  • Як приймати на роботу в 1С УТП працівників-сумісників, з інвалідністю та податковою пільгою?
  • Як працювати з управлінським звітом про Валовий прибуток?

Ставте нагадування на 2-3-4 грудня, щоби не пропустити цю подію та назавжди забути про помилки та ручні операції в 1С УТП.
 

безкоштовний семінар з 1С

 

5) З 1 грудня штрафуватимуть за несвоєчасну реєстрацію АН та РК до них

Пролонгація незастосування штрафів була встановлена Законом №129-ІХ. Завдяки змінам штрафи, передбачені пп. 120-2.1 – 120-2.3 ПКУ (за несвоєчасну реєстрацію/нереєстрацію АН/РК до них/другого примірника АН), не застосовувалися до АН/РК, які платник зобов’язаний скласти з 1 липня по 30 листопада 2019 року. Докладно про це ми писали  тут.

 

6) В Україні буде створено Єдину державну електронну систему у сфері будівництва

1 грудня набере чинності Закон від 17.10.2019 р. №199-IX. Ним передбачено покращення якості надання адміністративних та інших послуг у сфері будівництва, зниження корупційних ризиків при їхньому наданні, забезпечення публічності надання таких послуг. А також створення Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва. Більше - у новині.

 

7) З 1 грудня почнуть діяти нові вимоги до енергоефективності житла

Згідно з новими ДБН, житлові будинки та вбудовані в них приміщення громадського призначення слід проектувати класом енергоефективності не нижче «С» з урахуванням вимог ДБН В.2.6-31:2016 «Теплова ізоляція будівель».

 

8) 1 грудня набере чинності Конвенція MLI

Конвенція MLI – це важливий крок для протидії розмиванню бази оподаткування та виведенню прибутку з-під оподаткування. Завдяки їй, Україна зможе внести необхідні зміни до більшості міжнародних договорів про подвійне оподаткування між Україною та іншими державами. Це дозволить зменшити переміщення українського капіталу до юрисдикцій з низьким рівнем оподаткування з метою мінімізації податкових зобов’язань, що, своєю чергою, сприятиме збільшенню доходів бюджету.

 

9) З 1 грудня стануть обов'язковими до виконання нові вимоги до оцінки кредитного ризику

Нагадаємо, що НБУ ввів новий порядок обліку банками інформації з кредитного реєстру Нацбанку при розрахунку розміру кредитного ризику. У тестовому режимі вони застосовувалися ще з 1 липня 2019 року, а стають обов’язковими для виконання з 1 грудня 2019 року. 

 

10) З 9 грудня буде скасовано 15 наказів, що обмежували господарську діяльність

Кабмін розпорядженням від 23.10.2019 р. №1018-р скасував деякі накази міністерств та інших центральних органів виконавчої влади як такі, що не відповідають законодавству. Серед них: Положення про порядок підвищення кваліфікації фахівців, які займаються питаннями нормування праці на виробництві; Критерії заборони поширення сортів в Україні; Типовий договір про умови ведення мисливського господарства та ще 12 наказів. Які саме – читайте тут.

 

11)  До 12 грудня потрібно визначитися з місцем зберігання електронних Z-звітів відокремлених підрозділів

До 12 грудня підприємства мають визначити та затвердити внутрішнім документом місце та спосіб зберігання відокремленими підрозділами щоденних фіскальних звітних чеків (щоденних Z-звітів) у електронній формі. Про це ми писали тут.

 

12) З 15 грудня зміниться технічний регламент мийних засобів

Постановою КМУ від 12.06.2019 р. № 498  затверджено зміни до технічного регламенту мийних засобів. Зазначений документ приведений у відповідність до законодавства. Зокрема, постанова надає можливість використання призначеними органами з оцінки відповідності, виробниками або їх уповноваженими представниками актуалізованих процедур (модулів) оцінки відповідності, які застосовуються для визначення відповідності мийного засобу вимогам технічного регламенту.

 

13) Щоб стати „спрощенцем” з I кварталу 2020 року – подайте заяву до 16 грудня

Перейти з загальної системи оподаткування на спрощену можна з будь-якого кварталу, але тільки один раз протягом календарного року. Щоб перейти на "спрощенку" з I кварталу 2020 року потрібно подати до ДФС заяву про перехід на спрощену систему оподаткування та розрахунок доходу за попередній календарний рік до 16 грудня 2019 року.

 

14) З 18 грудня отримувати ліцензії на госпдіяльність будемо по-новому

Цього дня набере чинності Закон від 02.10.2019 р. №139-ІХ. Документ спрощує умови провадження господарської діяльності, що підлягає ліцензуванню, уточнює перелік відомостей щодо ліцензування, які міститимуться в ЄДР, відомостей про доступність місць провадження господарської діяльності для маломобільних груп населення та удосконалює процедури оскарження дій органів ліцензування до Експертно-апеляційної ради. Про це читайте тут та тут.

 

15) Для відмови від спрощеної системи оподаткування з I кварталу 2020 року слід подати заяву до 20 грудня.

 

16) 20 грудня буде введено в обіг монети номіналом 5 грн та оновлені банкноти 50 грн

Нацбанк завершує перехід на оновлений банкнотно-монетний ряд гривні, який містить надійніші та захищеніші від підробок банкноти. Для цього в обіг буде введено монети номіналом 5 та 10 гривень, які поступово замінять паперові банкноти. Водночас буде запроваджено оновлені банкноти номіналом 50 та 200 гривень з удосконаленою системою захисту. 5 грн та оновлені 50 грн введуть вже з 20 грудня цього року, а 10 і 200 грн - у 2020 році.

 

17) З 25 грудня операторам телекомунікацій більше не потрібно отримувати ліцензій

Законом від 18.09.2019 р. №102-IX виключається з переліку видів господарської діяльності, що підлягають ліцензуванню, діяльність у сфері телекомунікацій. Документом передбачено замінити ліцензування видів діяльності в сфері телекомунікацій на надання повідомлення суб'єктами господарювання. Про це ми розповідали тут.

 

18) Для отримання податкової знижки за результатами 2018 року - подайте декларацію про доходи до 31 грудня 2019 року

Якщо платник податку до кінця року, наступного за звітним, не скористався правом на нарахування податкової знижки, таке право на наступний податковий рік не переноситься.  Про актуальний перелік витрат, що включаються до розрахунку податкової знижки податківці писали ось тут. В окремій статті ми розповіли про особливості отримання податкової знижки з ПДФО.

 

19) За зберігання пального без ліцензії не штрафують лише до кінця 2019 року!

У липні набрав чинності Закон №2744-VIII, яким було відтерміновано застосування до суб'єктів господарювання фінансової санкції у вигляді штрафу у розмірі 500 тисяч гривень у разі зберігання пального без наявності відповідної ліцензії. Проте така норма діятиме лише до 31 грудня  2019 року! Про це читайте тут.

 

20) Насамкінець про приємне - вихідні у грудні

У грудні традиційно будемо мати додатковий вихідний день - 25 грудня (Різдво за Григоріанським календарем). Цього року він припадає на середу. А от для того, щоб мати подовжені вихідні на новорічні свята (з 29 грудня по 1 січня), доведеться у грудні більше попрацювати. Згідно з розпорядженням КМУ № 7-р робочі дні з понеділка 30 грудня переносяться на суботу 21 грудня, а з вівторка 31 грудня на суботу 28 грудня. Більше про це читайте тут.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»