• Посилання скопійовано

Липневі зміни: що і для кого змінюється?

24 важливі зміни та події, які очікують українців у липні 2021 року

Липневі зміни: що і для кого змінюється?

1) Індексація зарплати - нюанси у липні

Індекс споживчих цін, на підставі якого здійснюється розрахунок для проведення індексації, за травень 2021 р. становив 101,3%. Але він вплинув на коефіцієнти індексації. Тому окремі роботодавці будуть нараховувати індексацію за новими коефіцієнтами, а інші на рівні червня 2021 року, але в межах нового прожиткового мінімуму на рівні 2379 грн.

Наприклад, у липні вперше будуть нараховувати індексацію роботодавці, які збільшували оклади у лютому 2021 року, а за збільшеними коефіцієнтами – з базовими місяцями січень-березень, листопад 2020 року.

Більше (і з прикладами) читайте у щомісячному роз'ясненні від редакції.

 

2) Новий розмір прожиткового мінімуму з 1 липня

Зокрема, для працездатних осіб він становитиме 2379 грн (зараз 2270 грн), а узагальнений показник – 2294 грн на місяць (зараз 2189 грн). Ми з`ясували, на які доходи фізосіб це вплине та як зростуть суми платежів до бюджету. Що зміниться? Це, наприклад, індексація заробітної плати, мінімальний розмір аліментів, допомога з безробіття і одиноким матерям, декретні непрацюючим. А от ще 17 показників залишаться без змін. Це розміри ЄСВ, ПСП, добових, єдиного податку – повний перелік ви знайдете у статті від редакції.

 

3) З 1 липня змінюється Положення про форму і зміст розрахункових документів

Мінфін наказом від 08.06.2021 р. №329 затвердив зміни до Положення про форму та зміст розрахункових документів/електронних розрахункових документів. Зокрема, у новій редакції викладено розділи 2 «Фіскальний касовий чек на товари (послуги)» та 3 «Фіскальний касовий чек видачі коштів». А також з'явився новий розділ 8 «Фіскальний касовий чек за операцією з торгівлі валютними цінностями в готівковій формі». Оновлено також відповідні форми фіскальних чеків. 

 

4) З 1 липня – нова хвиля перевірок Держпраці з ДПС щодо неоформлених працівників

Як повідомляє Держпраці, інформаційна компанія щодо необхідності офіційного працевлаштування триває вже досить давно. Тепер у полі зору працівників Держпраці та ДПС будуть роботодавці, які не зрозуміли роз'яснень та продовжують ухилятись від декларування найманих працівників. За якими критеріями відбиратимуть для перевірок, читайте тут.

 

5) З 1 липня митниця візьме на облік усіх нерезидентів-декларантів

З 1 липня 2021 року починають діяти норми щодо обов’язкового перебування на обліку в Державній митній службі України нерезидентів, які здійснюють декларування товарів в Україні.

 

6) З 1 липня в Україні стартує ринок землі

1 липня набирає чинності Закон від 31.03.2020 р. №552-IX. Документ передбачає формування законодавчого поля для запровадження ринкового обігу земель сільськогосподарського призначення. Які землі сільськогосподарського призначення можуть продаватися з 1 липня? Як буде здійснюватися розпорядження землями водного фонду? Як будуть проводитися земельні аукціони? І хто контролюватиме правомірність продажу та правильність землекористування? Про це читайте тут.

 

7)  З 1 липня набирає чинності порядок перевірки відповідності власника земельної ділянки

Кабмін постановою від 16.06.2021 р. №637 затвердив Порядок здійснення перевірки відповідності набувача або власника земельної ділянки сільськогосподарського призначення вимогам, визначеним статтею 130 Земельного кодексу України. Він набирає чинності одночасно зі Законом №552-IX. Цей Порядок визначає процедуру проведення такої перевірки з метою недопущення набуття права власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення фізичними та юридичними особами, яким відповідно до законодавства заборонено набувати таке право. Дія цього Порядку не поширюється на відносини, пов'язані з набуттям права власності на земельну ділянку сільськогосподарського призначення територіальною громадою чи державою.

 

8) Підвищення пенсій з 1 липня: хто отримає?

В Україні через зміну прожиткового мінімуму для непрацездатних громадян збільшиться розмір пенсій з 1 липня 2021 року. Відповідно, збільшаться надбавки, які залежать від зазначеної величини, а також мінімальний і максимальний розмір пенсійної виплати. А от пенсія  людям, які старше 75 років, підвищиться тільки з 1 жовтня 2021 року. Чому так? Читайте тут.

 

9) З 1 липня відбудеться уніфікація ставок ввізного мита на текстильну сировину

Набирає чинності Закон від 19.02.2021 р. №1261-IX. Документ уніфікує ставки ввізного мита на товари легкої промисловості, що прискорить митне оформлення таких товарів і сприятиме розвитку галузі. Зокрема, вносяться зміни до розділу XI «Текстильні матеріали та текстильні вироби» Митного тарифу України, якими встановлюються пільгові ставки ввізного мита у розмірі 0% на пряжу, волокно, нитки, що не виробляються в Україні (шовк, вовна, тонкий та грубий волос тварин; пряжа і тканини з кінського волосу, бавовна, інші рослинні текстильні волокна; пряжа з паперу і тканини з паперової пряжі). Більше читайте у новині.

 

10) З 1 липня запрацюють зміни до Порядку в'їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї

Зміни внесені постановою КМУ від 26.05.2021 р. №533 "Про внесення змін до порядків, затверджених постановами Кабінету Міністрів України від 4 червня 2015 р. №367 і від 17 липня 2019 р. №815".  Перелік змін дивіться тут.

 

11) НБУ розширив з 1 липня можливості використання корпоративних карток

Постановою НБУ від 25.06.2021 р. №60 (яка набрала чинності з 1 липня) осучаснено порядок емісії платіжних карток і здійснення операцій з їх використанням. Докладніше - у новині.

 

12) З 1 липня – нові довідники податкових пільг

Податківці оприлюднили нові довідники податкових пільг — №104/1 та №104/2 (станом на 01.07.2021 р.)

 

13) З 2 липня діє закон щодо податку на Google та Facebook

1 липня офіційно опубліковано, а 2 липня набирає чинності Закон від 03.06.2021 р. 1525-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо скасування оподаткування доходів, отриманих нерезидентами у вигляді виплати за виробництво та/або розповсюдження реклами та удосконалення порядку оподаткування податком на додану вартість операцій з постачання нерезидентами електронних послуг фізичним особам».

 

14) З 2 липня чинний Порядок взаємодії між державою та значними інвесторами

Встановлені три обов’язкові критерії щодо фінансової спроможності значного інвестора: достатності власного капіталу, достатності чистого операційного грошового потоку та наявності джерел фінансування для покриття значних інвестицій. Більше тут.

 

15) 2 липня набрали чинності зміни до порядку ведення Держреєстру речових прав на нерухоме майно

23 червня на черговому засіданні КМУ прийняв постанову, яку було розроблено з метою реалізації земельної реформи, зокрема, у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно, та посилення державного контролю у цій сфері.

 

16) З 5 липня – новий перелік товарів на відповідність критеріям ризикованості для моніторингу ПН та РК

ДПСУ виклала у новій редакції Перелік кодів товарів згідно з УКТ ЗЕД для блокування ПН/РК. До нього включено 204 позиції товарів з кодами УКТ ЗЕД (раніше було 173).

 

17) З 6 липня запрацює закон про земельні е-аукціони

6 липня набирає чинності Закон від 18.05.2021 р. №1444-IX "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо продажу земельних ділянок та набуття права користування ними через електронні аукціони". Законом удосконалено механізми і процедури продажу та передачі в користування земельних ділянок державної та комунальної власності, проведення прозорості аукціонів з продажу та передачі в користування земельних ділянок шляхом проведення аукціонів в електронній торговій системі. Більше читайте тут.

 

18) 9 липня – останній день подання попередньої заявки-розрахунку на акцизні марки

Через стислі терміни подання попередньої заявки-розрахунку про потребу в марках акцизного податку (J(F) 1314303) на вересень 2021 року термін подання даної заявки продовжено до 9 липня 2021 року (включно)

 

19)  З 11 липня - старт кампанії з оновлення інформації про бенефіціарів

Мінфін наказом від 19.03.2021 р. №163 затвердив Положення про форму та зміст структури власності. Воно є офіційним документом, який з метою встановлення кінцевого бенефіціарного власника юридичної особи має в обов’язковому порядку надаватись державному реєстратору. Подавати відомості щодо бенефіціарів слід буде протягом трьох місяців після набрання чинності наказу (це відбудеться через місяць з дня його офіційного опублікування). Наказ опублікований в «Урядовому кур'єрі» 11.06.2021 р. Тобто кампанія з оновлення інформації про власників в ЄДР почнеться 11 липня. Про все, що юрособам треба знати про цю процедуру, читайте в аналітичній статті від нашого юриста. Як подавати інформацію щодо бенефіціарів держреєстратору також  роз'яснив Мін'юст.

 

20) З 13 липня діє наказ, яким оновлено єдину звітність

Мінфін затвердив наказ щодо змін додатку 4ДФ єдиної звітності. Зміни стосуються лише введення окремого розділу ІІІ щодо бюджетних грантів. Проте через це всі роботодавці та податкові агенти отримали оновлену форму єдиної звітності. Наказ набере чинності з 13 липня. За позицією ДПС, за новою формою єдина звітність буде подаватися починаючи з III кварталу 2021 року, а за ІІ квартал ще слід звітувати за старою формою

 

21) 16 липня – новий етап втілення норм мовного закону

З 16 липня усі фільми, створені іноземною мовою, повинні розповсюджуватися та демонструватися, державною мовою, а українських видавців мають видавати державною мовою не менше 50% назв книжкових видань. Частка книжок державною мовою, наявних у продажу в кожній книгарні або іншому закладі, що здійснює книгорозповсюдження, має становити не менше 50%. Про це тут.

 

22) До уваги «єдинників» 1 групи! Не забудьте сплатити ЄСВ за червень до 20 липня

Податківці нагадують, що звільнення від сплати ЄСВ для підприємців, які перебувають на спрощеній системі оподаткування 1 групи, закінчилося 31.05.2021 року. Таким чином, сплатити  єдиний соціальний внесок за червень потрібно до 20 липня 2021 р.

 

23) Нова форма Декларації про максимальні роздрібні ціни на підакцизні товари (продукцію)

22 липня набере чинності наказ Мінфіну від 15.04.2021 р. №218, яким затверджено нову форму Декларації про максимальні роздрібні ціни на підакцизні товари (продукцію) та зміни до Порядку її складання. Які саме зміни передбачаються, читайте у коментарі від редакції.

 

24) З 24 липня - новий порядок встановлення та зміни цільового призначення земельних ділянок

24 липня набере чинності Закон України від 17.06.2020 р. №711-ІХ "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо планування використання земель". Зокрема, ним передбачено внесення змін до Земельного кодексу, якими визначається новий порядок встановлення та зміни цільового призначення земельних ділянок.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»