• Посилання скопійовано

Вересневі новації: що і для кого зміниться?

18 важливих змін та подій, які очікують бухгалтерів і українців у вересні 2022 року

Вересневі новації: що і для кого зміниться?

1) Індексація зарплати - нюанси у вересні

Індексувати зарплату ще з липня треба в межах розміру прожиткового мінімуму 2600 грн. Але у вересні потрібно буде застосовувати коефіцієнти серпня. Коефіцієнти не змінилися, оскільки індекс інфляції за липень становив 100,7%

Більше про індексацію у вересні (і з прикладами) читайте у щомісячному роз'ясненні від редакції.

 

2) Час до школи! Яким буде навчання в умовах війни?

Освітній процес у 2022/2023 навчальному році розпочинається традиційно 1 вересня у День знань і триватиме до 30 червня 2023 року. Про це розповів міністр освіти С. Шкарлет. Навчальний процес у школах в умовах війни буде організовано за чотирма моделями. Графік шкільного навчального року передбачає також канікули для учнів чотири рази на рік.

 

3) З 1 вересня військовозобов'язані ФОПи та працівники зможуть виїжджати за кордон у відрядження

На порталі «Дія» запускається послуга «єВідрядження». 19 серпня Уряд ухвалив постанову, яка дозволяє впровадити цю послугу в експериментальному форматі. Нею зможуть скористатися ФОП та юридичні особи, які:

  • подали податкову звітність;
  • не мають заборгованості з ЄСВ на державне соціальне страхування;
  • середня заробітна плата в компанії становить не менше 20 тисяч гривень;
  • внесли гарантований платіж у розмірі 200 тисяч гривень;
  • кількість застрахованих осіб за останній місяць звітного кварталу має бути не менше 10 осіб.

 P.S. Виїзд військовозобов'язаним українцям з України під заставу вирішили відкласти. Шмигаль не підписав постанову. 

 

4) З 1 вересня Monobank вдвічі збільшить відсоток за зняття готівки

За словами співзасновника Monobank, чинний тариф на зняття готівки вже не здатний покривати витрати банку. У зв'язку з цим було прийнято рішення підвищити тариф з 0,5% до 0,9% з 1 вересня.

 

5) В Україні з 1 вересня запрацює електронна «Зелена картка»

Страхові компанії, що мають право укладати договори міжнародного страхування «Зелена картка», з 1 вересня запропонують автовласникам можливість укладання таких договорів в електронному вигляді.

 

6) З 1 вересня діють 25 оновлених державних будівельних норм

Набрали чинності 11 змін до чинних будівельних норм та 14 нових ДБН, які були затверджені Мінрегіоном у 2021 році

 

7) З 2 вересня діють зміни до інструкції щодо нарахування ЄСВ

Зміни внесено в частині нарахування та сплати ЄСВ платниками, які призвані на військову службу з числа резервістів, та відображення особливостей визначення бази нарахування ЄСВ для працівників резидента Дія.Сіті. Ці зміни почали діяти з 2 вересня/

 

8) Військкомати отримають доступ до інформації про транспорт підприємств

МВС щокварталу подаватиме до військкоматів відомості про реєстрацію, переобладнання та зняття з обліку транспорту підприємств, які можуть бути мобілізовані. 31 серпня Зеленський підписав відповідний закон, а вже 2 вересня його норми почали діяти.

 

9) З 2 вересня низькі зарплати під час війни не впливатимуть на пенсії

2 вересня набрав чинності Закон №2506, який запобігає зниженню коефіцієнта заробітної плати при обчисленні пенсій фізичним особам за місяці часткового зменшення доходу на період дії воєнного стану

 

10) З 3 вересня діє Закон щодо продовження податкової амністії та звільнення від оподаткування допомоги захисникам

2 вересня опубліковано Закон, яким граничний строк нульового декларування продовжено до 1 березня 2023 року. А також звільнено від оподаткування благодійну допомогу, виплачену на користь членів сімей поранених та загиблих учасників бойових дій під час війни.

 

11) З 6 вересня – старт подання заяви до ДПС для підтвердження неможливості виконання обов'язків

Наказом Мінфіну від 29.07.2022 р. №225 затверджено Порядок підтвердження можливості чи неможливості виконання платником податків обов'язків, визначених у пп. 69.1 п. 69 підрозділу 10 розділу XX «Перехідні положення» ПКУ (про це тут). Як повідомила ДПСУ, цей наказ набере чинності з дня його офіційного опублікування. Наказ буде опубліковано 6 вересня 2022 року.

 

12) З 9 вересня зміниться порядок виконання митних формальностей при здійсненні транзитних переміщень

Мінфін наказом від 01.08.2022 р. №228  затвердив зміни до Порядку виконання митних формальностей при здійсненні транзитних переміщень. Що змінилося – читайте тут.

 

13) Для переходу на «спрощенку» з ІV кварталу 2022 року – подайте заяву до 15 вересня

Суб’єкти господарювання, які бажають з 1 жовтня поточного року перейти на сплату єдиного податку або змінити групу єдиного податку, повинні подати до Центру обслуговування платників заяву встановленої форми про право застосування спрощеної системи оподаткування. Граничний термін – 15 вересня. Якщо ж навпаки бажаєте відмовитись від спрощеної системи, то заяву слід подати до 20 вересня.

 

14) З 16 вересня запрацює закон про додаткові гарантії для поляків

З урахуванням принципів взаємності та на знак вдячності польському народу за солідарність та підтримку України Закон №2471–IX має на меті лібералізувати умови перебування, встановлює додаткові правові та соціальні гарантії для громадян Польщі на території України. Зокрема, громадяни Польщі зможуть перебувати на території України протягом 18 місяців, користуватися усіма правами й свободами, як і громадяни України. Більше читайте тут.

 

15) 16 вересня набере чинності Закон «Про хмарні послуги»

Закон про хмарні послуги передбачає врегулювання правових відносин щодо обробки та захисту даних при використанні технології хмарних обчислень та наданні хмарних послуг.

 

16) У вересні звітуємо за оновленою формою декларації акцизного податку

Як повідомили податківці, декларацію акцизного податку за новою формою, затвердженою Наказом №151, платники акцизу мають подати до ДПС за місцем реєстрації за серпень 2022 року не пізніше 20 вересня.

 

17) 30 вересня - граничний термін подання Звіту про контрольовані операції та Повідомлення про участь у міжнародній групі компаній за 2021 рік

За пп. 39.4.2 ПКУ платники податку на прибуток, які у звітному році здійснювали контрольовані операції, зобов’язані подавати до 1 жовтня року, що настає за звітним, не тільки Звіт про контрольовані операції, а й повідомлення про участь у міжнародній групі компаній. Про нюанси подання звіту читайте тут.

 

18) PayPal продовжив для українців термін переказів без комісії до кінця вересня

З 17 березня українці могли здійснювати грошові перекази з-за кордону, що дало змогу підтримувати рідних та збирати кошти на армію без перешкод. За першими домовленостями всі платежі до 30 червня для українців здійснювалися без комісії. Згодом цей термін продовжено до кінця вересня, повідомив CEO PayPal Ден Шульман.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»