• Посилання скопійовано

Що почитати у листопаді: 12 найцікавіших матеріалів редакції за восьмий місяць війни

Війна триває... А отже й надалі це основна тема, до якої зводиться більшість інших (зокрема, бухгалтерських). Щоби поміж усім цим потоком інформації не пропустити чогось важливого, рекомендуємо почитати 12 найцікавіших матеріалів редакції за жовтень

Що почитати у листопаді: 12 найцікавіших матеріалів редакції за восьмий місяць війни

1) Оновлено актуальний перелік окупованих територій для виплат переселенцям (станом на 10.10.2022 р.)

170 тис. переглядів

Мінреінтеграції регулярно оновлює Перелік територіальних громад, що розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні). Востаннє - станом на 10 жовтня 2022 року. До оновленого переліку територіальних громад, розташованих у районах проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають у тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні), входить 9 областей. Це територіальні громади Донецької (66), Харківської (56), Дніпропетровської (10), Луганської (37), Запорізької (59), Херсонської (48), Миколаївської (26), Сумської (20), Чернігівської (4) областей. Загалом у переліку наразі 326 громад.

 

2) З 14 жовтня діють зміни до порядку блокування ПН та РК: що змінилося?

18 тис. переглядів

Кабмін постановою від 12.10.2022 р. №1154  все ж таки змінив Порядок блокування ПН та РК. Завдяки змінам зупинення реєстрації ПН та РК буде відбуватися не тільки щодо складених ПН та РК, а й поданих на реєстрацію. Також розширено коло «мінусових» РК, які підлягають моніторингу на відповідність критеріям ризиковості.

 

3) Мінфін затвердив новий порядок перевірки банками сплати ЄСВ при виплаті зарплати

14 тис. переглядів

Мінфін наказом від 16.09.2022 р. №291 затвердив новий Порядок прийняття надавачами платіжних послуг на виконання платіжних інструкцій на виплату заробітної плати. Зокрема, зміниться межа ЄСВ з 1/3 на 1/5 від суми у платіжці для дозволу банків виплачувати зарплату. Більше про зміни читайте в аналітиці від редакції.

 

4) Об’єднання ФСС та ПФУ: як це буде і чого чекати (аналіз закону)

14 тис. переглядів

25 жовтня офіційно опубліковано Закон №2620. Тож об’єднання з 1 січня 2023 року Фонду соцстраху та Пенсійного фонду стало неминучим. Що це означає для роботодавців та працівників? Читайте у статті від редакції.

 

5) В Україні ще одна категорія чоловіків отримала право на демобілізацію: діє закон

13 тис. переглядів

За підписаним та опублікованим 30 вересня Законом №2599 новою причиною звільнення від військової служби під час воєнного стану стала наявність у військовослужбовця трьох і більше дітей віком до 18 років.

 

6) Замість актів виконаних робіт – тільки рахунки-фактури: новий законопроєкт

12 тис. переглядів

Законопроєктом №8125 пропонується запровадити єдиний зрозумілий підхід, за яким рахунків-фактур буде достатньо, щоби підтвердити виконання робіт та відобразити таку операцію в обліку.

 

7) Зміни у веденні е-трудових та скасування №10-ПОІ: прийнято закон

12 тис. переглядів

18 жовтня ВРУ прийняла у ІІ читанні законопроєкт №7433 зі змінами до Закону про ЄСВ та інших законів щодо захисту прав фізичних осіб під час воєнного стану та спрощення обліку робочих місць для осіб з інвалідністю. Наразі він очікує на підпис Президента.

 

8) З 28 жовтня діє закон про виведення з ринку системно важливого банку під час війни

11 тис. переглядів

27 жовтня опубліковано Закон №2643-IX щодо особливостей виведення з ринку системно важливого банку в умовах воєнного стану. Зараз таких банків 14, про який саме йдеться – у законі не зазначено. Закон діє з 28 жовтня.

 

9) Працівник використав 90 днів неоплачуваної відпустки через виїзд за кордон під час війни: що далі?

9 тис. переглядів

У Держпраці зазначили: якщо працівниками використано 90 к. д., то надалі можуть бути надані інші види відпусток без збереження зарплати або оформлено призупинення трудового договору.

 

10) Мінфін підкоригував деякі методрекомендації з бухобліку

8 тис. переглядів

Мінфін затвердив наказ від 18.10.2022 р. №337 щодо змін до деяких методрекомендацій з бухобліку. Зокрема, змінено облік багаторічних насаджень, строку корисного використання та ліквідаційної вартості ОЗ, амортизації ОЗ та обліку запасів, у т.ч. тари.

 

11) З 26 жовтня діє Закон про добровільність військового обліку жінок (крім медиків)

8 тис. переглядів

За Законом №2664-IX жінки, які придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком і закінчили заклади професійної (професійно-технічної), фахової передвищої або вищої освіти та здобули медичну або фармацевтичну спеціальність, підлягають взяттю на військовий облік військовозобов’язаних. Жінки, які мають спеціальність та/або професію, споріднену з відповідною військово-обліковою спеціальністю, визначеною в переліку, затвердженому Міністерством оборони України, та придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком, крім зазначених вище, беруться на військовий облік військовозобов’язаних за їх бажанням. Тобто законом встановлено добровільну постановку на військовий облік для жінок, за винятком медиків.

 

12) Зміни до Положення про ведення касових операцій: термінологія та авансові звіти

8 тис. переглядів

Нацбанк оновив Положення №148, щоби привести його у відповідність до Закону про платіжні послуги. Зміни чинні з 08.10.2022 р. Для більшості учасників касових операцій все залишається по-старому, крім одного маленького спрощення операцій з підзвітними особами.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»